Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földrengések. Charles Richter amerikai szeizmológus 1935 - ben definiálta a földrengés erősségének mérőszámát, a magnitúdót: I a földrengés intenzitása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földrengések. Charles Richter amerikai szeizmológus 1935 - ben definiálta a földrengés erősségének mérőszámát, a magnitúdót: I a földrengés intenzitása."— Előadás másolata:

1 Földrengések

2 Charles Richter amerikai szeizmológus 1935 - ben definiálta a földrengés erősségének mérőszámát, a magnitúdót: I a földrengés intenzitása (a szeizmográf amplitúdója a földrengés epicentrumától 100 kilóméterre). S a standard földrengés intenzitása (amelynek amplitúdója 1 mikron). A standard földrengés magnitúdója 0.

3 Richter- skála magnitúdóa rengés erejea pusztítás mértéke <2,0mikrorengéscsak műszerekkel érzékelhető 2,0 ‑ 2,9 rendkívül gyengea legtöbb ember még nem érzékeli 3,0 ‑ 3,9 nagyon gyengeáltalában érzékelhető, károkat még nem okoz 4,0 ‑ 4,9 gyengea csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek 5,0 ‑ 5,9 közepesa szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek 6,0 ‑ 6,9 erőserősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50 ‑ 80 km távolságban is 7,0 ‑ 7,9 igen erőssúlyos károk: házak és a hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja 8,0 ‑ 8,9 nagyon erőssúlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlások 9,0 ‑ 9,9 rendkívüli erejű rengésrendkívüli pusztítás, megváltozik a táj >10globális katasztrófaeddig még nem tapasztalt rengés

4 Példák Crna Gorát 1979. április 15-én 7 óra 19 perckor 7 erősségű földrengés rázta meg, ami sajnos katasztrofális erejű volt. A szerbiai Mionicében 2006. március 22-én 4.5 érősségű földrengés volt. A Richter-skála bevezetése óta a legnagyobb erősségű (9.3) földrengés 2004. december 26- án Szumátrán volt.

5 Feladat Igazold, hogy a Richter-skála minden száma tízszer erősebb földrengést mutat az előzőnél. Hányszor volt erősebb a Crna Gora-i földrengés a mionicei földrengéstől?

6 Megoldás Jelöljük I C - vel a Crna Gora-i földrengés intenzitását, I M - el pedig a mionicei földrengését. A Crna Gora-i földrengés 316.23-szor volt erősebb a mionicei földrengésnél.


Letölteni ppt "Földrengések. Charles Richter amerikai szeizmológus 1935 - ben definiálta a földrengés erősségének mérőszámát, a magnitúdót: I a földrengés intenzitása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések