Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képszerkesztés magas fokon

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képszerkesztés magas fokon"— Előadás másolata:

1 Képszerkesztés magas fokon
A Gimp Képszerkesztés magas fokon

2 A Gimp-ről általánosságban
A Gimp egy fejlett és ingyenes képszerkesztő program, amely lehetőséget nyújt sokrétű szerkesztési opciók használatára. Többek között: Sokrétű kijelölés, egyéni képméretek, rengeteg szerkesztőeszköz, Alfa-csatorna (átlátszóság), beépített szűrők/eszközök… Rétegek használata! Program letöltése: Magyar nyelv beállításához segítség kezdőknek: Lépések: Edit->Preferences->Interface->Language->Hungarian->Ok (Újra kell indítani a programot!)

3 Felhasználói felület Dokkablakok (lapok, párbeszédablakok) Eszköztár
Kiválasztott eszköz tulajdonságai Gimp (fő)ablak

4 Célszerű megnyitni munkavégzés előtt:
Eszköztár, eszközbeállítások, rétegek. Sokak számára könnyítés az egyablakos mód használata!

5 Általános billentyűk / kombinációk
Mire jó F1 súgó F11 Teljes/normál képernyő mód. Tab elrejti/felfedi a belső ablakokat (pl. eszköztárakat) CTRL + N Új üres lap, beállítható méretekkel. (Másik képen történt kijelölés esetén megtartja a kijelölés méreteit.) CTRL + SHIFT + N Új (üres) réteg létrehozása. CTRL + O Megnyitás. CTRL + ALT + O Megnyitás új rétegként. CTRL + A Mindent kijelöl. CTRL + SHIFT + A Elfelejt minden kijelölést. CTRL + I Kijelölés invertálása. (megcseréli a kijelölt területet a kijelöletlennel) CTRL+ egérgörgő Az egér pozíciójára nagyít vagy távolít! További kombinációk:

6 Általános billentyűk / kombinációk
Minden Eszköztárbeli eszköznek van saját gyorsbillentyűje, például a mozgatásé M (move). (Az egyes eszközökön rajta tartva az egeret megjelenik egy rövid leírás, mire használható, valamint a gyorsbillentyűje.) A kiválasztott eszköz beállításai nagyon sokrétűek: Egy példa: Ecset: mód, átlátszatlanság, ecsetforma, méret, arány

7 Kijelölő eszközök Téglalap: SHIFT gombbal szabályos négyzetet alakú, CTRL-al középpontból induló kijelölés. Ellipszis: SHIFT gombbal szabályos kör alakú, CTRL-al középpontból induló kijelölés. Lasszó / Szabadkézi: kattintgatással, vagy folyamatos bal gomb nyomással jelöl ki. (dupla-katt a kijelölés befejezése, vagy visszatérés egérrel a kezdőpontra.) Varázspálca: Hasonló színű, összefüggő területet jelül ki. Szín szerinti kijelölés: Hasonló színű területet jelöl ki a teljes képrétegen.

8 Kijelölő eszközökről A kijelölés bővítésére a SHIFT, csökkentésére a CTRL gombokat használhatjuk. Ezen a képen a kijelölt területeken színeztünk. Fontos megjegyezni, hogy csak a kijelölt területen tudunk műveleteket végezni! (Amennyiben nincs semmi kijelölve a teljes képrétegen végezhetjük a műveleteket.) Ezen a képen csak a kijelölt területen firkáltunk ecsettel.

9 Rétegek használata: Bármely rétegen, készíthetünk átlátszó területet, jobb gomb a rétegre, majd „Alfa csatorna hozzáadása”. A rétegek sorrendjében a legfelső látszik elsőként. FONTOS: Mindig ügyeljünk arra melyik rétegen szeretnénk dolgozni, ugyanis mindig az aktív rétegen mennek végbe a műveletek! A munkánk megkönnyítése érdekében az egyes rétegeket elrejthetjük („szem gomb”), vagy zárolhatjuk („lánc gomb”). Aktív réteg

10 Néhány kedvcsináló szűrő:
Fény és árnyék -> Szupernova

11 Néhány kedvcsináló szűrő:
Dekor -> Régi fénykép

12 Néhány kedvcsináló szűrő:
Művészi -> Kubizmus

13 Kedvcsináló szín eszközök:
Színegyensúly.

14 Hasznos weboldalak / letöltések


Letölteni ppt "Képszerkesztés magas fokon"

Hasonló előadás


Google Hirdetések