Nyomtatás Netware 6-n Molnár Péter. Lehetőségek Nyomtatási sor alapú NDPS ( Novell Distributed Print Services)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet előállításának technikai és informatikai háttérbiztosítása. Tánczos László igazgatóhelyettes,
Advertisements

A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
A virtuális munka-környezet
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Készítette: Nagy Márton
Kliens-szerver architektúra
Készítette:Darázsi LászlóXZ1J94 Muráti ÁkosJNC2FC Szeles JózsefVC4DV7.
Skype telepítése és használata
Mailbox Server szerepkör - alapozás
HÁLÓZATOK.
Az Exchange/Outlook rendszer n Ebben a részben az olvasó megismerkedik – Az Exchange serverrel – Az Outlook 97 csoportmunka szoftverrel.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Active Directory.
Hálózati architektúrák
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Hálózati architektúrák
- Virtualizációt az asztalra!
Hálózati architektúrák Novell Netware. Történet 1983/85: Netware első fájl-szerver LAN OS saját hálózati protokoll: IPX/SPX 1986: Netware v2.x telepítőkészlet.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Networkshop, április Gál Gyula, Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár Szerver-kliens alapú online intranetes.
Iskolai Hálózat Létrehozása
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Előadó: Kárpáti Péter Üzleti folyamatvezérlés nagyvállalati környezetben (BizTalk Server 2004, Office InfoPath 2003 és Windows.
Erős bástya – biztonsági újdonságok
Megoldás Felhő szolgáltatások és Windows 7.
Pandora felhasználók Active Directory migrációja.
Hibrid felhő Privát-, publikus és hoster felhők összekapcsolása
Exchange Server 2007 Client Access Role
1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.
Többtáblás adatbázisok
Központosított rendszerfelügyelet System Center Essentials 2007 Micskei Zoltán.
Vizuális alkalmazások a FoxProban Páll Éva Boglárka.
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
Java web programozás 11..
MySQL adatbázis készítése Viczián Gergely – Kollárné Hunek Klára.
A teljes infrastruktúra egységesített felügyelete és védelme.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Exchange Rendszerkövetelmények Windows Server 2003 (Windows 2000 SP3) CPU 500 MHz RAM 512 MB 200 MB a rendszermeghajtón 500 MB a telepítés helyén.
Számítógép-hálózatok
Számítógép hálózatok.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
2. Operációs rendszerek.
SQL Server 7 installálása. A szükséges hardver és szoftver Processzor Memória Háttértár OS Hálózat Kliensek.
Desktop virtualizáció Microsoft VDI használatával Háló Gyula.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon Skultéti Attila
Netware 6 telepítése Molnár Péter. Telepítési követelmények I. Minimális rendszerkövetelmények · Szerverszintű PC legalább Pentium II vagy AMD K7 processzorral.
Novell IntraNetware 4.11 hálózati operációs rendszer összefoglaló Makány György.
NDS Adminisztráció (ConsoleOne) Molnár Péter. ConsoleOne felszín Organization Unit (konténer) Volume (kötet) User (felhasználó) Organization (szervezeti.
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
Nagyvállalati dokumentumkezelés 2. Fejér Gábor PYLON KFT DMS megoldás nyílt forráskódú környezetben – az XDocs rendszer.
Rendszergazda Tábor Velence 2000 Molnár Péterwww.afg1.sulinet.hu/~molnarp/enewmail.htm.
Sulinet Rendszergazda Képzés Pilisborosjenő, 2003 Molnár Péter.
Hálozat Menedzselés. SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre.
Csoportmunkát támogató szoftverek
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Az operációs rendszer feladatai
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Novell Storage Services
Hálózati architektúrák
Hálózati architektúrák
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Ültetési rend létrehozása
Előadás másolata:

Nyomtatás Netware 6-n Molnár Péter

Lehetőségek Nyomtatási sor alapú NDPS ( Novell Distributed Print Services)

NDPS tulajdonságai Az NDPS kompatibilis a régi nyomtatásisor alapú nyomtatással. kétirányú kommunikáció képessége eseményértesítés - pl. kifogyott a festék - nyomtató meghajtó és egyéb nyomtatási erőforrások - fontok, kísérőlapok,... - letöltése a munkaállomásokra az újabb nyomtatók között már léteznek beépített NDPS támogatással rendelkezők is Konfigurálható riasztások Új konfigurációs opciók Új nyomtatásisor-vezérlési opciók

NDPS tulajdonságai egyetlen munkaállomás előtt ülve hozható létre, konfigurálható és telepíthető a hálózat összes nyomtatója. teljes mértékben kihasználja a Novell címtárszolgáltatást Csökkent hálózatforgalom Extra nyomtatófunkcionalitás Szabványalapú konfiguráció-felügyelet, minden NDPS-nyomtató felügyelhető bármely SNMP felügyeleti konzolon keresztül is.

NDPS alkotó elemei nyomtató ügynök (Printer Agent) - egy nyomtatót kezelő szoftveregység (kezeli a nyomtató feladatait, válaszol a kliensek kérdéseire, értesítést kap a nyomtatótól,ha probléma van, a nyomtatásisor alapú nyomtatásnál kiszolgálja a sorokat Átjárók (Gateway) - ha a nyomtató nem NDPS képes, akkor ez képes az NDPS parancsokat a nyomtató számára értelmes nyelvre lefordítani NDPS Manager - a szerveren lévő nyomtató ügynököket vezérli

NDPS Broker - a hálózat összes nyomtatóját magában foglaló központosított szolgáltatás felügyelő (erőforrás kezelés, eseményértesítés, szolgáltatás nyilvántartás) NDPS alkotó elemei

NDPS működése

NDPS telepítése A szerver telepítésekor kiválasztható

NDPS mely alkotó elemeire van szükségünk? Ha minden nyomtatónk NDPS-képes (beágyazott NDPS nyomtatóügynököt tartalmaz Minimum 1 NDPS Broker Ha van nem NDPS-képes nyomtatónk Printer Agent 1 Printer Gateway 1 NDPS Manager 1 NDPS Broker

NDPS nyomtatók elérése Public Access Printers Nyilvános hozzáférésű Controlled Access Printers Vezérelt hozzáférésű Nincs nyomtató objektum az eDirectory-ban Minden Novell Klienssel rendelkező munkaállomás számára azonnal elérhető minimális adminisztráció szükséges a működéséhez NDS-beli jogok nem rendelhetők hozzá csak a nyomtatás befejezéséről küld üzenetet Nyomtató objektummal rendelkezik az eDirectory-ban Csak azon felhasználók számára elérhető, akik megfelelő jogokkal rendelkeznek az adott nyomtatóra eDirectory objektummal adminisz- trálható Teljes NDS-beli jogosultág kezelés Teljes üzenet kezelés a nyomtatással kapcsolatos eseményekről

NDPS nyomtatók kezelése Teljes körű felügyelet a nyomtatáson, törölhet, módosíthat nyomtató objektumokat Kijelölhet Felügyelőket, Oprátorokat, Felhasználókat Kialakíthatja az eseményértesítés rendszerét Manager felügyelő Operator Operátor User felhasználó Vezérelheti a hozzárendelt nyomtatókat, de nem törölheti őket. Nyomtatási feladatokat küldhet a nyomtatónak Az általa küldött feladatokat módosíthatja, törölheti

NDPS konfigurálása 1. NDPS Broker telepítése 2. NDPS Manager telepítése 3.a Nyilvános hozzáférésű nyomtatók telepítése 3.b Vezérelt hozzáférésű nyomtatók telepítése A fenti műveletek a Netware Administrator programmal végezhetők el.

NDPS Broker telepítése, konfigurálása A szerver telepítésekor automatikusan létrejön egy NDPS Broker objektum Szerverenként 1 Broker objektum elegendő Új Broker objektum létrehozása, tulajdonságainak beállítása a Netware Administrator programmal történik. Broker szolgáltatások Resource Management Service Erőforrás-kezelési Szolgáltatás Event Notification Service Eseményértesítési Szolgáltatás Service Registry Service Szolgáltatás-nyilvántartási Szolgáltatás

NDPS Manager telepítése, konfigurálása Netware Administrator-ral hozzunk létre az adott konténerben egy NDPS Manager objektumot! Adjuk meg a nevét! Adjuk meg a Resident szerver nevét! Adjuk meg az NDPS Manager adatbázisának helyét (A Resident szerveren lévő kötetnek kell lennie, minimum 5 MB tárterülettel)! Töltsük be a szerver konzolján a NDPS.NLM modult: load ndps.nlm.nev.kontener! Helyezzük el az autoexec.ncf állományban is a fenti parancsot!

Nyilvános hozzáférésű nyomtatók telepítése Indítsuk el a Netware Administrator programot. Kattintsunk kettőt az NDPS Manager objektumra. Nyissuk meg a Printer Agent List oldalt. Hozzunk létre egy új PA-t! Adjuk meg a PA nevét! Válasszuk ki a megfelelő Gateway type-t (Átjárótípust) Válasszuk ki a nyomtatónk nyomtató és porttípusát, valamint a kapcsolat-típust! Adjuk meg a különböző operációs rendszerek nyomtató- drivereit!

Vezérelt hozzáférésű nyomtatók telepítése Indítsuk el a Netware Administrator programot! Hozzunk létre egy NDPS Printer objektumot! Adjunk nevet a nyomtatónak! Kattintsunk a Printer Agent Source alatti Create Printer Agent gombra! Adjuk meg a PA nevét! Adjuk meg az NDPS Manager nevét! Válasszuk ki a megfelelő Gateway type-t (Átjárótípust) Válasszuk ki a nyomtatónk nyomtató és porttípusát, valamint a kapcsolat-típust! Adjuk meg a különböző operációs rendszerek nyomtató-drivereit! A Jobs->Spooling Configuration-ban meg tudjuk változatni a spooling- terület helyét, a nyomtatási feladatok sorrendjének ütemezését Ha azt akarjuk, hogy a nyomtató nyomtatási sorokat is kiszolgáljon, akkor a Spooling Configuration-ban a Service Jobs for Netware Queues alatt vegyük fel a szükséges nyomtatási sorokat.

Remote Printer Management Ha egyetlen konténer összes nyomtatóját kívánjuk kezelni, jelöljük ki a konténer-objektumot és válasszuk a Details, az Object menüből. Aztán nyissuk meg az NDPS Remote Printer Management oldalt. Ha egyetlen vezérelt hozzáférésű nyomtatót szeretnénk kezelni, jelöljük ki az illető NDPS Printer objektumot és válasszuk a Details-t az Object menüből. Aztán nyissuk meg az NDPS Remote Printer Management oldalt. Ha egyetlen nyilvános hozzáférésű nyomtatót kívánunk kezelni, a Netware Administrator Tools menüjét használjuk, amiből jelöljük ki az NDPS Public Access Printers-t.Jelöljük meg a nyomtatót, majd az Object menüből válassszuk ki a Details- t.Ezutan nyissuk meg az NDPS Remote Printer Management oldalt.

iPrint felépítése

iPrint működése

iPrint a valóságban

iPrint konfigurálása

IPP kliens

iPrint vizuális megvalósítása