Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN Vecsés, 2013. október 10. TOSSENBERGER JÁNOS Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN Vecsés, 2013. október 10. TOSSENBERGER JÁNOS Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi."— Előadás másolata:

1 TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN Vecsés, október 10. TOSSENBERGER JÁNOS Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Takarmányozástani Tanszék

2 MILYEN FONTOSABB TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLJÁK A BROILER- ELŐÁLLÍTÁS SIKERESSÉGÉT?

3 A BROJLER-ELŐÁLLÍTÁS SIKERESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB KOPMPONENSEK (Wunderlich és mtsai, 2013)

4 AZ INTENZÍV BROJLER-ELŐÁLLÍTÁS KÖLTSÉGSZERKEZETE

5 TAKARMÁNYOZÁSI STRATÉGIÁK… Meghatározó tényezők: -Nagy teljesítményre predesztinált állományok táplálóanyag szükséglete ( nem biztos, hogy sok táplálóanyag kell) -Takarmánypiac (kereslet-kínálatot befolyásoló tényezők, biodízel, bioetanol gyártás, általános felmelegedés, csapadékhiány, stb.) -A takarmányozási stratégiáknak a szükségletek optimális biztosítására kell épülniük, a mindenkor biztonságosan rendelkezésre álló alapanyag bázisra alapozva.

6 AZ ELMÚLT IDŐSZAK (2011/2013) FŐBB JELLEMZŐI Tények: A gabona árak csökkennek ! – 25% ? Kukorica: 37 Ft/kg ? A fehérjehordozók ára csökken - napraforgó:2011: 42 Ft/kg 2012: 65 Ft/kg 2013: Ft/kg (-) - szójadara: 2012: kiszámíthatatlan Ft/kg 2013: Ft/kg (-) A takarmányfoszfátok ára: 2012: Ft/kg ;2013: Ft/kg A vitaminok ára stabil, időnként nő (+) Az aminosavak és mikroelemek ára stabil, kivéve a Jód (+) A brojlercsirke ára ? …..

7 LEHETŐSÉGEK-ALTERNATÍVÁK

8 A BROJLER-ELŐÁLLÍTÁS HATÉKONYSÁGÁT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB TAKARMÁNYOZÁSI TÉNYEZŐK AZ ENERGAI ELLÁTÁS A FEHÉRJE ÉS AMINOSAV ELLÁTÁS ALTERNATÍV TAKARMÁNYKOMPONENSEK …….. és még nagyon sok más!

9 A BAROMFITAKARMÁNYOK ENERGIAÉRTÉKELÉSE Lehetőségek: AMEnTMEn AME, AMEn, TME, TMEn Pontosabb és differenciált energia értékek használata!

10 A BROJLEREK ENERGIA ELLÁTÁSA Tények: A növekedésben lévő és a kifejlett állatokkal meghatározott energetikai érték között jelentős különbség van ! A receptúra formulázásnál ezen különbségeket nem mindig veszik figyelembe Ugyanazon komponens gyakran jelentősen eltérő energia-tartalommal szerepel a receptúra összeállító programokban! A brojler tápok energiatartalmára tett ajánlások viszonylag széles határok között változnak !

11 NÉHÁNY TAKARMÁNYKOMPONENS AMEn TARTALMA különböző korú állatokkal meghatározva (MJ/kg) (Larbier, 2004) Energia tartalom (MJ/kg) KomponensKifejlett állattalNövekedésben lévő állattalmeghatározva Kukorica13,913,3 Búza12,812,4 Extr. szója (I. o.)9,89,6 Extr. repcedara (38%)6,96,4 Extr. napraforgódara (37%)6,86,6 Takarmányolaj36,836,6 Állati zsír33,933,6

12 A BROJLERTÁPOK FEHÉRJE ÉS AMINOSAV ÉRTÉKELÉSE Nyersfehérje? Össz aminosav? Emészthető aminosav? Hasznosítható aminosav? SID: Standardized Ileal Digestible!

13 AZ AMINOSAVAK EMÉSZTHETŐSÉGE KÜLÖNBÖZŐ MÓDSZEREKKEL MÉRVE TOJÓTYÚKON (Babinszky és Tossenberger, 2007) ürülékbélsárileális Aminosav gyűjtéscaectomizációemészthetőségemészthetőség xsdxsdxsdxsd Lizin80,0 b 5,781,1 b 4,587,1 a 2,186,5 a 3,4 Metionin88,7 b 3,992,6 a 1,993,1 a 1,692,6 a 2,0 Cisztin73,8 b 10,670,4 b 8,790,0 a 3,687,2 a 4,4 Treonin77,4 c 4,780,1 bc 4,886,6 a 2,984,2 ab 4,1

14 FONTOSABB TAKARMÁNY KOMPONENSEK AMINOSAV-TARTALMA ÉS AMINOSAV-EMÉSZTHETŐSÉGE (SID) Mennyiség (g/kg) Emészthetőség (%) LYSM+CTHRLYSM+CTHR Kukorica2,43,42, Búza3,34,53, Szójadara (44%)27,312,517, DDGS7,410,09, Repce pogácsa18,115,014,880 73

15 AMINOSAV AJÁNLÁS VEGYES IVARBAN TARTOTT BROJLEREKNEK (SID) Életkor (nap) ME (MJ/kg) LYSM+CTHRTRPARGILEVAL 1-12 Ideális fehérje % 12,712, ,1 72 8,0 63 2, , , , Ideális fehérje % 12,910, ,9 74 6,9 64 1, , ,4 69 8, Ideális fehérje % 13,09, ,3 75 6,3 65 1, , ,8 70 7, Ideális fehérje % 13,28, ,9 79 5,9 67 1,5 17 9, ,4 72 7,2 81

16 AMINOSAV AJÁNLÁS KÜLÖNBÖZŐ IVARÚ BROJLEREKNEK JÉRCE KAKAS Életkor (nap) ME (MJ/kg) LYSM+CTHR ME (MJ/kg) M+CTHRVAL 1-12 Ideális fehérje % 12, ,2 72 8, ,712, ,1 73 7, Ideális fehérje % 12,910, ,1 74 7, ,910, ,7 74 6, Ideális fehérje % 13,010, ,6 75 6, ,09, ,0 75 6, Ideális fehérje % 13,29, ,4 78 6, ,28, ,4 77 5,5 66

17 AZ ALTERNATÍV TAKARMÁNYKOMPONENSEK

18 Melyek az alternatív takarmánykomponensek?

19 ALTERNATÍV TAKARMÁNYKOMPONENSEK Felhasználásuk mértékét élettani korlátok határozzák meg. Racionális gyakorlati alkalmazásuk csak ezen élettani sajátosságok ismeretében, vagy az élettani korlátok mérséklését szolgáló takarmány additívok felhasználásával lehetséges.

20 FONTOSABBAK …… Cirok Magas búza-árpa hányad Szeszipari melléktermékek Biodízel Tannin NSP (Mikor?) DDGS Repcepogácsa

21 DDGS (Distillers Dried Grains and Solubles = szárított gabonatörköly)

22 A DDGS TÁPLÁLÓANYAGTARTALMA (baromfi részére) (Batal, 2007 nyomán) MegnevezésÁtlagIntervallumcv% TME (MJ/kg)12,010,9 – 12,83,6 Lizin7,35,9 – 8,911,6 Lizin emészthetőség (%)7259 – 8411,2 Metionin4,94,1 – 6,09,7 Metionin emészthetőség (%)8885 – 921,9 Zsír10040 – 1604,8 Kálcium3,02,0 – 4,038,4 Foszfor7,36,2 – 7,75,3 Nátrium2,40,5 – 4,532,8

23 A DDGS FOSZFORTARTALMA ÉS ANNAK HASZNOSÍTHATÓSÁGA (Batal, 2007 nyomán) MegnevezésP (g/kg)Fitin P (g/kg)Hasznosíthatóság (%) Kukorica2,82,0 (71%) Szójadara6,24,0 (65%)35 DDGS7,23,3 (46%)54

24 A DDGS FELHASZNÁLHATÓSÁGA A BAROMFI TAKARMÁNYOZÁSBAN KORLÁTOK ÉS VESZÉLYEK: Magas rosttartalom (Tényleg probléma?) Változó fehérje-, aminosav és ásványi anyag tartalom Változó lizin emészthetőség Potenciálisan háromszoros toxin koncentráció !!! A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ TÉTELEKET LABORATÓRIUMI VIZSGÁLAT NÉLKÜL NEM AJÁNLATOS FELHASZNÁLNI ! OPTIMÁLIS ESETBEN: a brojler-tápokban 5-15%-os arányban szerepeltethető, a madarak teljesítményének csökkenése nélkül. KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG!

25 A DDGS HATÁSA A BROJLEREK TELJESÍTMÉNYÉRE (Pál és mtsai, 2012) K E Z E L É S Kontrol DDGS 10%20%30% 42 napos súly (g) 2762 a 2647 ab 2603 ab 2501 b Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,80 a 1,81 a 1,87 a 193 ab Abdominális zsír (%) 2,11,52,11,7 ab : P≤0,05

26 A DDGS HATÁSA A BROJLEREK TELJESÍTMÉNYÉRE (Fajtai, 2012) K E Z E L É S Kontrol DDGS 10%20%30% 35 napos súly (g) 2123 a 2083 b 1931 ab 1735 b Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,55 a 1,63 ab 1,68 b 1.81 c Tak. költség (Ft/madár) 415 (100%) 415 (100%) 410 (98,8%) 388 (93,5%) ab : P≤0,05

27 A TAKARMÁNY DDGS-KIEGÉSZÍTÉSÉNEK HATÁSA A BROJLEREK TELJESÍTMÉNYÉRE (Tossenberger és mtsai, 2013) K E Z E L É S KontrolDDGS-10 x sdx Indulósúly (g) 42,15,642,25,7 Zárósúly (g) Takarmányfelvétel (g/nap) 95,85,097,84,5 Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,670,091,680,09 Mortalitás (%) 2,9-2,7- Mell (%) 37,13,037,32,9 Combok (%) 31,52,432,12,5

28 A REPCEPOGÁCSA

29 KORLÁTOK: Rost ? Glükozinolátok ? Erukasav? Megbízható információ? Laboratóriumi vizsgálatok?

30 A TAKARMÁNYKEVERÉK REPCEPOGÁCSA TARTALMÁNAK HATÁSA A BROJLER KAKASOK TELJESÍTMÉNYÉRE (Tossenberger és mtsai, 2013) K E Z E L É S E K Kontrol Kezeletlen repcepogácsa Biokonvertált repcepogácsa 15% *30%15%30% Élősúly (g 38 nap) 2804 a 2716 ab 2630 b 2755 a 2707 ab Takarmányfelvétel (g/nap) Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,49 1,481,441,46 * A szójafehérje 15%-a ill. 30%-a repce fehérjével került helyettesítésre ab : P≤0,05

31 FONTOSABB KÖVETKEZTETÉSEK -A takarmányok ME-tartalmának pontosítása, permanens feladat (TMEn) -A takarmányok fehérje és aminosav értékelésének korszerűsítése elenged- hetetlen! -A nagy teljesítményre predesztinált brojlerek táplálóanyag szükségletének pontosítása folyamatosan szükséges! -A melléktermékek felhasználása az átlagosnál nagyobb szakmai körültekintést és technológiai fegyelmet feltételez! -A takarmánykomponensek árának rapid változása, permanens receptúra- korrekciót von maga után, amelynek káros hatása csak a jól felkészült menedzsment mellett küszöbölhető ki.

32 ……. és végül …… Nota bene: Egy jó SZAKTANÁCSADÓ olyan mint a „májusi eső”: ARANYAT ÉR!

33 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN Vecsés, 2013. október 10. TOSSENBERGER JÁNOS Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések