A Főiskola exodusa és új otthona Sopronban 1918 november -1922 február.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
Advertisements

Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Simonyi dicsőség kopjafa Egyházasfaluban Avatás tervezett időpontja: május 2. szombat.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
56-os események utó élete
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
A Tanácsköztársaság.
Az ellenforradalom győzelme – Horthy hatalomra jutása
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Beiskolázási tevékenység elemei és lebonyolítása Résztvevők köre: - kari vezetés - HÖK, hallgatók - szakvezetők, szakterületek képviselői Javaslat: Pál.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Ellenforradalom és konszolidáció
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Világháború, forradalom, terror, Trianon
75 éves. Tanulmányai: Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, 1950 júniusában érettségizett. Az Egri Állami Pedagógiai Főiskolán szerzett.
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
A Számvitel Didaktikája
A háború és következményei Magyarországon
Első világháborús források feltárása Kalocsán Dr. Lakatos Andor levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) Egyházak a háborúk viharaiban MELTE-EME.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2005)
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Szeged az első világháborúban
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Az Erasmus program szervezése Székely Ágnes Erasmus programvezető.
VÍZ- ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS
Egy adattár születésének műhely titkai Ifj. Sarkady Sándor: Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtár Levéltár főigazgató.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
Társulatunk május 4-én alakult. 10 ÉVE SZOLGÁLJUK A NEMZETI ENERGIAPOLITIKÁT 1.
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2007)
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
2016. november 12..
Szent István Egyetem Készítsen diamintát a bemutatóhoz! A mintának legyen háttere, formázza meg a címsort és a tartalom sorokat! A láblécben szerepeljen.
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
Készítette: Banyó Enikő
Egyetemi Díszünnepségek Sopron
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Tagok fő 89 fő 100 fő 101 fő 103 fő.
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
„Életre kelt” tárgyak, képek
Horthy Miklós.
Üzleti jog BSc BMEGT55A001 V17.
egyetemi ünnepségek Botanikus kerti emlékszobornál 2016, október 23
egyetemi ünnepségek Díszünnepség 2016, október 22
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
2016. november 7..
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Üzleti jog BSc BMEGT55A001 E5.
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Történelmi áttekintés 1
Történelmi áttekintés 1
Előadás másolata:

A Főiskola exodusa és új otthona Sopronban 1918 november február

Források, szakirodalom NymE Központi Levéltára, Tanácsi Jegyzőkönyvek és iratok Soproni Levéltár iratai Lichner (Szilas) József feljegyzései (Erdészettörténeti közlemények LXV. Bp. 2004) Krug Lajos: Tüzek a végeken (az ide vonatkozó megfelelő fejezet ismerete kötelező)

A történelmi Magyarország összeomlása, a Felvidék cseh megszállása 1918 október 31. Az ifjúság a rend fenntartására felelősséget vállalt November 1. A főiskolai hallgatóság fegyveres nemzetőrséggé alakult Szikoszky Zoltán vezetésével. Éjjel-nappal védték Selmecbánya és környéke nyugalmát November eleje hadüzenet nélküli Csehszlovák támadás éri Felső Magyarországot November végére a spanyolnátha elérte Selmecbányát 4 főiskolás meghal a betegségben

Hősi halottaink a Felvidéken A hallgatók több éves frontszolgálat után, önkéntesként a rend fenntartására vállalkoztak Baumerth Károly e. é. önk. erdőmérnök- hallgató, hazafiúi kötelességének teljesítése közben, mint nemzetőr hősi halált halt Nagysápon Hurtay György és Zámbor Pál erdőmérnök- hallgatók a korponai zavargásoknál tanúsítottak önfeláldozó szolgálatot. Hurtay ott kapott sebesülésébe belehalt.

Hősies értékmentés Pénzügyminiszteri rendelet vette tudomásul az előadások szüneteltetését, s veszély esetén a legfontosabb és legértékesebb iratok és tárgyak megmentésére vonatkozólag intézkedett december 6-án a Budapestről visszatérő rektor (Réz Géza) bejelentette a pénzügyminisztérium rendeletét, miszerint a főiskola tulajdonát képező értéktárgyaknak elszállításáról haladéktalanul gondoskodnunk kell Bejelentette Felső Magyarországnak a csehek által való megszállásának eshetőségét A tanács egyhangúlag csatlakozott Magyarország Területi Épségének Védelmi Ligájához. Az íveket aláírásra szétosztották és köröztetették. A TEVÉL felhívását pedig közölték.

Szita Dezső fhdgy hallgató, nemzetőr parancsnok és 121 hallgató társa három napon át pakol, ládákat szegel és menti a menthetőt. A főiskolai ifjúság élelmezési viszonyainak javításához sürgős pénzsegélyt kért. A kérést a tanács melegen pártolta. Indoka: „a hallgatók egyrészt a város és vidékének közbiztonsága érdekében felbecsülhetetlen szolgálatot tettek, másrészt a főiskola tulajdonát képező értéktárgyak megmentésében, illetőleg gyors elszállítása érdekében önfeláldozóan segédkeztek” NymE L

Búcsú Selmectől A felbecsülhetetlen értékek (múzeális könyvek, műszerek) mentése. Vasúti szállítás, Ferencvárosi pu. - PM raktározás Floch György és a tízes tanács (utolsó selmeci és első soproni köri elnök) 1918 december – könnyes búcsú. Az ifjúság Hontnémeti felé szekerekkel és szánokkal elvonul…

Menekülés Selmecről Illusztráció Ruzsinszky László Tempus c. könyvéből (NymE K)

Krug Lajos A menekülést, Selmecbánya elhagyását Krug (Missuray-Krúg) Lajos írta meg Tüzek a végeken c. könyvében (1930, 2008) Munkájához Popper József bányamérnök-hallgató naplóját és visszaemlékezését használta fel.

Csehszlovák megszállás 1918 dec. vége. Küldöttségek Miskolcon és Budapesten a főiskola ideiglenes elhelyezése ügyében Réz Gézát, Kövesi Antal prorektor helyettesítette január eleje. Csehszlovák kormánybiztos Selmecbányán. A területrablók megállapításai: - Selmecbánya Csehszlovákia, az értéktárgyak elszállítása jogtalan volt - az előterjesztések magyar és tót nyelven szerkesztendők - A tanári kar és a helyben maradt ifjúság ne izgasson Csehszlovákia ellen

Az új székhely kérdése Számtalan elképzelés: Kecskemét, Győr, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger, Sopron, Miskolc, Keszthely, Hajmáskér, február 2. Kismarton és Sopron kerül előtérbe Február : összeütközések, súrlódások a megszállók és hallgatók között Selmecen (Balogh Béla, Jakóts Sámuel emh) Internálás és kitoloncolás veszélye fenyegeti a hallgatókat A csehek az erdőmérnöki osztály fenntartására semmiféle ígéretet nem tettek A tanári kar nem esküszik fel a Csehszlovákoknak

Lähne Húgó államtitkár Thurner Mihály és Réz Géza szerepe a Főiskola ügyében Agilis és fáradhatatlan munka volt a Főiskola Sopronba való hozatala. (1919. január vége – február eleje) Thurner Indoklásából: A soproni Károly laktanya ideiglenes elhelyezésre alkalmas (bizottsági vélemények) A tanárok és hallgatók lakáskérdését megoldják (felhívások) Sopron iskolaváros A városnak kat. hold erdeje van (gyakorlati erdész oktatás) A városnak van saját kőszénbányája (Brennbergbánya, bányászok) A főiskolát idővel egyetemi rangra kell emelni A nemzetiségi mozgalmak közepette, a magyar minisztériumok érdeke idetelepíteni a főiskolát – Az intézménynek mint a magyarság egyik végvárának kell őrt állnia a Lövérek alján

Beszédes kordokumentum a soproni Levéltárból Thurner felhívása a város polgáraihoz

A végleges döntés márc. 1. Sopron az új és ideiglenes székhely Március 4. Réz, Krippel, 5 tanársegéd és 40 hallgató Sopronba érkezik Sopron, március 12. A Károly Laktanya hivatalos birtokbavétele a Főiskola részére Sopron, március 13. A szépítőegylet vendégül látta az első selmecieket a Hubertusz vendéglőben Selmec, március 14. A tanszemélyzet 90% a magyar állam kötelékét választja Március 15. Szabad elvonulás Selmecről (tanári kar nagy hányada) Március 19. Lichner Béla hallgatói segítséggel megmenti a főiskola készpénz vagyonát Koronát Március 30. Az utolsó hallgatói tüntetés Selmecen (bányászati palota) a megszállás ellen

Réz Géza rektor kérése ifjúsági menza ügyében március 12. SL

„Ideiglenes székhely” további értékmentés Április eleje Lichner József megmenti a főkönyveket és a leltárakat Az „ideiglenesen” Sopronba helyezett Főiskolán április között megtörténnek a beiratkozások. Az előadások április 28-án vették kezdetüket. Május 3-án került sor a főiskola első tanácsülésére Sopronban. Április 28-án az utolsó 9 főiskolai tanár valamint kb. 100 hallgató érkezik a Felvidékről Sopronba Egy május 4-én kelt jelentésből pedig kiolvasható, hogy 125 erdőmérnök hallgató tanult az intézményben…

A rektor jelentése május 4-én a beindított oktatásról és a kurzusokról NymE L

A Károly laktanya madártávlatból

A Főiskola ideiglenes otthona között

A Főiskola a proletárdiktatúra alatt Az ősi alma materből menekült és hontalanná vált tanári kar és a főiskola ifjúsága nem szimpatizált az új, a magyar polgári demokráciát létében fenyegető, és moszkoviták által létrehívott rendszerrel. Pogány József népbiztos május 26-ai toborzó beszédében a főiskola bezárásával fenyegette meg a hallgatókat arra az esetre, ha a katonai szolgálatot megtagadják. A rektor megjegyzésére, hogy kívánatos volna, ha legalább a negyedéves hallgatók befejezhessék tanulmányaikat. Pogány ingerülten kijelentette, hogy erre nincs szükség. Az oklevelét azonnal adják ki mindenkinek, s akkor a bevonulásnak nincs akadálya.

A korábbi diákügyek képviseletére alakult egyleteteket, egyesületet és bizottságot megszüntették, helyette a főiskolai ifjúmunkások szervezete vette kezébe az ifjúság diák szociális ügyeinek irányítását. A Főiskolai ifjúmunkások szervezete a megtévesztés áldozatává vált. Felültek a kommunista ideáknak – uralmuk pünkösdi királyság volt. A cenki ellenforradalom június 4-7 A Tanácsköztársaság népbiztosa (Kellner Sándor) a hallgatók egy részét felhasználta az ellenforradalmi lázadások elfojtásában Balf és Cenk térségében Szamuely a hóhér akasztat (Kapuvár, Csorna könnyei) A mártírokról (gazdapolgárok, Szántó főhadnagy és másokról évtizedekig hallgatni kellett és hozsannákat kellet zengeni a „dicsőséges 133 napról” 1919 őszétől az igazolások során nem volt kizárás a soproni főiskoláról !

Véráldozattal szerzett Alma Mater

Köszönöm a figyelmet! Ifj. Sarkady Sándor NymE KKL főigazgató Történelem-könyvtár szakos tanár A következő két órában részletesen tárgyaljuk az es év történéseit