Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Gázok előállítása és reakciójuk Lugol-oldattal
Az anyag és tulajdonságai
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
HIDROGÉN-KLORID.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
SZÉN-MONOXID.
NitrogéN Anyagszerkezet Fizikai ,Kémiai tulajdonságok Előfordulás
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
A HIDROGÉN.
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
A fémrács.
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
Reakciótípusok.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
30. Brómos víz vizsgálata benzin és hangyasavoldat segítségével
34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
Szükséges Eszközök: • 3 kémcső • kémcsőtartó állvány Anyagok: • CaCO3
Kovalens kötés különböző atomok között.
Molekulák jelölése és csoportosítása
Halmazállapot-változások
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
Az oldatok.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Egy elem és egy vegyület összehasonlítása
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Milyen kémhatásokat ismersz?
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
Szervetlen vegyületek
Ki tud többet kémiából?.
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Kémia - matematika osztatlan tanári szak
Kémiai kötések.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
OLDATOK.
Előadás másolata:

Kölcsönhatás a molekulák között

1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit fejez ki az összegképlet? 5.Miben különbözik ettől a szerkezeti képlet? 6.Milyen kötés tartja össze a molekulákban az atomokat? 7.Mi a kovalens kötés lényege?

A molekulákban lévő kovalens kötést elsőrendű kötésnek nevezzük. Miért gáz halmazállapotú a hidrogén és miért folyékony a víz? Vizsgáljuk meg a hidrogént!

HIDROGÉN Kísérlet: Cinkre sósavat öntünk. Tapasztalat: A cink heves gázfejlődés közben oldódik. A gázt meggyújtva pukkanó hangot hallunk, majd a gáz ég. A kémcső falán vízcseppek láthatók.

Magyarázat: A cink a sósavból hidrogén gázt fejleszt. A hidrogén keveredik a levegővel=durranógáz Meggyújtva hevesen reakcióba lépnek, víz keletkezik. Fiz tul: szintelen, szagtalan, levegőnél könnyebb gáz. Fagyáspontja: -252,7 0 C Oldódik vízben?

Milyen kötés van a molekulában? Van-e kapcsolat a molekulák között? A molekulák között nincs kapcsolat, mert a molekulák elektroneloszlása egyenletes. A hidrogén molekulában a kovalens kötés apoláris, a molekula szimmetrikus. Az elemmolekulákra ez jellemző.

Víz Miért folyékony halmazállapotú a víz? Miért C a forráspontja? Mi tartja össze a molekulákat? A vízmolekulában az oxigén atommagja jobban vonzza a közös elektronpárt, mint a hidrogén atommagok. Az ilyen kovalens kötést poláris kovalens kötésnek nevezzük. (Poláris=töltéssel rendelkező)

A vízmolekula alakja miatt nem szimmetrikus, az oxigén felöli oldal negatívabb töltésű, a hidrogének felöli oldal pozitívabb töltésű. Az ilyen molekulát dipólus (két pólusú) molekulának nevezzük. A vegyület molekulák mindig poláris kovalens kötésűek.

A vízmolekulák ellentétes töltésükkel vonzzák egymást. Másodrendű kötés alakul ki közöttük. Ezért magas a forráspontja. (A másodrendű kötés gyengébb, mint a kovalens kötés.)

Miért nem oldódik a hidrogén a vízben? „Hasonló, hasonlót old” A dipólus (poláris) molekulákat tartalmazó víz, csak töltéssel rendelkező molekulákat, részecskéket tartalmazó anyagokat old.

A jód molekula szintén apoláris kovalens kötésű szimmetrikus molekula. Vízben alig, benzinben, alkoholban jól oldódik.