Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15."— Előadás másolata:

1 Előadó: Horváth Attila alezredes 2015. szeptember 15.
Rangsorolás Előadó: Horváth Attila alezredes 2015. szeptember 15.

2 Magába foglalja az államférfiak, diplomaták, magas szintű küldöttségek, a társadalmi rendszer vagy az általános társadalmi ítélet alapján megkülönböztetett személyek helyének, mozgásának, egymás követésének vagy egymás- mellettiségének rendjét a legkülönbözőbb protokolláris, hivatalos vagy társadalmi alkalmakon.

3 A RANGSOROLÁS igen fontos szerepet játszik a mindennapi hivatalos kapcsolatokban – beleértve a nemzetközi kapcsolatokat – is. A RANGSOROLÁS, a sorrend az etikett és a protokoll egyik legtöbbet vitatott és gyakran ma is igen problematikus kérdése. Abszolút szabályok megfogalmazása – a társadalmi élet sokrétűsége miatt – nem lehetséges.

4 Ezért nélkülözhetetlen: • az alkalom • a résztvevők • a hivatali és egyéb rangok, azok kategóriákon belüli és kategóriák közötti összefüggései • helyi szokások konkrét ismerete

5 Államigazgatási rangsorolás:
Rangsorolási kérdések mindenekelőtt a diplomáciában jelentkeztek. Államigazgatási rangsorolás: a./ Magyarország elnöke b./ Magyarország kormányának miniszterelnöke c./ a Magyar Országgyűlés elnöke d./ a Magyar Alkotmánybíróság elnöke e./ a Kúria elnöke – miniszterelnök-helyettes(ek); – miniszterek; – államtitkárok; – tárca nélküli miniszterek.

6 – volt köztársasági elnök(ök); – volt miniszterelnök(ök); – volt országgyűlési elnökök; – országgyűlési alelnökök; – Alkotmánybíróság tagjai; – Legfelsőbb Bíróság elnöke; – Magyar Tudományos Akadémia elnöke; – Budapest főpolgármestere.

7 Továbbá: – országos parancsnokságok (BM ORFK, BRFK, Kat. Véd. Főig
Továbbá: – országos parancsnokságok (BM ORFK, BRFK, Kat. Véd. Főig., Büntetés Végrehajtás; HM Honvéd Vezérkar, MH Összhaderőnemi Parancsnokság); Valamint: – parlamenti pártok vezetői; – egyházi személyek; – egyetemek, főiskolák vezetői; – központi hivatalok vezetői; – helyi önkormányzatok; – szakszervezetek; – bankok, vállalatok vezetői; – szövetkezetek, intézetek, gazdasági és egyéb szervezetek.

8 A protokolláris rangsorolás „négyes szabálya”:
Nem Kor Rang (beosztás) Különbségek ezeken belül és ezek között

9 az ENSZ-ben alkalmazott sorrendet veszik alapul.
Delegációk rangsorolása: Minden delegáció egyenrangú, de: a delegáción belül rangsorolunk, gyakran a delegációk között is. Rangsorolhatunk még: a tárgyalási nyelv ABC-je szerint is. 1818. Aix-le Chapelle-i konferencia → a sokoldalú nemzetközi szerződések aláírása ABC sorrendben történik Ha sorrendi probléma merül fel: az ENSZ-ben alkalmazott sorrendet veszik alapul.

10 Tárgyalási nyelv: A legtöbb delegáció által beszélt hivatalos nyelvet szokás alapul venni.

11 Felhasznált irodalom: Sille István: Illem, etikett, protokoll (Akadémiai Kiadó 2013)

12 Köszönöm a figyelmet!

13 Elérhetőségek: HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal
Tel.: ; 30/


Letölteni ppt "Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések