Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A második ipari forradalom (1850--). A nehéziparban (pl. az acélgyártás: új kohók, pl. Siemens-Martin-kemence, TK. 21. o.) A kőolaj (energiahordozó) és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A második ipari forradalom (1850--). A nehéziparban (pl. az acélgyártás: új kohók, pl. Siemens-Martin-kemence, TK. 21. o.) A kőolaj (energiahordozó) és."— Előadás másolata:

1 A második ipari forradalom (1850--)

2 A nehéziparban (pl. az acélgyártás: új kohók, pl. Siemens-Martin-kemence, TK. 21. o.) A kőolaj (energiahordozó) és a vegyipar megjelenése (benzingyártás, gumiipar…) -autóipar: húzóágazat (fejleszt más iparágakat)-Ford T-modell sorozatgyártása -robbanómotor és villanymotor (új erőgép a belső égésű motor) A feltalálók már tudósok Találmányok: -izzólámpa (Edison)3 műszakos termelés (futószalagos gyártás) -dinamitbányászat, hadiipar fejlődése -telefon (Bell) -telefonközpont (Bell és Puskás Tivadar) -telefonhírmondó (Puskás Tivadar) -drót nélküli szikratávíró (Marconi) -dinamó (Jedlik Ányos) -transzformátor (Déry-Bláthy-Zipernowsky) -porlasztó=karburátor (Bánki-Csonka) -villanymozdony (Kandó Kálmán) -léghajó (Zeppelin) -repülőgép (Wright testvérek, 1903) tömegtermelés, növekvő fogyasztás Az üzemek mérete megnő (a tőke koncentrációja) A finánctőke : a bank tőkéjével betársul az iparvállalatba Monopóliumok: a nagyvállalatok szövetségével megszűnik a szabad verseny, a tőke nemzetközivé válik (oda vándorol, ahol olcsó a munkaerő, nagy a piac, van nyersanyag) -kartell: árak egyeztetése és piacok felosztása -tröszt: teljes összeolvadásTK. 24. o.

3

4 1. ipari forradalom2. ipari forradalom Energiahordozószén kőolaj Erőgépgőzgép robbanómotor villanymotor Üzemméretkis nagyközepes nagy Szükséges tőkekis közepesközepes nagy A találmányok alkotóimesterek tudósok Szabad verseny koraMonopóliumok kora


Letölteni ppt "A második ipari forradalom (1850--). A nehéziparban (pl. az acélgyártás: új kohók, pl. Siemens-Martin-kemence, TK. 21. o.) A kőolaj (energiahordozó) és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések