Biró Tamás biro.tamas@btk.elte.hu, http://birot.web.elte.hu A zsidóság nyelvei Biró Tamás biro.tamas@btk.elte.hu, http://birot.web.elte.hu 2015. március.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Thomas Robert Malthus, február 13-án született Anglikán papnak tanult a cambridge-i egyetem Jesus College-ében Papi hivatását rövid ideig.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Számítógépes nyelvészeti alkalmazások Farkas Richárd szept 7.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
ILIAS keretrendszer használata az LSI Informatikai Oktatóközpontban
A Biblia.
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
A Holt-tengeri tekercsek
Sémi összehasonlító nyelvészet BMA-HEBD-303 Biró Tamás szeptember 10.
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
A zsidóság nyelvei Vajon a Biblia nyelvén beszélt Dávid király? Bibliai héber és tiberiási héber Biró Tamás
1 / 17 Bíró Tamás március 27. A seprű: Héber-arámi kétnyelvűség A seprű Héber-arámi kétnyelvűség a zsidó közösségekben Bíró Tamás
A zsidóság nyelvei Kell-e magyarul tudni a Rabbiképzőben? Bevezetés Biró Tamás szeptember 30.
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB Koltai Kornélia, Biró Tamás október 1.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Középkori és modern zsidó irodalom BBN-HEB , BMVD , BBV Panelóra, koordinálja: Biró Tamás február 11.: Bevezetés.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás március 10.: Morfológia,
Nemzetközi: IT History Society _ Amerika Computer History Museum (California)
A csapat SZERZŐK: KJUC – Gorász Judit Kiszely Zoltán
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás február 10.: Bevezetés.
Edtwin-CARAP projekt március Többnyelvű módszertani adatbázis használata a magyar-osztrák határmenti régióban Hogyan használjuk az adatbázist.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás február 24.: Történeti.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Innovatív felsőoktatási módszerek
Sém és Hám fiai? A héber nyelv helye az afroázsiai és a sémi nyelvcsaládban Biró Tamás december.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. Követelmények.
E-könyvtári újdonságok Drótos László Drótos László OSZK MEK Osztály.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás március 17.: Strukturalista.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber
Kis országok az ókori Közel-Keleten
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Made by: Pápai Ádám Dobozy Dániel. „Because of our language difficulties we can communicate with foreign nations only using arts" In the course of history,
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás április 14.: Strukturalista.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 19.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 12.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás március 24.
A keresztyén világ legfontosabb ünnepe
A projektet az Európai Bizottság támogatta
A zsidóság nyelvei Biró Tamás március 17.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A zsidóság nyelvei Biró Tamás április 14.
GKLB_FKTM001 tantárgyi követelményrendszer
Üzleti jog BSc BMEGT55A001 V17.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás április 28.
Tájékoztató az osztatlan képzésben tanuló Academic 1 vizsgával rendelkező angoltanár szakos hallgató számára február 13.
Vincze Veronika Korpuszok a nyelvészeti kutatásban: Bevezetés, követelmények ismertetése Vincze Veronika
Üzleti jog BSc BMEGT55A001 E5.
Tájékoztató az osztatlan képzésben tanuló Academic 1 vizsgával még nem rendelkező angoltanár szakos hallgató számára február 13.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Drótos László – Németh Márton (Országos Széchényi Könyvtár)
Tájékoztató NGM_AK004.
Boldogság a Sziget Fesztiválon
Szakosodási tájékoztató harmadéves osztatlan angoltanár-szakos hallgatók számára november.
Az emberi arcok Óramegbeszélés
Előadás másolata:

Biró Tamás biro.tamas@btk.elte.hu, http://birot.web.elte.hu A zsidóság nyelvei Biró Tamás biro.tamas@btk.elte.hu, http://birot.web.elte.hu 2015. március 10.

Praktikus dolgok: A kurzus honlapja: http://birot.web.elte.hu/orzse/ http://birot.web.elte.hu/courses/2015-orzse/ Biró Tamás: biro.tamas@btk.elte.hu http://birot.web.elte.hu/, http://www.birot.hu/ Kérdés, óhaj, panasz („fogadóóra”): emailes egyeztetés alapján. Esetlegesen pótóra?

Az óra céljai „A zsidóság nyelvei”: zsidó kultúra és történelem egy sajátos megközelítésben Ízelítő a nyelvészet – különösen a szociolingvisztika – területeiről, módszertanából,… …ugyanis a nyelvészet a Rabbiképző tananyagának mindig is a részét képezte: sémi nyelvészet: héber, arámi, egyéb sémi nyelvek (különösen arab, szír) történeti-összehasonlító nyelvészet középkori rabbik nyelvészeti tevékenysége Az óra jellege: előadás + beszélgetés, közös munka, stb.

Követelmények, praktikus dolgok: Irodalom:   Bányai Viktória és Bíró Tamás, Az északnyugati sémi nyelvek – ugariti, héber, arámi (ELTE digitális egyetemi jegyzet, 2006, http://www.birot.hu/publications/seminyelvek/). Biró Tamás: A zsidóság és a nyelvek (JMPoint Akadémia tananyag). Dobos Károly Dániel, Sém fiai: A sémi nyelvek és a sémi írásrendszerek története (Pázmány Egyetem eKiadó – Szent István Társulat, 2013). Kenesei István (szerk.): A nyelv és a nyelvek. Több kiadás. További rövidebb olvasmányok a honlapon – felhasználónév, jelszó

Coursera MOOC 2015. március 30 – május 11. Marc van Oostendorp (Universiteit Leiden): Miracles of Human Language: An Introduction to Linguistics https://www.coursera.org/course/humanlanguage

Követelmények, praktikus dolgok: Jegyszerzés: órai munka (10%): hozzászólások, kritikai észrevételek. Projekt: szemináriumi dolgozat (50%). kollokvium (40%): a dolgozat témájából kiindulva, a félév anyagából.

Lehetséges témák Vajon a Biblia nyelvén beszélt Dávid király? Bibliai héber és tiberiási héber “Sibbolet” vagy “szibbolet”? Kánaáni nyelvek és dialektuskontinuum A Biblia nem-maszoretikus hagyományai: a Septuaginta, Qumran és a szamaritánusok nyelve Miért írtak le a rabbik egy addig csak szóban használt nyelvet? A misnai héber nyelv kialakulása Mi köze a seprűnek az arámihoz? A kései misnai héber Virágozhat-e egy holt nyelv? A héber sokfélesége a középkorban Hogyan alakult ki a jiddis, a judeo-arab és a ladino? Csipkerózsika-álom és Eliezer Ben-Jehuda csókja? A héber nyelvújítás narratívái Szükségszerű, hogy az újkori zsidó államban héberül beszélnek? Sémi-e az izraeli nyelv? Veszélyben van a héber az orosz alija után? Tönkreteszi az angol a többi nyelvet? Milyen kihívások elé állítja a nyelvet az internet kora? Héber és számítógépes nyelvészet A hallgatók által megfogalmazott kérdések és válaszok

A nyelvészet története dióhéjban

Thomas Kuhn és az „alakváltás” (Gestalt-switch)

A nyelvészet története túlságosan leegyszerűsítve, az is dióhéjban Linguistics is a tool to… Language belongs to… Middle Ages “Philological” linguistics …analyze (holy) texts. … a text or author. Tamás Biró: Linguistics as a Model for the Cognitive Approaches… 10

A nyelvészet története túlságosan leegyszerűsítve, az is dióhéjban Linguistics is a tool to… Language belongs to… Middle Ages “Philological” linguistics …analyze (holy) texts. … a text or author. End 18th and 19th century Historical linguistics … the history of a nation. … a nation or people. Tamás Biró: Linguistics as a Model for the Cognitive Approaches… 11

A nyelvészet története túlságosan leegyszerűsítve, az is dióhéjban Linguistics is a tool to… Language belongs to… Middle Ages “Philological” linguistics …analyze (holy) texts. … a text or author. End 18th and 19th century Historical linguistics … the history of a nation. … a nation or people. 1st half of 20th century Structural linguistics … studying human signs. … a society, population. Tamás Biró: Linguistics as a Model for the Cognitive Approaches… 12

A nyelvészet története túlságosan leegyszerűsítve, az is dióhéjban Linguistics is a tool to… Language belongs to… Middle Ages “Philological” linguistics …analyze (holy) texts. … a text or author. End 18th and 19th century Historical linguistics … the history of a nation. … a nation or people. 1st half of 20th century Structural linguistics … studying human signs. … a society, population. 2nd half of 20th century Generative linguistics … studying human brain. … a brain or a species. Tamás Biró: Linguistics as a Model for the Cognitive Approaches… 13

Házi feladat

Következő órára olvasandó 1. Olvasandó: A nyelv és a nyelvek, „2. A jelek” és „3. A nyelv leírása” 2. Kódkeverés, kódváltás: bevezetés a szociolingvisztikába Nézze meg a következő youtube-videókat (ld. a honlapon is). Majd válasszon egyet közülük, és írja le, hogy mit lát: Milyen nyelven vagy nyelveken beszél/énekel a film (fő)szereplője? Hogyan „viszonyul” egymáshoz a két nyelv a beszédben/énekben? Miért „keveredik” több nyelv? Mi a kódkeverés, kódváltás oka/szerepe? Írja össze az intuitív megfigyeléseit. A következő órán megbeszéljük.

Kódváltás: Milyen nyelven beszélnek? Egy dal: http://www.youtube.com/watch?v=DuTuKufvgO4 Még egy dal: https://www.youtube.com/watch?v=MOsSdezbvuI Hetiszakasz: http://www.youtube.com/watch?v=ZnTUGoEmhhA Munkácsi rebbe: http://www.youtube.com/watch?v=ucL9pM0G7wU Ros hasana: http://www.youtube.com/watch?v=J2vNRJ2HZ3g Dessewffy utca: http://www.atv.hu/videok/video-20140606-hetiszakasz-2014-06-08

Viszlát jövő kedden!