A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Készítette: Bráz Viktória
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Szervetlen kémia Hidrogén
A VB- és az MO-elmélet és a H2+ molekulaion
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Az Oxigén.
A VEGYI KÉPLET.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Kémiai kötések.
KÉMIAI KÖTÉSEK.
Az anyagok közötti kötések
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Szervetlen kémia Hidrogén
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Kovalens kötés különböző atomok között.
Molekulák jelölése és csoportosítása
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869)
Egyszerű ionok képződése
A kvantum rendszer.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Elemek csoportosítása
Összefoglalás.
A kémiai jelölések változása
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ATOMSZERKEZETI ISMERETEK. Az atomok és az elemek.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A kémiai egyenlet.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Ki tud többet kémiából?.
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Sztereokémia.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
Előadás másolata:

A molekulák képződése

I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték elektronjuk van. Mindegyik elem arra törekszik, hogy stabil nemesgáz szerkezetet alakítson ki.

Milyen részecskékből áll a hidrogén gáz? A hidrogén a hélium elektronszerkezetére „vágyik”. Ezért két hidrogénatom közösbe adja az elektronját, így hidrogén molekula jön létre. +=+= H. +H. =H-H 2H = H 2 2 hidrogén atom = 1 hidrogén molekula

Kovalens kötés: közös elektronpárral kialakított kémia kötés. Molekula: Kémiai részecske, kovalens kötéssel összekapcsolódott atomokból áll. Képlet: a molekulákat jelöljük vele. Szerkezeti képlet: a vegyérték elektronok és a kov. köt. is látszik: H-H Összegképlet: A molekulát alkotó elem(ek) vegyjeléből és az atomok számát jelölő indexszámból áll: H 2 Az atomok tömege összeadódik: 1mol H 2 2g

A víz összetett anyag, vegyület. A víz molekulákból áll. A víz összegképlete: H2OH2O 1 mol víz tömege 18g Szerkezeti képlete: 105 o -os szög van a 2 H között.

Miért így alakul ki a molekula? Hány vegyérték elektronja van az oxigénnek? 6 vegyértékelektronja van az oxigénnek. Hány vegyérték elektronja van a hidrogénnek? 1 vegyértékelektronja van a hidrogénnek. Milyen kötéssel kapcsolódnak össze? Kovalens kötéssel kapcsolódnak össze. Mire törekszenek az atomok kovalens kötés kialakításánál? Nemesgáz szerkezetet, 2 ill. 8 elektront „akarnak”. Az oxigén nemkötő elektronpárjai taszítják a kötö elektronpárokat, ezért a 105 o -os szög.

Kötő elektronpár Nemkötő elektronpár A molekulák képződése energia felszabadulással jár, az atomok alacsonyabb energiaszintre kerülnek.

A képlet jelentése H 2 H 2 O Minőségi jelentés: Hidrogénvíz Mennyiségi jelentés: 1db hidrogén molekula1db víz molekula 1 mol hidrogén molekula 1mol víz molekula hidrogén molekula víz molekula 2g18g