Vidékfejlesztési Program Új ciklus, új lehetőségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület május 21. Pannonhalma A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Kiváltás projektszemmel, a jövő
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vidékfejlesztési Program tervezésének jelenlegi helyzete
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata Pócsi Gabriella NAKVI MTO tervezési referens Hatékonyság, Innováció,
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
GOP /A Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése.
Közlekedésbiztonságra fordítható források
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Fejlesztési források 2007-től Új Magyarország Vidékfejlesztési Program L. Paciolo Bt Gödöllő Szabadság tér
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen 2014
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
Bükk – Térségi LEADER Egyesület
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Mikrovállalkozások fejlesztése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
Mitől innovatív egy vállalkozás? Új célterületek, jelentős támogatás az új Uniós pályázatokban Fókuszban az informatika.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
Mitől innovatív egy vállalkozás?
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Az új Vidékfejlesztési Program
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Vidékfejlesztési Program Pályázati lehetőségek a vidéknek Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Hogyan nyerjünk 12,6 millió Forint támogatást Magyar Tibor Fiatal gazda roadshow.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
Decsi Zoltán Kaposvár, március 01. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázat.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
Vidékfejlesztési Program Baromfitartó telepek korszerűsítése dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
A MAHOP végrehajtásának bemutatása
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Új ciklus, új lehetőségek Miklovicz László Péter GORDIUS Solutions Tender Kft Szervezők Médiatámogatók

Amiről szó lesz... A Vidékfejlesztési Program helye a támogatási rendszerek között A Vidékfejlesztési Program , változások A Vidékfejlesztési Program keretösszegei Vidékfejlesztési Program tervezett intézkedések Konkrét várható pályázatok Kérdések-válaszok

A Vidékfejlesztési Program helye a támogatási rendszerek között (1) Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP), EMMI; (2) Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), NGM; (3) Közlekedésfejlesztés Operatív Program (KOP), NFM; (4) Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP), NFM-VM; (5) Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP), VM; (6) Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), NGM; (7) Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), NGM; (8) Végrehajtási Koordinációs Operatív Program, ME; (9) Vidékfejlesztési Program (VP), VM.

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 ≈1.400 Milliárd Átfogó cél: Fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedés A gazdasági szereplők versenyképességének javítása és nemzetközi szerepvállalásuk fokozása; A foglalkoztatás növelése; Energia- és erőforrás hatékonyság növelése; A társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelése; A gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása

A Vidékfejlesztési Programot meghatározó irányelvek, főbb változások

Forrásarányok a Vidékfejlesztési Programon belül Vidékfejlesztési Program prioritásai Tervezett forrásarány 1. A tudásátadás és az innováció előmozdítása a mezőgazdáságban, az erdészetben és a vidéki térségekben 3% (~39 Mrd Ft) 2. A versenyképesség fokozása az agrárgazdasági termelés valamennyi típusa esetében és a mezőgazdasági üzemek életképességének javítása 42% (~546 Mrd Ft) 3. Az élelmiszerlánc és a nem élelmiszer jellegű termékek lánca tekintetében e láncok szervezésének és a kockázatkezelésnek az előmozdítása a mezőgazdaság terén 4. A mezőgazdaságtól és az erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javítása 26% (~338 Mrd Ft) 5. Az erőforrás-hatékonyság, valamint az alacsony széndioxid kibocsátás előmozdítása a mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és az erdészeti ágazatban 5% (~65 Mrd Ft) 6. A társadalmi befogadás előmozdítása, a szegénység csökkentése és a gazdasági fejlődés támogatása a vidéki térségekben 17% (~221 Mrd Ft)

Egyéb “juttatások” a VP részére, a többi Operatív Programból GINOP (GOP): Az élelmiszeripari beruházások támogatása és pénzügyi eszközökhöz való hozzáférés biztosítása a mezőgazdasági, halászati és akvakultúra tevékenységet folytató vállalkozásoknak A klaszterek, a mikrovállalkozások, a társadalmi vállalkozások (szociális szövetkezetek) és a turizmus támogatása a vidéki térségekben is Kutatás, képzés és szakképzés, valamint a foglalkoztatást célzó beavatkozások támogatása Informatikai fejlesztések támogatása

Egyéb “juttatások” a VP részére, a többi Operatív Programból KEHOP (KEOP): integrált vízgazdálkodási beavatkozások, különös tekintettel a vízvisszatartásra és belvizek kezelésére irányuló beavatkozások támogatása az agrárgazdaságban és erdészetben keletkező biomasszát is hasznosító megújuló energiatermelő és szolgáltató rendszerek támogatása

Új fejlesztési eszközök a 2014-2020 közötti időszakban Tematikus alprogramok Fiatal gazdálkodók tematikus alprogram Rövid ellátási lánc tematikus alprogram az alprogramok hatálya alá tartozó műveletek esetében magasabb támogatási mértéket írható elő (+10% ) CLLD (Közösségvezérelt helyi fejlesztések) LEADER koncepció kiterjesztése Helyi Akciócsoportok (HACS)

2.prioritás: A versenyképesség fokozása az agrárgazdasági termelés valamennyi típusa esetében és a mezőgazdasági üzemek életképességének javítása A prioritástengely az alábbi hazai problémák megoldására irányul: A mezőgazdaságon belül arányeltolódás a szántóföldi növénytermesztés irányába. Kihasználatlan potenciálok a kertészet területén. Tőkehiány az állattenyésztési és kertészeti ágazatokban. Technológiai fejlesztés és erőforrás-hatékonyság javítása az állattenyésztési ágazatokban Kertészeti technológia- és eszközfejlesztés A feldolgozás versenyképességi és szerkezeti problémái Öntözéses gazdálkodás gazdaságon belüli fejlesztése, meliorációs beavatkozások nemzeti forrásból működtetett kedvezményes és kamattámogatott hitelkonstrukciókat és a kedvezményes kezességvállalást Gazdatársadalom elöregedése, fiatal gazdálkodók alacsony aránya.

Kik pályázhatnak? Olyan, őstermelők egyéni vállalkozók TÉSZ-ek (Termelői Szövetkezetek) termelői csoportok gazdasági társaságok vízgazdálkodási társaságok akik, a következő TEÁOR számú tevékenységet végzik: 01.1 01.2 01.3 01.4 01.5 (növénytermesztési, állattenyésztési, vegyes gazdálkodási, vagy mezőgazdasági szolgáltatási tevékenységet végez) és ebből származik az éves nettó árbevételüknek, legalább 50%-a!

1 EUME=1.200 € (sztenderd fedezeti érték) Kik pályázhatnak? Általános feltételek a pályázókra nézve: rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik nincs el nem számolt támogatása az MVH felé vállalja az 5 éves fenntartási kötelezettséget nincs be nem fizetett lejárt köztartozása Induló és működő (akár tevékenység módosító) gazdasági társaságok 1 EUME=1.200 € (sztenderd fedezeti érték)

Állattartók Kinek lehet érdekes? Aki a következő állatfajok valamelyikével foglalkozik: sertés szarvasmarha baromfi házi nyúl lófélék juh és kecske méh

A támogatás célja takarmányozási illetve műszaki színvonal javítása trágyaelhelyezéssel kapcsolatos előírásoknak való jobb megfelelés állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági helyzet javítása infrastrukturális fejlesztések az állattartó telepeken dolgozók életkörülményeinek és hatékonyságának javítása Tehát a gépbeszerzéstől az ingatlan építésig minden, ami egy ilyen telepen érdekes lehet.

elszámolható kiadások 40%-70%-ig, az igényelhető összeg 1 milliótól... A támogatás mértéke: elszámolható kiadások 40%-70%-ig, az igényelhető összeg 1 milliótól... A támogatás igénybevételének alap feltételei: Az utolsó lezárt üzleti évben vagy vállalás alapján a beruházás követő 1. évben a mezőgazdasági üzem mérete meghaladta a 4 EUME-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által nyilvántartásba vett állattartó telepet működtet, és ez a telep érintett a fejlesztéssel

Kertészetek A támogatás célja: A kertészetben a termelőtevékenység folytatásához és a megtermelt áru tárolásához szükséges épületállomány korszerűsítése, korszerű technológiák alkalmazása a gazdálkodás teljesítményének javítása érdekében. A támogatás intenzitása 35-70% A kertészet korszerűsítéséhez nyújtott támogatás az alábbi célterületekre vehető igénybe: 1. célterület: kertészeti termelő tevékenységet szolgáló létesítmények építése, korszerűsítése és a hozzá kapcsolódó, telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítása; 2. célterület: a kertészeti ágazatot szolgáló új tároló, manipuláló létesítmények építése és a hozzá kapcsolódó, telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítása; 3. célterület: az előző kettő pontban meghatározott kertészeti létesítmények energiaellátásának biztosítása.

Támogatás az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás fejlesztéséhez Külterületen a vízrendezés közösségi beruházásaira, vízkárelhárításra, belvízvédelemre; a közcélú létesítmények belterületi szakaszaira támogatás abban az esetben nyújtható, ha a külterületi vízkárok megelőzésére, csökkentésére irányuló fejlesztésekkel együtt valósulnak meg (1. célterület); Az öntözés mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztésére, ennek keretében: az üzemen belüli, támogatott építéssel együtt járó fejlesztésekre közösségi fejlesztésekre A melioráció mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztésére, ennek keretében: üzemen belüli beruházásokra melioráció közösségi létesítményeinek fejlesztésére Támogatási intenzitás: az ügyfél személyétől, a megvalósítás helyétől és a fejlesztendő tevékenységtől függően 40-70%.

A mezőgazdasági termékek értéknövelése (ÉLIP) A támogatás célja: a mezőgazdasági termékek feldolgozásának, illetve forgalmazásának fejlesztésével növekedjen az összteljesítmény és versenyképesség. Támogatási intenzitás: 40-70%-ig, min.1 millió Ft. Támogatott célterületek: a versenyképesség javítása, termékszerkezet átalakítása; élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, energiafelhasználás optimalizálása továbbá az üzemirányítás korszerűsítése; vágópontok létrehozása és korszerűsítése. Elszámolható költségek: élelmiszeripari gépek és technológiai berendezések ingatlan építés, felújítás a gazdálkodás bármelyik területén használható szoftverfejlesztés illetve beszerzés

Mezőgazdasági gépbeszerzés A támogatás célja: A gazdaság technológiai színvonalának javítása környezetbarát (energiatakarékos) gépek és technológiai berendezések beszerzése révén.  A támogatás mértéke: Az elszámolható kiadások 30-50%-a  A támogatás igénybe vételének feltételei: az elszámolt árak nem haladhatják meg a gépkatalógusban szereplő árakat

Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása A támogatás célja: Fiatal mezőgazdasági termelőknek jövedelem kiegészítő támogatás, induló gazdaságok létrehozásához. A fiatal gazdálkodók támogatása abban az esetben vehető igénybe, ha a kérelmező… a támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de 40. életévét még nem töltötte be; a meghatározott szakképesítések és végzettségek legalább egyikével rendelkezik vállalja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet 5 éven keresztül egyéni vállalkozóként, valamint főtevékenységként végzi (a beadáskor még nem kell vállalkozónak lennie) még nem igényelt semmilyen támogatást az MVH-tól

Miért van szükség a fiatal gazdák támogatására? 2010-ben az EU-ban átlagosan 1 fiatal (35 év alatti) gazdálkodóra 7 idősebb (55 év feletti) gazdálkodó jutott; Legrosszabb helyzet Portugáliában: 1 fiatalra 25 idős Legjobb helyzet Lengyelországban 1 fiatalra 2 idős Magyarország pillanatnyilag a középmezőnyben: 2010-ben 1 fiatalra 9 idős gazda jutott Plussz támogatás szinte minden pályázatnál (+10%) 25%-al több a földalapú támogatásnál 25-90 hektár Eddig közel 4.300 támogatott induló támogatásban részesült fiatal gazda!

Mekkora támogatás igényelhető? A fiatal gazdálkodók támogatása, olyan vissza nem térítendő támogatás, melynek 90%-át a MVH előre kifizeti! A támogatás összege tetszőleges célra fordítható, mértéke az üzemeltetési időszak 4. évére vállalt üzemméret nagyságától függően… 4 EUME – 6,99 EUME üzemméret között 20 000 euró (kb. 6 millió forint) 7 EUME – 9,99 EUME üzemméret között 30 000 euró (kb. 9 millió forint) 10 EUME üzemmérettől 40 000 euró (kb.12 millió forint)

Általános tanácsok a pályázóknak Nagyon rövid beadási idő, felkészülés jelentősége Ágazatonként jellemzően egy pályázat létezik Szinte minden támogatás utófinanszírozott 30% előleget le lehet hívni Amennyiben pályázatíró céghez fordulunk, figyeljünk oda a következőkre: fenntartási időszak (5 év!) költségei legyen teljes körű szakmai garancia valóban értenek a mezőgazdasághoz?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Miklovicz László Péter GORDIUS Solutions Tender Kft.