A süllő tápra szoktathatósága, valamint termelési paraméterei közti összefüggés vizsgálata Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, 7400, Kaposvár,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
Csoport munka.
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Hisztamin szerepe az elhízásban: génexpressziós vizsgálatok vad és hisztamin hiányos egereken O B E K O N Tamási Viola, Éder Katalin, Tölgyesi Gergely,
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Egyek-Tiszakeszi közötti hullámtér erdeinek vízgazdálkodási szempontú vizsgálata Bukovenszki Ádám 2011.
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szent István Egyetem Lorem ipsum…. Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Tel.: Fax:
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
VE Georgikon Kar Keszthely 2005 március 30
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Idősor előrejelzés Önálló laboratórium 2. Kollár Péter Attila ICG36F Konzulens: Dr. Pataki Béla.
Globális problémák.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Dinamikus állománymérési módszerek
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Új technológiák elterjedésének modellezése
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kutatásmódszertani dilemmák
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta egyetemi docens Mit (t)akar „és még amivel főnöke megbízza” Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési.
Modus -Vitalae Gazdasági Tanácsadó Kft. „Pénzügyek-másként, mint eddig”
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Növekedési tulajdonságok genetikai paraméter becslése szivárványos pisztrángon (Onchorynchus mykiss), markerekre alapozott pedigré használatával Előadó:
Családi Kutya Program (1994-től) A családi kutyákra jellemző az ugató viselkedés – feltehetően összefügg a háziasítással Kérdés: Vajon az ugatásnak.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Agrár-környezetgazdálkodás
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Takarmányok zsírtartalma
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Előadás másolata:

A süllő tápra szoktathatósága, valamint termelési paraméterei közti összefüggés vizsgálata Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, 7400, Kaposvár, Guba S. 40, Csuvár A., Benedek I., Molnár M., Molnár T.

Intenzív süllő termelés Molnár et al., „társas zsákmányszerzés„ Takarmányozási vonatkozások Problémák: pelletált takarmányra való átszoktatás során nem specifikus takarmányok hatása halolaj – növényi olaj hatása a termékminőségre Viselkedés?!

A vizsgálat célja Vizsgálatunk alap hipotézise volt, hogy a pelletált takarmányra való átszokás (tanulási folyamat) és a zsákmányszerzési viselkedés összefüggésben van az egyedek későbbi termelési paramétereivel is Annak vizsgálata milyen összefüggés lehet a „tápra szokás” időpontja zsákmányszerzési viselkedés és a termelési paraméterek közt

A pelletált takarmányra való áttérés időpontja alapján korai 1-7 nap, normál 7-21 nap, kései 21 nap fölött A csoportonkénti létszám 24 egyed volt. Scretting Alterna 2P - 4 mm nyersfehérje: 45%, nyerszsír: 20%, nyersrost: 3% Anyag és Módszer ParaméterpHVezető képesség (µS) NO ₃ (mg/l) P (mg/l) oldott O ₂ (mg/l) 7,9±0,12494±315,6±0,130,43±0,065,4±0,29

Táplálkozási viselkedés - Ruiz-Gomez et al, 2008 alapján Viselkedési kategóriák: Rádobálós Kiúszós Elöl maradó 42 napos termelési teszt, egyedi jelölés, egyedi adatfelvétel: takarmányfelvétel, növekedés 4 hal/akvárium (55 literes, recirkulációs rendszerben) 6*4 hal csoportonként Anyag és Módszer

Eredmények a b ab 13,23 ± 6,68 8,63 ± 3,34 11,75 ± 5,45

Eredmények 17,36 ± 5,88 8,36 ± 4,27 7,72 ± 4,89 b a a

Eredmények 0,87 ± 0,64 0,89 ± 0,36 1,36 ± 1,03

Eredmények 1,45 ± 0,47 1,31 ± 0,33 1,43 ± 0,33

Eredmények b a a a a b

Táplálkozási viselkedés és a termelési paraméterek alakulása

Következtetések és Javaslatok Vizsgálatunk alap hipotézisének első fele, hogy a pelletált takarmányra való átszokás (tanulási folyamat) összefüggésben van az egyedek későbbi termelési paramétereivel is megdőlt. Vizsgálatunk alap hipotézisének második fele, hogy a zsákmányszerzési viselkedés összefüggésben van az egyedek későbbi termelési paramétereivel is igazolódott. Szelekció?!