Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testek tehetetlensége. A testek tehetetlenek, azaz mozgó test magától nem áll meg, nyugvó test magától nem indul el. Newton I. törvénye (tehetetlenség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testek tehetetlensége. A testek tehetetlenek, azaz mozgó test magától nem áll meg, nyugvó test magától nem indul el. Newton I. törvénye (tehetetlenség."— Előadás másolata:

1 Testek tehetetlensége

2

3 A testek tehetetlenek, azaz mozgó test magától nem áll meg, nyugvó test magától nem indul el. Newton I. törvénye (tehetetlenség törvénye): Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg egy másik test vagy mező mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszeríti.

4 Inerciarendszer: Olyan vonatkoztatási rendszer, amelyben érvényes Newton I. törvénye. Inerciarendszer nem gyorsulhat.

5 Kísérlet: Helyezzétek a sínre a két kiskocsit a rugós felükkel összenyomva (ne túlságosan). A fénykapukat helyezzétek el úgy a kiskocsik két oldalán azonos távolságban, hogy a kiskocsik zászlója a fénykapuk között menjen át és a kapuk ne legyenek túl messze az induló helytől. A Function/Reset gombbal válasszátok ki a Timing I funkciót. Végezzétek el úgy is a kísérletet, hogy kétszeresére, háromszorosára növelitek az egyik kiskocsi tömegét. Az eredményeket foglaljátok táblázatba!

6 Azonos tömegű kocsik Különböző tömegű kocsik Egy kocsi Két kocsiEgy kocsi Három kocsi Idő (s)

7 Tapasztalat: A kocsik …………………………………….. irányban mozdultak el. Azonos tömeg esetén a sebesség is …………….................…lett. A kétszeres tömegű kocsi sebessége …………………..........…..lett. A háromszoros tömegű kocsi sebessége……………………… ……….lett. Következtetés: Egy test annál tehetetlenebb, minél nagyobb a tehetetlensége. ellentétes azonos lett feleakkora harmadakkora

8 Tömeg: A testek tehetetlenségének mértékét jellemző fizikai mennyiség. Jele: m


Letölteni ppt "Testek tehetetlensége. A testek tehetetlenek, azaz mozgó test magától nem áll meg, nyugvó test magától nem indul el. Newton I. törvénye (tehetetlenség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések