A villanófény használata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fényképezés alapjai Szerző: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Advertisements

Fotózás – Digitális Fényképezés
A VÁSÁRLÁSRÓL AZ ŐSAGY DÖNT, AZ ŐSAGYRA PEDIG A KÉPEK VANNAK HATÁSSAL.
Kamerakezelés.
Fénytan és a vakuk. A színhőmérséklet  Fény= energia  Fehér fény különböző színű fények keveréke  Fényforrás valós színe ~ hullámhossz szerinti eloszlás.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Balogh Tamás, Koós Krisztián, Laczi Balázs, Tari Tamás 2013 Tavasz.
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
Geometriai transzformációk
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Az optikák tulajdonságai
Kamerakezelés A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
Záridő Blende Fénymérés
2. Technikai alapok – Expozíciós beállítások
1. Fényképezőgép típusok Technikai alapok
A digitális fényképezés alapjai
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
EKG kapuzott (ECG gated) szív vizsgálat
Vonalkódolvasó a könyvtárban Készítette: Bóta Adrienn.
RFID labor az Intézetünkben
KÉPFELDOLGOZÁS.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
VEZETÉK NÉLKÜLI LED MEGHAJTÁS
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
a fotózás technikai alapjai
FILM- ÉS VIDEOTECHNIKA
Mikroelektronikaéstechnológia Bevezetõ elõadás Villamosmérnöki Szak, III. Évfolyam.
Fény és hangjelenségek
Kómár Péter, Szécsényi István
Ipari képfeldolgozás projekt II. mérföldkő
2. tétel.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
VETÍTŐKÉSZÜLÉKEK ÍRÁSVETÍTŐ
A fényképezőgép fizikai felépítése
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
LEADER INNOVATION düwi und Minimax for home sind weitere Marken der REV Ritter GmbH Újdonságok Marketing REV Ritter GmbH Januar
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
Közeli tárgy zavaró visszhangja. Érzékelőfej Zavaró felület Folyadék Távolság Idő.
Okoskamera és megfigyelőrendszer
A digitális fényképezés folyamata
Optikai koncentráció félvezető napelemekhez Fogalma A hatásfok javulásának eredete A koncentrátorok gyakorlati megvalósítási lehetőségei Példák.
Single View Metrology Juhász Réka Pintér Csaba Papp László Soponyai György.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Fotokémia és Fényképezés
Dr. Rácz Ervin Óbudai Egyetem
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Digitális fotózás Alapok.
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
Kompakt digitális fényképezőgép. Vonzó, masszív és könnyen kezelhető, a COOLPIX L25 ért a képekhez – így Önnek nem kell. Csoportképektől kezdve a közeli.
A DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉP
Fénytan - összefoglalás
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Fényvisszaverődés síktükörről
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
A fény törése és a lencsék
Káprázás. Káprázás csoportosítás Hatása szerint: –Zavaró káprázás –Rontó káprázás Keletkezés helye szerint Közvetlen Közvetett (indirekt)
A feladat és a hozzá használható eszközök kiválasztása 2. témakör:
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
ETailer Kit Lenovo VIBE Shot 2015 Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Nulla és két méter között…
Jogosítás a Gyakorlatban
Előadás másolata:

A villanófény használata

Alapfogalmak Kevés fény esetén mesterséges fény: izzólámpa vagy vaku Vaku előnye: fénye hasonlít a természetes fényhez (5500 K) Villanási ideje <1/1000 sec, csak a blende számít Redőnyzárnál szinkronizálás miatt „szinkronidő” „X” idő (pl. 1/200 sec) Vaku jellemzője a kulcsszám (Leitzahl, Guide Number). Kulcsszám=távolság x blende Pl. Kulcsszám=12, akkor 3 m távolságra 4-es blende kell. Ennek oka a távolságtörvény: 2x akkora távolságra a fény 1/4 lesz. Emiatt a közeli tárgyak túlexponáltak, a távoliak alulexponáltak lesznek. Kulcsszámot általában ISO=100-ra adják meg. ISO=200-ra a kulcsszám 1.41-szer nagyobb (miért?). ISO=400-ra a kulcsszám 2-szer nagyobb, stb. Forrás: http://www.fotovilag.hu/foto/vaku/vaku-1.htm

Rendszervakuk (TTL vakuk) Automata vakuk A visszaverődött fény alapján szabályozza a teljesítményt. Meg kell neki mondani, mekkora a blende a fényképezőgépen. (távolságtartománytól függ a lehetséges blende, mert az automatika csak 4-5 fényértéket tud szabályozni). Probléma: a látószögében észlelt átlagos fényre szabályoz. Rendszervakuk (TTL vakuk) A fénymérés a fényképezőgépben, a lencséken keresztül (through the lens) történik. Indirekt vakuzásnál is jó. Szinkronidőnél rövidebb idő is lehetséges (vaku sokszor villan). Derítésre is használható automatikusan. Hátsó redőnyre való szinkronizálás Stroboszkópikus villantás A beépített vaku is TTL rendszerű.

A gépről levett vaku szebb képet ad A beépített vaku hátrányai: Vörösszem-effektus Lapos megvilágítás A gépről levett vaku szebb képet ad Szinkronizálás: zsinórral vagy vezeték nélkül Forrás: http://www.fotovilag.hu/foto/vaku/vaku-4.htm

Két irányú vakuzás egy vakuval, derítőlappal Indirekt vakuzás Vaku a mennyezetre irányítva Szép, szórt fényt ad Erős vaku kell hozzá Visszaverő felület fehér legyen Két irányú vakuzás egy vakuval, derítőlappal Forrás: http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=84

Rendszervakus képek Vaku a gépen, direkt fény Villantás a mennyezetre

Villantás a falra Vaku oldalt, diffúzorral

Kisvakus tanfolyam 1-3. rész Képek forrása: BusinessPhoto Kisvakus tanfolyam 1-3. rész http://www.youtube.com/watch?v=54NJ3WDp7KE http://www.youtube.com/watch?v=l9y4_MDPqZQ http://www.youtube.com/watch?v=2h4ZEUp746k Második vaku, hajfény

Derítő vakuzás Pl. ellenfényes témáknál esetleg -1 Fé beállítása a vakunál (fill flash) Forrás: http://www.photonet.hu/magazin/magazin/fotos-tipek/538-jobb-derit-vakus-kepek.html Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fill_flash.jpg Hosszú záridővel a háttér kiexponálva, az előteret a vaku világítja meg („Éjszakai portré”) Forrás: http://www.fotovilag.hu/foto/vaku/vaku-3.htm

Stroboszkópos vakuzás Szinkron a hátsó redőnyre Hosszú záridő, az utolsó pillanat kimerevítve „csíkot húz maga után” Forrás: http://www.fotovilag.hu/foto/vaku/vaku-3.htm

Hátsó redőny szinkron Első redőny Hátsó redőny Forras: http://www.shortcourses.com/use/using6-2.html Forrás: http://thedigitalstory.com/2008/03/second-curtain_flash.html

Irodalom a vakus fotózás témakörében: Joe McNally: Kapd el a pillanatot (2009) A nagy villanás (2011) Tervezz a fénnyel (2012) A könyvek a Perfact kiadónál jelentek meg.