Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Készítette: Bráz Viktória
Az ammónia 8. osztály.
Az anyag és tulajdonságai
HIDROGÉN-KLORID.
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Az Oxigén.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
SZÉN-MONOXID.
NitrogéN Anyagszerkezet Fizikai ,Kémiai tulajdonságok Előfordulás
Ammónia.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Kémiai kötések.
KÉMIAI KÖTÉSEK.
A HIDROGÉN.
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Redukciós-oxidációs (redox) reakciók
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
Kovalens kötés különböző atomok között.
Molekulák jelölése és csoportosítása
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A szén és vegyületei.
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869)
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Aromás szénhidrogének
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Milyen kémhatásokat ismersz?
A kémiai egyenlet.
Kristályrács molekulákból
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Szervetlen vegyületek
Ki tud többet kémiából?.
A nitrogén és vegyületei
HCl Kötő e- párok száma: 1 :1 :0 Nemkötő e- párok száma: 3
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Kémiai kötések.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Belépés a részecskék birodalmába
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák

Apoláris kovalens kötés Az elemmolekulákban közös elektronpárt, párokat az azonos atomok magja egyforma erősséggel vonzza. Az ilyen kötéseket apoláris kovalens kötésnek nevezzük. Apoláris kovalens kötés Kovalens kötés Nemkötő elektronpár Kötő elektronpár Molekula Szerkezeti képlet Összegképlet

A nemfémes elemek egymással alkotott vegyületei is kovalens kötéssel jön létre. Víz Hidrogén- klorid Szén-dioxid Ammónia Metán

Miért így alakul ki a molekula? A víz összetett anyag, vegyület. A víz molekulákból áll. A víz összegképlete: H2O Szerkezeti képlete: 105 o-os szög van a 2 H között. Miért így alakul ki a molekula?

Hány vegyérték elektronja van az oxigénatomnak? Hány vegyérték elektronja van a hidrogénatomnak? 1 vegyértékelektronja van a hidrogénatomnak. Milyen kötéssel kapcsolódnak össze az atomok? Kovalens kötéssel kapcsolódnak össze. Mire törekszenek az atomok kovalens kötés kialakításánál? Nemesgáz szerkezetet, 2 ill. 8 elektront „akarnak”. Az oxigén nemkötő elektronpárjai taszítják a kötő elektronpárokat, ezért a 105 o-os szög.

Milyen különleges tulajdonságok adódnak a víz szerkezetéből? Fizikai tulajdonságai? Színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. Forráspontja 100 o C, fagyáspontja 0 o C. A jég sűrűsége kisebb a víznél. Nagyobb a térfogata. Legsűrűbb a 4oC-os víz. Legkisebb a térfogat. Hasonlítsuk össze az O2, a Cl2 és a H2O molekula tömegét! 32 g, 71 g, 18 g . Miért gáz a két nehezebb molekula és a víz miért nem? Mert O2, a Cl2 molekulák szimmetrikusak és nem vonzzák egymást. A vízmolekulák dipólus molekulák és vonzzák egymást. Mit jelent ez?

Elektronvonzó képesség: Az atommag, mennyire vonzza a vegyértékelektronokat. Az elektronvonzó képesség mérhető. Elektronegativitás: az elektronvonzó képesség számértéke 0-4-ig. Jele:EN

Melyik elemek elektron szerkezetét rajzoltam le? Cl H O Szerinted melyiknek nagyobb az elektronvonzó képessége? EN:3,0 2,1 3,5

Az elektronvonzó képesség hogyan változik a periódusos rendszerben? Balról jobbra, lentről fölfelé nő.

Van-e különbség az elemekben (pl Van-e különbség az elemekben (pl.oxigén, hidrogén molekulában) és a vegyületekben (pl. víz molekulában) lévő kovalens kötés között? EN egyenlő különböző Különbség=0 különbség:3,5-2,1=1,4 APOLÁRIS POLÁRIS KOVALENS KÖTÉS Apoláris= töltés nélküli Poláris= kéttöltésű; A különböző atomok, különböző mértékben vonzzák a közös elektronpárt a kovalens kötésben.

A hidrogén és az oxigén molekula, általában az elemmolekulák szimmetrikusak. A vegyületmolekulák lehetnek dipólus molekulák (di=2) vagy szimmetrikusak. A víz dipólus molekula, a töltéseltolódás a molekulán kívülről is érzékelhető.

Hidrogén-klorid Fiz. tul: Színtelen, szúrós szagú, Levegőnél nehezebb gáz. Szerkezete: Egyszeres poláris kovalens kötésű dipólus molekula. Összegképlete: HCl

Ammónia Összegképlete: NH3 Szerkezeti képlete: A kötés poláris kovalens A molekula dipólus, a N nagyobb elektronvonzó képessége miatt.

Szén-dioxid Összegképlete: CO2 Szerkezeti képlete: A kötés poláris kovalens kötés, mert az oxigén elektronvonzó képessége a nagyobb. A molekula szimmetrikus, az alakja miatt.

Metán A 4 vegyérték elektronú C atom 4 H atommal hoz létre poláris kovalens kötést. A molekula szimmetrikus, mert a 4 H a térben így helyezkedik el. Összegképlet: CH4 Szerkezeti képlet:

A vegyületmolekulákban közös elektronpárt, (párokat) a különböző atomok magja nem egyforma erősséggel vonzza. Az ilyen kötéseket poláris kovalens kötésnek nevezzük. A molekula lehet dipólus, vagy szimmetrikus. Apoláris kovalens kötés Poláris kovalens kötés Nemkötő elektronpár Kötő elektronpár Szimmetrikus molekula Szerkezeti képlet Dipolus molekula Összegképlet