Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biztosítóberendezések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biztosítóberendezések"— Előadás másolata:

1 Biztosítóberendezések
Rétlaki Győző TEB Központ

2 Biztosítóberendezések
Rétlaki Győző: Szerkezeti elemek Irányítástechnika Állomási berendezések Menet- és elzárási terv Mechanikus berendezések és elemei Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Vonóvezetéki hálózatok Vonóvezetékes váltóállítás Oldalvédelem Szigetelések Szigeteltsínek

3 Biztosítóberendezések
Rétlaki Győző: Szerkezeti elemek Földelési rendszer Sorompók Váltók végállása Váltók csúcssíneinek helyzet-ellenőrzése Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Váltóerők mérése Váltó nagysugarú mérés Nagysugarú váltók akadály-érzékenysége Miért veszi be? Miért nem szeretjük?

4 Rétlaki Győző: Szerkezeti elemek
A végén teszt és (vizsga). Teszt követelmény: 0 — 60% 1 61 — 70% 2 71 — 80% 3 81 — 90% 4 91 — 5 Szóbeli követelmény: Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is.


Letölteni ppt "Biztosítóberendezések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések