Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban 2015.11.12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban 2015.11.12."— Előadás másolata:

1 Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban 2015.11.12.

2

3

4

5

6

7

8

9  Milyen asszociációk jutnak eszedbe az ablakról, a kilátásról?  Melyik kép kelti benned a legsötétebb hangulatot? Miért?  Válassz egy képet, s írd le róla a gondolataid!

10

11 A mai órán naplórészleteket fogunk olvasni, mely foglalkozik a bezártság, szabadság kérdésével. Ez a napló Anne Frank naplója.

12

13

14

15

16

17  Manzárd: beépített tetőtérben elhelyezkedő szoba vagy lakás. A 18. századi Franciaországban egy speciális alakú tető (úgynevezett "törött tető") neve.

18  Citrompuncs: Recept: Meleg vízbe szórva a cukrot és a lehámozott citromhéjat, a citrom levével sűrű szirupot főzünk. Kihűlve adjuk hozzá a bort, rumot és frissen főzött, erős teát. Átszűrjük és felmelegítve - de forrnia nem szabad! - tálaljuk teáscsészékben.  Ideál: eszménykép, példakép, maga a tökéletesség

19  Milyen hangulata van az első résznek?  Milyen itt Anne? Milyen érzések uralják?  Hol van Anna és Péter?  Találunk-e itt utalást arra, hogy bezárva élnek? Mennyiben vesszük észre a bezártságot?  Mi vigasztalja Anne-t?  Hogyan van jelen a természet ebben a részletben?  Mit jelképezhetnek a sirályok?  Milyen színt választanátok, ha erről a részletről képet kellene festenetek?

20  A második részletet hány részre oszthatnánk?  Miért szomorú az első részben? Milyen a helyzetük?  Milyen elhatározásra jut?  Mi az egyetlen reménye Annenak?  Hogyan viszonyul Anne az írásaihoz? Valaki felolvasná?  Mi számára az írás?  Mi a véleménye a többi nőről?

21  „Én a halálom után is szeretnék tovább élni.” Mi a véleményetek erről?

22  A naplóról már tanultunk! Foglaljuk össze az eddig tanultakat!

23  Meghatározott időközönként készített feljegyzések sorozata.  Lehet magánjellegű és irodalmi napló is. (1944. március 29.)  Fontos a keltezés.  A megszólítás és a búcsúzó nem kötelező.

24

25

26

27

28

29 1944. május 19, péntek Drága Kittym! Tegnap nagyon rosszul lettem, hánytam (én, Anne!), fájt a hasam, s minden más bajom is volt, amit csak el tudsz képzelni. Ma kicsit jobban érzem magam és rettentően éhes vagyok, de mert bab van ebédre, inkább nem eszem. Peterrel nagyon jól megvagyunk. Szegény fiúnak még nagyobb szüksége van gyöngédségre, mint nekem. Esténként még el-elpirul a búcsúcsóknál, de azért rendszerint könyörög, hogy még egyet kaphasson. Lehetséges, hogy számára csak egy Moffi vagyok jobb kiadásban? De sebaj, fő, hogy Peter boldog, mert most tudja, hogy valaki szereti. Kissé túljutottam már nehéz hódításom izgalmain, de azért ne hidd, hogy szerelmem végleg ellanyhult. Peter aranyos fiú, de a lelkem bezárult előtte, s ha újra fel akarja törni a zárját, erősebb feszítővasra lesz szüksége! Anned

30  http://www.annef rank.org/en/Subsit es/Home/Virtueel- huis/#/map/  http://annefrank. org/en/Subsites/H ome/


Letölteni ppt "Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban 2015.11.12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések