2. A fény kölcsönhatása az anyaggal 2.1. Reflexió és transzmisszió. 2.2. A fény szórása. 2.3. Refrakció és a törésmutató diszperziója. Alkalmazások: optikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
MECHANIKAI HULLÁMOK.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Lencsék és tükrök képalkotásai
A színinger mérése.
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Az optikák tulajdonságai
1. Anyagvizsgálat Feladat Tervezés számára információt nyújtani.
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Színképek csoportosítása (ismétlés)
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Hullámoptika.
Optikai szálak Nagy Szilvia.
Hősugárzás Radványi Mihály.
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Statisztikus fizika Optika
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
Fénytan.
Mérőműszerek felépítése, jellemzői
Fény és hangjelenségek
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Fény terjedése.
Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
Hullámmozgás.
A fény hullámjelenségei
Spektrofotometria november 13..
Nanocsövek állapotsűrűségének kísérleti vizsgálata Veres Miklós MTA SZFKI
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG.
INTERAKTÍV KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOK II.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Somogyvári Péter tollából…
Színképfajták Dóra Ottó 12.c.
A problémakör vázlatosan:
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
A fény törése és a lencsék
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Hősugárzás.
Analitikai Kémiai Rendszer
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések Nagy Katalin
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Félvezető fizikai alapok
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

2. A fény kölcsönhatása az anyaggal 2.1. Reflexió és transzmisszió A fény szórása Refrakció és a törésmutató diszperziója. Alkalmazások: optikai anyagok, elemek és eszközök, szűrők, antireflexiós rétegek és dielektromos tükrök, Bragg tükör.

Paraméterek: I, r, n, , , de ne felejtsük el, hogy a hullámegyenlet komplex, s így a paraméterek is  2   krit, n 2 >n 1 ! hullámvezető I 3 = I 1 rI 2 = (1 – r) I 1 (1) (2) (3) I 4 =(1-r)I 1 exp (-  d) (ha  1 = 0 ) (4) (5) I 4 / I 1 =  I2I2 11 33 22 n1n1 n2n2 I1I1 I3I3 n1n1 d I4I4 Snellius törvényei: Az amplitúdó csökkenését az abszorpciós index jellemzi: I/I 0 =exp(-4d/),  = 4 / Fázis változ hat!, Geometriai optika

 =  -1 Komplexek a paraméterek! Dielektromos permittivitás:  0 (1 +  ), relatív dielektromos állandó:  /  0 Hullámszám k 0 =  /c 0 vákuumban, k=  0 =k 0  1+  =k 0  1+  ’ +i  ’’ Gyengén abszorbeáló közeg: n1+',   -k 0 '/n Erősen abszorbeáló közeg: n(-')/2, 2k(-'')/2 A dielektromos, diszperziv közeg elnyelő, és az elnyelés is frekvencia-függő! Negatív törésmutatóval rendelkező anyagok –metaanyagok ! A vezető közegben:  eff  i n   0,   0 , ahol  - vezetőképesség, tehát NAGY az elnyelés, és nagy a reflexió is ! '+i'' Vákuumban a fázis és csoport sebességek egyenlőek ! nem mágneses dielektrikum

Elnyelő közegben az x-írányban terjedő fény intenzitása a Bouger- Lambert törvény szerint változik: I(x)=I 0 exp (- d x ), - lineáris abszorpciós együttható, d x - a közeg vastagsága. Alkalmazás szempontból az elnyelés: pozitív ( napelem, fotocella, amplitúdó képrögzítés,...) negatív (veszteségek a fényszálakban, optikai elemekben) Elnyelés Elnyelés mechanizmusai: 1.Saját (fundamental) – az elnyelési élen túl a rövidebb hullámhosszok tartományában, a félvezetőkben és a dielektrikumokban (elektronok gerjesztése a kötéseken, egészen a külső fotoeffektusig, vagy roncsolásig) 2. Exciton: elektron-lyuk kötött pár az elnyelési el közelében 3. Hibák, adalékok, töltött lokalizált elektronállapotok –(lásd majd a fényszálakat !) 4. Molekulák, atomok rezgései, fononok 5. Szabad elektronok

Félvezető anyag optikai elnyelési spektruma

Optikai anyagok áteresztési spektrumai Sajnos, a halogenidek higroszkopikusak, tehát különös módon kezelhetők. A gyémánt rétegek kitűnőek, de nem mindenütt alkalmazhatók ( T! ) A kvarc, zafir üveg (vagy kristály) olcsó, stabil, kiváló a VIS és a NIR tartományra.

Az optikai elnyelés hasznosítása: abszorpciós szűrők. Az optikai szűrőket általában két csoportra oszthatjuk: abszorpciós és dikroikus (különös kristályok, interferenciás szűrő). Az első elnyeli a nem kívánt hullámhosszakat, és átereszti a szükségest, a második visszaveri a nem kívánt spektrumot és átereszti a szükségest. Abszorbciós szűrök tipusai: vágó (a spektrum egy széles tartományát nem ereszti át), Ez lehet egy félvezető üveg, Eg változó, pld. GeSe (Eg ≈ 2 eV) filters/shortpass-edge-filters/ir-cut-off-filters Példa:

sávos ( egy-egy kiválasztott sávban elnyel vagy átereszt, ∆λ= nm) Paraméter: FWHM (full width at half maximum) = fél-maximumi (félérték) szélesség bandpass-filters Példa:

Dikroikus, interferenciás szűrő készíthető egy hordozó (szubsztrátum) többréteges bevonásával ( optikai rétegek). Figyelem: az erősítő interferencia létrejöttének hullámhossza függ a beesés szögétől. Az interferenciás szűrőt kissé ferdén a sugárnyalábba helyezve hangolhatjuk az áteresztési hullámhosszat. De nőhet az áteresztett nyaláb sávszélesség e is.

Az egyelemes interferenciás szűrő középső rétege általában SiO 2 vagy MgF 2, ezek vastagsága a kiválasztani kívánt fény hullámhosszának a fele. E „dielektrikum” (cavity) két oldalát félig áteresztő fémréteggel (pld. ezüst) vonják be. A vékony rétegeket két oldalról két védő üveg- vagy kvarclap közé helyezik. A szűrőre eső különböző hullámhosszúságú fény az első fémrétegen áthaladva a „dielektrikum”-ban a két fémréteg között oda-vissza reflektálódik és a második fémrétegen csak az a fénykomponens tud kilépni, amelyiknek a hullámhossza, vagy annak egészszámú többszöröse (N·λ) megfelel a dielektrikum nd vastagságának. A más hullámhosszúságú sugarak a reflektálódás alatt nem azonos fázisban haladnak. Emiatt gyengítik, illetve kioltják egymást. A több elemből álló szűrő tovább javítja az áteresztett- visszavert fény arányát, csökkenti a FWHM –t. Az interferencia-szűrők által áteresztett fény spektrális sávszélessége nm, és az eredeti fényintenzitás %-át eresztik át. FONTOS ALKALMAZÁS: épületek ablakai ! (lásd, pld. ) TOVÁBBÁ: szemüveg lencsék, objektívek, stb.‎

További veszteségek: szórás, törés A veszteség - több folyamat eredője (elnyelés, szórás, törés) Szórás típusai: Elasztikus (rugalmas): a szórt fény hullámhossza (frekvenciája) egyezik a beeső fény paramétereivel ( Rayleigh- és Mie-szórás). Rugalmatlan szórás: az emittált sugárzás hullámhossza különbözik a beesőtől (Raman szórás, fluoreszcencia). Kvázi-rugalmas szórás: a szórt fény hullámhossza (frekvenciája) eltolódik (pld. Doppler effektus). Milyen paraméterek befolyásolják a szórást? a beeső fény hullámhossza (λ), a szóró részecske mérete, amelyet általában méretnélküli paraméterrel jellemezzük, ahol r a gömbrészecske sugara, a részecske komplex törésmutatója, amely megkülönbözteti a környezettől, és így, ha x << 1 :Rayleigh szórás x ~ 1 : Mie szórás x >>1 :Geometriai szórás

Rayleigh-Tyndall: a hosszabb hullámok része növekszik az áthaladtban, a rövidek – a szórtban. Egyszerű képlet: II 0 D(- 0 ) 2 / 4, D- a részecske átmérője, (r=D/2), I1/ 4  -dielektromos állandója Mie szórás: D ≥ Kék az ég, molekulák Sárga a naplemente Füst, kolloid : Tyndall effektus Átlag átmérő 0.1 – 10  m Alkalmazás: a lézersugár diffrakciója (ez is szórás!) által mérhető a szórt intenzitás szögeloszlása ( kicsi r – nagy θ szög és fordítva ), ezt elemezve a Mie szórás kereteiben megállapítható a bizonyos méretű részecskék koncentrációja., N = electron/térfogat

Haladás közben az optikai közegben a hullám három típusú oszcillátorral kerülhet kölcsönhatásba: 1.Kötött elektron (atomi) oszcillátor 2.Rezgési oszcillátor, ionok; 3. Szabad elektron oszcillátorok A fény törése Alapok: a fény egy elektromágneses hullám Az atomok és molekulák – klasszikus dipol oszcillátorok Két terjedési paraméter: α és n.. Atomi oszcillátor:

Ha  =  0, rezonáns elnyelésről beszélünk, Bouger-Beer törvénye, h  = E 2 - E 1, az újra kisugárzott fotonok képezhetik a lumineszcenciát, de lehetnek sugárzás nélküli átmenetek is! Ha, áttetsző a közeg. Rezgési oszcillátor (ionok ):, IR tartomány Szabad elektron oszcillátorok:  0 =0. Drude-Lorentz modell: A kristályos anyagokban ezeket a rácsrezgéseket nevezik fononoknak. Az oszcillátorok követik a kényszerítő hullámot, valamilyen fáziseltolódással. Ez az eltolódás gyűl a megtett úttól függően, lassítja a hullámfront terjedését, csökkenti a sebességet a vákuumhoz képest, ( v =c / n ) – ez a törésmutató eredője. És ezért az n frekvenciafüggő – a törésmutató diszperziója!

A közeg polarizálódik: dipólus

A dipólus komplex dielektromos állandójának valós és képzetes részeinek frekvenciafüggése. A törésmutató valós és imaginárius (k, extinkció) részeinek frekvenciafüggése.

n és α frekvenciafüggés modell, a sávszélességek a γ függvényei. Normál diszperzió – az n növekszik a frekvenciával, anomális diszperzió – az n csökken.

A kristályok anizotrópok, több oszcillátor : kettőstörés! Egy oszcillátor, egy tengely szuszceptibilitás fő értékei

Néhány anyag törésmutatója: Törésmutatő diszperziója : A szilárd testek törésmutatója gyengén függ a hőmérséklettől. Az n diszperziója a Cauchy egyenlettel írható le:, ahol A, B, C – anyagspecifikus paraméterek Quartz Sellmeier Equations Adatok táblázatokban

Egy közegre általánosítva, amelyben N molekula/térfogat rendelkezik f j frekvenciájú oszcillátorral ω 0j rezonáns frekvenciákkal, ahol j=1,2,3,… : az az energia, amely abszorbeálódik vagy emittálódik az adott elektron, atom, molekula átmenetén A  csillapítás figyelembevételével :

Fehér fény bontása prizmán: Prizmás monokromátor sinθ 1 /sinθ kr =n 2 /n 1, n 1 =1, levegő, θ 1 =90 o sinθ kr =1/n 2, ez <1, teljes belső visszaverődés! Alkalmazás: optikai hullámvezetők, fényszálak

Lencsék Vékony lencse fókusztávolsága: 1/f = (n-1)(1/R 1 + 1/R 2 ) Leképzési törvény: 1/t + 1/k =1/f, t - tárgy távolsága, k – kép távolsága Numerikus apertura: A lencse fókusztávolságának és effektív átmérőjének hányadosa. NA= f/d Dioptria D= 1/f, m -1

Tükrök Parabola: fényszóró Röntgen sugarak fókuszálása?

Tiltott sáv szélessége E g = 1.12eV A látható fény hullámhossztartománya, E ~ 1.8 – 3.1eV Tehát, a látható fény elnyelődik, az anyagot feketének látjuk. Miért csillog? A szabad elektronok koncentrációja elég nagy, N> 10 8 cm -3, ezek kölcsönhatnak a fotonokkal, és szórják azokat. 2. Miért áttetsző az ablaküveg? A tiltott sáv : E g >> 5eV, tehát áteresztő a látható fény teljes spektrumában. 3.Milyen színű egy GaP kristály-lapka? Eg = 2,26 eV. Átereszti a sárga, vörös színt, elnyeli a zöldet, kéket. A szem érzékenyebb a sárga színtartományban (S max 530 nm, zöld), ezért sárgásnak látjuk. Teszt kérdések: 1. Miért fekete színű és fémesen csillogó a polírozott Si lemez ?

Teszt kérdések 1.Számoljuk ki, mennyivel tér el egy lézersugár az eredeti nyomvonalától, miután egy d=1 cm vastag üveglapon halad át, 30º beesési szögnél? 2. Mennyi időt tölt egy foton az üvegben?

1.Milyen távolságra helyezzünk egy tükröt a padlótól, hogy lássuk a cipőnket? A – egész a padlóig B – testmagasságunk feléig C – a szemünk és a cipő közötti távolság feléig D - térdmagasságig E - a szemünk elé 1-C, B, 2-D,E, 3-B. 2. Mit lát az ember, ha a víz alatt az égre néz? A- nem lát ki, csak a tükrözést B- egy részét látja az égnek, de nem a horizonting C- az egész eget látja D- az egész eget látja, egy körön belül E- egy körön az eget látja, azon kívül a visszavert fényt D and E 3. Hogyan célozná meg egy lézersugárral a vízben úszó halat? A- a hal feletti pontot célzom B- pont oda, ahol látom C- a hal alá célzok D- mindegy, úgy sem találom el Teszt kérdések

1.Milyen színűnek látunk egy kék tárgyat az alacsony nyomású nátrium gőz világítótest fényében (sárga szín, 589 nm) A- kék B- zöld C- sárgás D- fekete E- fehér 2. Mennyi fény verődik vissza a közönséges ablaküvegen? Használjuk a [(n 1 – n 2 )/(n 1 + n 2 )] 2 képletet, az üveg törésmutatója n=1,5. A- 2% B- 4% C- 8% D- 20% E- 0%

Teszt kérdések n 1 =1 d A levegőben (n=1,00) a fénysugár merőlegesen esik a d vastagságú vékony rétegre, melynek törésmutatója n=1,25. A réteg egy n=1,45 törésmutatóval rendelkező lencsét fedi. Milyennek kell lennie az antireflexiós réteg minimális vastagságának, ha minimalizálja a 400 nm hullámhosszú fény visszaverődését? Megoldás: két hullám kioltja egymást ha:  =  = 2 (n.d) /. A két határfelület ellenkező fáziseltolást okoz, tehát összegük 0. Esetünkben: = 2 n.2d/, d= 80 nm.

A levegőben (n=1,00) a fénysugár merőlegesen esik a d vastagságú vékony rétegre, melynek törésmutatója n=1,35. A réteg egy n=1,50 törésmutatóval rendelkező lencsét fedi. Milyennek kell lennie a réteg minimális vastagságának, hogy maximalizálja a 0 = 633 nm hullámhosszú lézerfény visszaverődését? Teszt kérdések: A két határfelület ellenkező fáziseltolást okoz, tehát összegük 0.

A.A vörös mindkét esetben nagyobb szögben tér el mint a kék. B.A kék mindkét esetben nagyobb szögben tér el mint a vörös. C.A vörös nagyobb szögbe hajlik el a prizmán, mint a kék, viszont a kék nagyobb szögbe diffragál. D.A kék nagyobb szögbe törik, a vörös pedig nagyobb szögbe diffragál. E.Mindkét szín egyforma szögbe hajlik el illetve diffragál. Teszt kérdések 1. A fehér fénysugarat egyszer egy prizmán, másodszor pedig egy diffrakciós rácson diszpergáljuk. A vörös és a kék komponensek eltérése: 2. Két diffrakciós rácsot hasonlítunk össze: az első 500, a másik 800 vonal/mm sűrűségű. Melyiknek nagyobb a felbontása? A.A felbontásuk egyforma. B.A 800 mm-1 sűrűségű. C.Egyforma a felbontásuk, de a 800 mm-1 rács esetében kontrasztosabbak a spektrális vonalak. D.Egyforma a felbontásuk, de az 500 mm-1 rács esetében kontrasztosabbak a spektrális vonalak. E. Tudnunk kellene a rácsvonalak szélességét.

3. Az ábrán látható két hullám fazis-eltolása egyenlő: A.2. B.. C.2/3. D./2. E.Nem lehet eldönteni további adat nélkűl. 4.Melyik állítás nem szükséges ahhoz, hogy két hullám koherens ? A.Azonos frekvenciával kell rendelkezniük. B.Azonos amplitúdóval kell rendelkezniük. C.Azonos a hullámhosszuk. D.Állandó fáziseltolással kell rendelkezniük. E.Az összes felsorolt feltétel szükséges.