Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Migráció és nemzetközi jog Dr. HAUTZINGER Zoltán tanszékvezető egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Bevándorlási és Állampolgársági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Migráció és nemzetközi jog Dr. HAUTZINGER Zoltán tanszékvezető egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Bevándorlási és Állampolgársági."— Előadás másolata:

1 Migráció és nemzetközi jog Dr. HAUTZINGER Zoltán tanszékvezető egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Bevándorlási és Állampolgársági Tanszék

2 Migráció szabályozása és idegenjog Migráció: emberi aktív magatartás, a tartózkodási hely megváltoztatásának szándékával Idegenjog: nem honos személyek jogállására vonatkozó szabályok összessége Migrációs jog ≠ idegenjog ≠ nemzetközi jog

3 Migráció szabályozása és idegenjog A migráció szabályozása -A migrációval érintett közösség (állam) -hivatalos formában közreadott akarata -az egy közösségből való kiutazásra, avagy -az egy közösségbe nem tartozó személyek (idegenek) beutazására és tartózkodására vonatkozóan.

4 Ki az idegen?

5 Idegen fogalma Idegen ≠ külföldi A külföldiség dominál nem az idegen(szerűség)… -Szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy (családtagja) -Harmadik országbeli állampolgár -Menekült, menedékes, oltalmazott -hontalan Eltérő meghatározás, eltérő jogi státus

6 Migráció a nemzetközi jogban Római jogi előzmények: Ius migrandi Modern államok megjelenésével: mozgásszabadság Kiutazás szabadsága ≠ Beutazás szabadsága Napjainkban: -nemzetközi jogforrások -nemzetközi szervezetek -nemzetközi bírói gyakorlat

7 Nemzetközi jogforrások Ius cogens: kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés tilalma – ti. non-refoulement Genfi Egyezmény (1951; Mo. 1989) (egyetlen kifejezetten migrációs jellegű, globális jellegű nemzetközi egyezmény…) Számos bi- vagy multilaterális egyezmény (pl. visszafogadási egyezmények)

8 Non-refoulement 1. Egyetlen Szerződő Állam sem utasítja ki vagy küldi vissza („refouler”) a menekültet azon ország területének határára, ahol élete vagy szabadsága faji, vallási okokból, nemzeti hovatartozása miatt, vagy abból az okból van veszélyeztetve, hogy bizonyos társadalmi csoporthoz tartozik, vagy bizonyos politikai véleményt vall.

9 Non-refoulement 2. A jelen rendelkezésből folyó kedvezmény azonban nem illeti meg azt a menekültet, akiről alaposan feltehető, hogy veszélyezteti annak az országnak biztonságát, amelynek területén van, vagy aki mivel különösen súlyos bűncselekményért jogerősen elítélték, veszélyt jelent az illető ország lakosságára nézve.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Migráció és nemzetközi jog Dr. HAUTZINGER Zoltán tanszékvezető egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Bevándorlási és Állampolgársági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések