1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zséger Ádám vezető munkatárs
Advertisements

A KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Energiaköltségek optimalizálása
Állóeszköz-gazdálkodás
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
VÁLSÁGÁLLÓ PORTFÓLIÓMENEDZSMENT KILÁTÁS A ‘B’ ÉPÜLETBŐL május 11. Sellyey Tamás, Indotek Group.
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
BUDAPEST, Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP)
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
KOCKÁZAT – HOZAM.
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Befektetői tőke szerepe a megújuló energiaforrások hasznosításában
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Zsembery Levente vezérigazgató
A tőkebefektetés 50 árnyalata Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, december 11.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Crowdfunding Dobozi Sándor Executive Vice President GCT Holding.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Fizetési mérleg jelentés április
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság

2 Változások a zöldenergetikában – befektetői szemmel A környezettudatosság miatt egyre jelentősebb hangsúly helyeződött a megújuló energiaforrások felhasználására; Ezek a korábbinál kisebb, de nagyobb számú erőművet igényeltek – így egyre inkább teret nyernek a helyi igényeket kielégítő decentralizált rendszerek ; A nagy távolságból szállított rendszerek hatékonyságvesztesége és az ellátásbiztonság javításának igénye is a kisebb, helyi erőművek irányába mutatnak; Megjelentek azok a technológiai megoldások, amelyek lehetővé tették a zöld energia minél hatékonyabb kihasználását; A támogatási rendszernek köszönhetően a megtérülési idők jelentően csökkentek, a zöldenergia befektetési szempontból is attraktívvá vált. Egyszerre áll így rendelkezésre a zöld energia iránti kereslet, a technológiai keret, javultak a megtérülési mutatók, ami megmozgatta a befektetők fantáziáját is.

3 Mit keres a kockázati tőkebefektető? Növekedési lehetőséget Megbízható, elkötelezett és megújulásra képes menedzsmentet Tartós és védhető üzleti előnyt A befektetett tőkére vetített évi 20-25%-os megtérülés Szakmai hozzáértés és tapasztalat, világos célrendszer, tárgyilagos önértékelés Stabil, védhető piaci pozíció A zöld energetikai projektek vonzó befektetési célpontot jelenthetnek

4 Befektetések a szektorban – pro és kontra „Defenzív” (azaz nem ciklikus) iparág Stabil kereslet Alacsony konkurencia (legalábbis helyileg) A támogatásoknak köszönhetően javuló megtérülés Jelentős szabályozási kockázat (KÁT) Jelentős beruházási igény Csökkenő banki aktivitás mellett nehezülő finanszírozás Kérdéses az alapanyag ellátás biztonsága

5 Hazai tapasztalatok A hazai zöldenergetikai szektor aktivitása nőtt (a Biggeorge’s-NV Equityhez 2010 tavasza óta 32 megkeresés érkezett a szektorból); Gyakran mezőgazdasági érdekeltséggel is rendelkező csoportok vágnak bele, ahol mind az alapanyag-ellátás (zöld hulladék), mind a felhasználás (melegház, terményszárító) biztosított; Az erőművi beruházások mellett szintén aktívak az azokat kiszolgáló szolgáltatásokba, illetve a technológiai fejlesztésekre fókuszáló vállalkozások; Mivel viszonylag magas a befektetési igény és komplex műszaki ismeretek kellenek, jellemzően a szektor-specifikus kockázati tőkebefektetők terepe; A Jeremie-program keretében mindössze két ilyen befektetés történt (Morando); Az exit lehetősége egyelőre nem egyértelmű, a betáplálási és a felhasználási oldalon is kapcsolódó cégek miatt erősen partnerfüggő, a diverzifikáció egy- egy projekt esetén kérdéses.

6 A jövőről A zöldenergia befektetői szemmel nézve „felnőtt”, egyre több a vonzó projekt; A gazdasági környezet kiszámíthatatlansága miatt a szektor felértékelődik, a „kicsi szép”; A finanszírozás megkönnyítésében a szabályozási környezet további javításának komoly szerepe lehet; A zöldenergia a 2010-es évek egyik legvonzóbb befektetési területe lehet a kockázati tőke számára.