Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Analitika települési környezetvédőknek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Analitika települési környezetvédőknek"— Előadás másolata:

1 Analitika települési környezetvédőknek
Bevezető, munkavédelem, mérések

2 Tartalom Bemutatkozás: Fejes Angelika – klasszikus mérések
Tihanyi Péter – műszeres mérések Cél, feladat – tartalom, követelmény, szükséges felszerelés A tanév témái Tűz- és balesetvédelem Csoportbeosztás Felelősök választása

3 Cél, feladat – tartalom, követelmény
A végső cél, hogy mindenki – aki megdolgozik érte – képes legyen a gyakorlati vizsgát megfelelően letenni. Ennek érdekében: a megismert a műszerekkel további méréseket végzünk, és átismételjük a titrimetriás méréseket (vizsgafeladatokat) is. A sikeres teljesítéshez elengedhetetlenül szükséges: az gyakorlatokra való bejárás, készülés; a gyakorlatok elvégzése, az adatok feljegyzése (mindenki!), a jegyzőkönyv elkészítése és határidőre beadása (mindig a következő labor alkalom).

4 Szükséges felszerelés
Egyéni felszerelés Füzetek: jegyzőkönyv – számítógéppel készítve vagy egyedi A3-as lapok (francia kockás) vagy beadási füzet, francia kockás (pl ) elméleti füzet mérési füzet Egyéb: vegyszeres kanál, fém csipesz, védőszemüveg, védőkesztyű, törlőrongy, természetesen írószer és számológép (nem telefon!). Csoport felszerelés: fénymásoló papír 100 lap/csoport/tanév

5 A tanév témái, helyszíne, időpontja
„Kisműszeres” labor Elektro-analitikai mérések Optikai mérések „Klasszikus” analitika labor Ismétlő gyakorlatok célzottan a vizsgára: titrimetriás vizsgálatok Ténylegesen végig a II. emeleti („kisműszeres”) laborban leszünk. A labor ideje: csütörtök 12:35-15:50 Ebédszünet: 13:20-13:40

6 Tűz- és balesetvédelem
A laboratóriumban a fő veszélyforrások: Vegyszerek Gáz Elektromosság Tűz, égés Üvegtörés Csúszás Vegyszerek használata Az adott célra alkalmas vegyszerek közül a legkevésbé veszélyeset használjuk. Vegyszerhez kézzel ne nyúljunk, csak erre való eszközzel (kanál, spatula).

7 Tűz- és balesetvédelem
A vegyszeres dobozból vagy üvegből csak a szükséges mennyiséget vegyük ki, mert visszatenni nem szabad a vegyszert. Maró vegyszerekkel, savakkal, lúgokkal való munka esetén kötelező a megfelelő védelem (kesztyű, szemüveg, fülke) használata. Marás esetén bő vízzel való öblítést alkalmazzunk. Mérgező gázok gőzök fejlődésével járó műveleteket (akár az illékony savak kimérését is) fülke alatt elszívás használatával végezzük. A vegyszerek és oldatok maradványait jellegüktől függően külön kell gyűjteni, csak a környezetre nem veszélyeseket szabad a lefolyóba kiönteni.

8 Tűz- és balesetvédelem
A gáz használata, veszélyei Csak hibátlan eszközöket (égő, gumicső, vízfürdő és szerelvények) használjunk! A hibás eszközök balesethez vezethetnek. Az égők meggyújtását a tanult szabályos módon végezzük! Az elektromosság veszélyei Elektromos eszközöket csak megfelelő érintésvédelem (földelés vagy kettős szigetelés) esetén használjunk! A földelt készülékekhez földelt vezetéket és dugaszoló aljzatot (konnektor) használjunk, e nélkül veszélyesek lehetnek. Sérült vezetékű eszközt, nem biztonságos konnektort ne használjunk.

9 Tűz- és balesetvédelem
Tűzveszély Tűzveszélyes anyagokkal csak nyílt lángtól és izzó tárgyaktól távol dolgozzunk. Tűz esetén a megfelelő eszközöket (oltó, pokróc, vészzuhany) használjuk, a tanárnak jelentsük. Ha valaki ég, a tűzoltó pokróc vagy a vészzuhany alkalmazásával oltsuk el, az égési sérültet orvosnak kell ellátnia. Törött üvegeszközzel ne dolgozzunk, ha eltörik, a szilán-kokat óvatosan szedjük, illetve söpörjük össze, dobjuk ki. A laboratóriumban a nedves kő csúszhat. Ezt elkerülendő nem szabad futni a laborban, a kiömlött folyadékot pedig azonnal fel kell takarítani.

10 Az egész félévben a B 2. emeleti laborban leszünk!
Csoport beosztás Az egész félévben a B 2. emeleti laborban leszünk! 15. T 1. csoport 1. Bakonyi Vivien 2. Bardócz Csaba 3. Botos Roland 4. Déri Klaudia 5. Mátyás Bence 6. Süle Réka 7. Szűcs Mátyás 8. Tóth Ákos 15. T 2. csoport 1. Deák Richárd 2. Kartali Gergely 3. Nyilas Balázs 4. Sándor Balázs 5. Seres Szabina 6. Tóth Ferenc 7. Tóth Tibor 8. Vass Izabella

11 A tervezett mérések (várható vizsgafeladatok)
Vízminták p- és m-lúgosságának meghatározása Talajkivonat lúgosságának meghatározása Víz összes keménységének meghatározása Talajkivonat összes keménységének meghatározása Víz Ca-keménységének meghatározása Talajkivonat Ca-keménységének meghatározása Rézionok mennyiségi meghatározása komplexometriásan Cinkionok mennyiségi meghatározása komplexometriásan Víz kloridion tartalmának meghatározása argentometriásan Talajkivonat kloridion tartalmának meghatározása argentometriásan Felszíni vizek oldott oxigén tartalmának meghatározása jodometriás módszerrel KOI meghatározása permanganometriásan Talaj sótartalmának meg-határozása konduktometriás méréssel Síkosság-mentesítő anyag sótartalmának meghatározása konduktometriás méréssel Talajkivonat pH és hidrolitos aciditás meghatározása potenciometriás méréssel Vezetékes víz vas tartalmának meghatározása spektrofotometriás méréssel Húsipari szennyvíz nitrit-ion tartalmának meghatározása spektrofotometriás méréssel Levegő-mintavétel és NOx tartalom meghatározása spektrofotometriás méréssel A fotometria link nem működik.


Letölteni ppt "Analitika települési környezetvédőknek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések