Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerző: Vörös László.  Az indiai vallások egyik fő fogalma.  Sramanák szerint a dukkhától való megszabadulás  Ind filozófia szerint brahmannal való.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerző: Vörös László.  Az indiai vallások egyik fő fogalma.  Sramanák szerint a dukkhától való megszabadulás  Ind filozófia szerint brahmannal való."— Előadás másolata:

1 Szerző: Vörös László

2  Az indiai vallások egyik fő fogalma.  Sramanák szerint a dukkhától való megszabadulás  Ind filozófia szerint brahmannal való egyesülés a móksán keresztül.  Jelentése: elfújni hindu: szenvedéstől és az individualista léttől való megszabadulás buddha: kapzsiság, gyűlölet, érzéki csalódás lángjainak elfújása  Negatív fogalmakkal ill. a szanszarához kötődő indulaként szokás leírni  Pozitív: a legfőbb boldogság, béke

3 Nirvána a buddhizmusban  Buddha szerint a tökéletesen nyugodt tudat állapota, mely megszabadult a vágyakozástól, haragtól, kínzó állapotoktól. Ez egyben a világ vége.  Nem marad utána öntudat, a tudatnak nincs határa.  A tudat megleli a békét a világgal, együtt érez mindennel, és lemond a rögeszmékről, berögzülésekről

4  Ezt a létező alaköltés szenvedéseinek lecsendesítésével és az újabbak megszületésének megakadályozásán keresztül éri el. A nirvánában a vágyakozás és utálat gyökere kerül kiirtásra. Ezután az ember már nincs kitéve szenvedésnek (páli: dukkha) és további újjászületéseknek a szamszárában. A páli kánon szerint a nirvánában megtapasztalható a dolgok üres természete (súnjata) is.  A Dhammapada szentírásokban Buddha azt mondja, hogy a nirvána a "legnagyobb boldogság". Ez egy kitartó, mindent átható boldogság, amely a megvilágosodással keletkező nyugodtsággal jár. A nirvánát kísérő tudást a bodhi(megvilágosodás) szó fejezi ki.


Letölteni ppt "Szerző: Vörös László.  Az indiai vallások egyik fő fogalma.  Sramanák szerint a dukkhától való megszabadulás  Ind filozófia szerint brahmannal való."

Hasonló előadás


Google Hirdetések