Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15."— Előadás másolata:

1 Előadó: Horváth Attila alezredes 2015. szeptember 15.
Meghívás Előadó: Horváth Attila alezredes 2015. szeptember 15.

2 A meghívás előfeltétele mindenféle társasági összejövetelen vagy hivatalos társadalmi alkalmakon való részvételnek. A meghívás történhet: a./ szóban (személyesen vagy telefonon) b./ írásban (levélben vagy meghívóval) FONTOS! A protokollban a szóbeli meghívást írásbeli meghívásnak illik követnie! A meghívó a hivatalos, protokolláris meghívás széles körben használt, általánosan elfogadott eszköze.

3 A meghívónak tartalmaznia kell: – a meghívó személy nevét és hivatalos rangját – a meghívás tényét – a meghívott nevét (esetleg rangját) – a meghívás alkalmát, indítékát – a rendezvény jellegét – a meghívás helyét és időpontját – a részvétel visszajelzését vagy a lemondást lehetővé tevő utalásokat – az öltözetre vonatkozó esetleges kívánalmakat – egyéb hasznos információkat (helyszínrajz, térkép, parkolási lehetőség stb.)

4 A meghívón alkalmazott rövidítések: magyarul: V. K
A meghívón alkalmazott rövidítések: magyarul: V.K. (választ kérünk) angolul: Regrets Only (csak lemondás esetén) franciául: R.S.V.P. vagy R.s.v.p. (Répondez s’il vous plaît) Ritkán alkalmazzák: a.s.a.p.– as soon as possible (amilyen hamar csak lehet) NLT – not later then (nem később mint)

5 Az öltözetre vonatkozó előírások: uniform informal: hivatali öltözet black tie: fekete csokornyakkendő, azaz uraknak szmoking, hölgyeknek kosztüm vagy kisestélyi white tie: fehér csokornyakkendő, azaz uraknak frakk, hölgyeknek nagyestélyi casual: az alkalom jellegétől, időpontjától,helyszínétől és az időjárástól függően szabadon (de ízlésesen és divatosan) választható

6 Feltüntethető még a meghívón: – ültetéses étkezésre utalás → repas assis – szóbeli meghívás után küldött meghívó bal alsó sarkába szokás írni: p.m.- pro memoria (emlékeztetőül); ha az R.S.V.P. a meghívóra van nyomtatva, azt ceruzával áthúzzák – egyéb kérés, pl. magas rangú vendég érkezése vagy búcsúztatása alkalmából rendezett ünnepélyes fogadáson: „Megjelenését … órára kérjük„ – gépelt magyarázó szöveg papírcsíkon felerősíthető a meghívóra (pl.: a meghívás alkalma)

7 A meghívó elküldése: 2-3 héttel a rendezvény előtt A meghívó elküldése történhet: – ben (előzetes tájékoztatás céljából) – postai úton – kézbesítő által Válasz a meghívott részéről: 1-2 napon belül

8 Felhasznált irodalom: Sille István: Illem, etikett, protokoll (Akadémiai Kiadó 2013)

9 Köszönöm a figyelmet!

10 Elérhetőségek: HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal
Tel.: ; 30/


Letölteni ppt "Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések