Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földrengések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földrengések."— Előadás másolata:

1 Földrengések

2 Charles Richter amerikai szeizmológus ben definiálta a földrengés erősségének mérőszámát, a magnitúdót: I a földrengés intenzitása (a szeizmográf amplitúdója a földrengés epicentrumától 100 kilóméterre). S a standard földrengés intenzitása (amelynek amplitúdója 1 mikron). A standard földrengés magnitúdója 0.

3 Richter- skála magnitúdó a rengés ereje a pusztítás mértéke <2,0
mikrorengés csak műszerekkel érzékelhető 2,0‑2,9 rendkívül gyenge a legtöbb ember még nem érzékeli 3,0‑3,9 nagyon gyenge általában érzékelhető, károkat még nem okoz 4,0‑4,9 gyenge a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek 5,0‑5,9 közepes a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek 6,0‑6,9 erős erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50‑80 km távolságban is 7,0‑7,9 igen erős súlyos károk: házak és a hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja 8,0‑8,9 nagyon erős súlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlások 9,0‑9,9 rendkívüli erejű rengés rendkívüli pusztítás, megváltozik a táj >10 globális katasztrófa eddig még nem tapasztalt rengés

4 Példák Crna Gorát április 15-én 7 óra 19 perckor 7 erősségű földrengés rázta meg, ami sajnos katasztrofális erejű volt. A szerbiai Mionicében március 22-én 4.5 érősségű földrengés volt. A Richter-skála bevezetése óta a legnagyobb erősségű (9.3) földrengés december 26-án Szumátrán volt.

5 Feladat Igazold, hogy a Richter-skála minden száma tízszer erősebb földrengést mutat az előzőnél. Hányszor volt erősebb a Crna Gora-i földrengés a mionicei földrengéstől?

6 Megoldás Jelöljük IC - vel a Crna Gora-i földrengés intenzitását, IM -el pedig a mionicei földrengését. A Crna Gora-i földrengés szor volt erősebb a mionicei földrengésnél.


Letölteni ppt "Földrengések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések