Könyvtár-használati ismeretek. Az információ 4 Az információ minden olyan hír, közlés, amely számunkra új ismeretet tartalmaz. 4 Az információt fel kell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Számítógépes katalógusok
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
A vizsolyi Biblia.
Könyvtárismeret Könyvtárak.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
A Biblia és a könyvnyomtatás
A nyomtatott szakszótárak felépítése
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Mátyás corvinái, könyvtára
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI
Nyelvemlékek elemzése
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Raktári jelzet a könyvtárakban
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Szótárak: fajták és tipologizálás
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
A tudás szentélye a könyvtár
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A dokumentumrögzítés története:
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
Könyvtártörténet dióhéjban
KÖNYVTÁRISMERET.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
Dokumentumok.
A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Könyvtárak.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Könyvtárak története.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtárismeret Segédanyag az informatika tanulásához Templom Téri Általános Iskola Pilisvörösvár Készítette: Kárpát József.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Dokumentumok, ismerethordozók … (20. tétel) Takács Barbara.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtártörténet dióhéjban
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Dokumentumok A szerzői jog
Dokumentumtípusok.
Elektronikus szótárhasználat
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
Hagyományos és új információs eszközökön alapuló könyvtári szolgáltatások.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Készítette: Juhász Judit
Készítette: Juhász Judit
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Előadás másolata:

Könyvtár-használati ismeretek

Az információ 4 Az információ minden olyan hír, közlés, amely számunkra új ismeretet tartalmaz. 4 Az információt fel kell dolgozni és tárolni kell ahhoz, hogy számunkra, és utódaink számára hasznosítható legyen. 4 A feldolgozott információt napjainkig főleg könyvtárakban tárolták.

Információs társadalom 4 A világ fejlődésének jelenét és jövőjét az információ termelés és fogyasztás határozza meg. 4 A mai átlag emberhez egy nap alatt több információ jut el, mint Mátyás király korában egy művelt városlakóhoz egész élete során.

Információs társadalom alkotóelemei 4 Az egész világot behálózó földi távközlési rendszerek as évektől műholdak átfogó rendszere as évektől az egész világot átfogó számítógépes rendszerek (internet) 4 Az információs ipar a fejlődés motorja 4 A fejlett országokban nagy tömegek foglalkoznak adatelőállítással és feldolgozással

Az ismeretek hordozói 4 Kéziratos dokumentumok (irattárak) 4 Nyomtatott dokumentumok (könyvtárak) 4 Képi dokumentumok 4 Audiovizuális dokumentumok (hangfelvétel, mozgókép anyag, CD, VIDEO, DVD) 4 Elektronikus dokumentum ( , WEB-lap) 4 Az előző két terület összemosódik, nincs határ

Időutazás 4 A sumérok már az ie.4. sz.-ban ismerték az írást, agyagtáblákra ékírással írtak. 4 Az egyiptomiak hieroglifákat (képírás) használtak, de papírusztekercsre is írtak 4 Később pergamenre (állatbőrből készült hártya) írtak. Pergamonról kapta a nevét. 4 Kétezer éves pergamentekercseket találtak

Időutazás 4 A középkorban kéziratos kódexeket készítettek a kolostorok szerzetesei. Ezek díszítései az iniciálék (díszes kezdőbetű) és a miniatúrák (kézzel festett kis kép) voltak. 4 A kínaiaktól származik a táblanyomás 4 Ezt tovább fejlesztve, a XV. században használták Európában

Ősnyomtatvány ben Gutenberg János külön betűkből összerakható és szétszedhető nyomóformát készített. 4 Az 1455 és 1500 között ilyen módszerrel készült nyomtatványokat Ősnyomtatványnak nevezzük.

Kódexek és nyomdák a középkori Magyarországon 4 Kálti Márk Képes Krónikája 4 Mátyás király híres könyvtára (Corvinák) 4 Hess András 1473-ban nyomtatott Budai krónikája 4 Sylvester János nyomdája Sárváron 4 Heltai Gáspár nyomdája Kolozsváron 4 Misztótfalusi Kis Miklós tudós és nyomdász

Nyomdák a XIX. és XX. században 4 Landerer és Heckenast nyomda 4 Franklin, Révai, Atheneum A XX. Század 4 Egyetemi nyomda Budapest 4 Kner nyomda Gyoma 4 Tevan nyomda Békéscsaba

A KÖNYV Információink legfontosabb forrása

è 1 védőborító è 2 kötéstábla è 3 gerinc è 4 fülszöveg è 5 védőlap è 6 előzéklap è 7 címlap è 8 számozott oldalak  9 mellékletek, táblák A könyv részei:

A könyvnek formailag két fő része van: èA könyvborító èA könyvtest

è 1 védőborító a könyv mechanikai védelmére szolgál è 2 kötéstábla a védőborítón belüli kemény, erős lap, mely körbezárja és védi a könyv lapjait è 3 gerinc a könyvtestet fogja össze è 4 fülszöveg rövid ismertetést tartalmaz a könyvről A könyvborító részei:

è 5-6 védőlap, előzéklap a könyvtest lapjait védik è 7 címlap a könyv legfontosabb adatait tartalmazza (szerző,cím) è 8-9 számozott oldalak,mellék- letek, táblák az információt tartalmazzák A könyvtest részei:

A könyv egyéb fontos részei: Kolofon: A nyomdai adatokat tartalmazza. Általában a könyv címlapjának hátoldalán, vagy az utolsó oldalon található.

A címlap verzója: A címlap hátoldalán helyezkedik el. A könyv kiadásában közreműködők nevét tartalmazza. Pl.:lektorok, bírálók. Itt található a szerzői jogokkal rendelkező neve is. Jele:  Pl.:  Kovács János A könyv egyéb fontos részei:

è Előszó, bevezetés: A könyv tartalmi részét megelőző részek, mely a megjelenés körülményeit, a könyvet ajánló szakember ajánlásait tartalmazza. è Utószó Tudományos vagy szépirodalmi műveknél a szerző. è Széljegyzet, lábjegyzet: A mű egyes kifejezéseinek részletes magyarázata a lap szélén, vagy alján. è Tartalomjegyzék: Bemutatja és lapszámokhoz rendeli a mű egyes fejezeteinek címét. A könyv egyéb fontos részei:

è Melléklet, függelék: Azokat az információkat tartalmazza, amelyeket a szerző fontosnak tart, de nem a szövegben helyezi el. Pl.: táblázatok, diagramok.. è Hibajegyzék: Egyes művekben a kiadás során előforduló hibák, pontatlanságok javítását tartalmazó önálló lapokat találunk, melyek a könyv nyomtatása és kötése után készülnek, ezért nem kerülnek a könyv lapjai közé rögzítésre. A könyv egyéb fontos részei:

Könyvek fajtái tartalom szerint 4 Bibliográfiák (Egy témában kiadott könyvek jegyzéke) 4 Lexikonok, enciklopédiák (Az ismereteket betűrendbe szedett címszavakban, szócikkekben tartalmazza) 4 Szótárak, szaklexikonok (egy szakterület szakszavainak jelentését tartalmazzák, speciális területek a nyelvi szótárak) 4 Atlaszok, adattárak, napilapok, folyóiratok

Időutazás régi könyvtárakban 4 Asszurbanipál király (ie ) Ninivében közel százezer agyagtáblából álló könyvtárat hozott létre 4 Nagy Sándor könyvtára Alexandriában ie. III. században félmillió papírusztekercsből állt 4 A római birodalomban a gazdag polgároknak magánkönyvtáraik voltak 4 A középkorban kolostorokban és később egyetemeken több százezer kötetes könyvtárak jöttek létre. Oxford, Krakkó, Prága, Bologna

Híres magyar könyvtárak 4 Bibliotheca Corvinana (Mátyás király kt kódex, ma 52 korvina van itthon 4 Pannonhalmi Bencés Főapátsági Könyvtár (900 éves 80 kódex, kötet) 4 Zirci Cisztercita Apátsági Könyvtár (70000 kötet) 4 Debreceni Református Kollégium Könyvtára ( kötet) 4 Sárospataki Református Kollégium Könyvtára 4 Országos Széchenyi Könyvtár (5 millió kötet, köteles példány) 4 Akadémiai Könyvtár (1,5 millió kötet, 1000 ősnyomtatvány)

A világ híres könyvtárai 4 Vatikáni könyvtár Rómában (Kéziratos könyvek, kódexek) 4 British Library London (1735-ben alapították, 18 millió kötet) 4 Bibliothéque Nationale Párizs (1537 óta köteles példány) 4 Library of Congress Kongresszusi Könyvtár Washington (a világ legnagyobb könyvtára 28 millió kötet)

Könyvtári szakrend: ETO 4 A könyveket tartalmuk szerint csoportokba soroljuk 4 Az ETO 10 fő osztályból áll, ezek alatt tíz osztály, amelyekben tíz alosztály található 0 általános, összefoglaló művek5 természettudományok 1 filozófia, lélektan, etika, esztétika 6 alkalmazott tudományok,technika 2 vallástudományok7 művészetek, sport 3 társadalomtudományok8 nyelv, irodalomtudomány 4 üres9 földrajz, történelem magyar irodalom

Egyéb jelzések 4 Betűrendi jelzet (Cutter szám) a szakrendi jelzeten belül a könyv betürendi helyét mutatja 4 ISBN szám Nemzetközi szabványos könyvazonosító szám. A világon minden könyv egyedi azonosítóval rendelkezik

VÉGE