Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30."— Előadás másolata:

1 Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Biológiai „célzott” terápia és a bioszimiler készítmények gazdaságtana – az onkológus szemével Dr. Mangel László, Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Onkoterápiás Intézet Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.

2 Az onkológia, mint önálló szakterület
A daganatos megbetegedések növekvő száma Idősödő népesség, környezeti ártalmak Népegészségügyi probléma, 2. leggyakoribb halálok Az elvesztett aktív életévek szempontjából a vezető betegség ill. halálok Kb. minden 3. nagyműtét rákos betegség miatt történik Mind pontosabb diagnosztikai módszerek és egyre hatékonyabb kezelések, szűrések „Minden második ember élete folyamán átesik egy depressziós epizódon és egy daganatos megbetegedésen” Egyre inkább speciális kezelések, komoly számítógépes háttér, bonyolult berendezések Az egész medicinán belül az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat az onkológia, folyamatos technikai fejlesztések, újabb és újabb hatékony gyógyszermolekulák 2

3

4 Onkológia: a múlt és a jelen
A múlt: perifériás szakma, korlátozott terápiás lehetőségek, nagyfokú szkepticizmus, daganatos betegek kezelése a társszakmák keretein belül, nagyfokú szkepticizmus A jelen: új terápiás lehetőségek, célzott, egyénre szabott kezelések, ugyanakkor terápiás szabályok-protokollok, onko-team döntések, önálló onkológiai osztályok, az életminőség szem előtt tartása De az nagyon fontos, hogy tudjuk mit kell és mit érdemes kezelni! 4

5 Biológiai célzott vagy target terápia, azaz a XXI. század gyógyszerei
A „hagyományos” kemoterápiás szerektől „eltérő” hatásmechanizmus (pl. sejtfelszíni receptorok vagy sejtnövekedési jelátviteli utak speciális blokkolása); általában bonyolult térszerkezetű molekulák; sokszor előre vetíthető hatékonyság Addig kezelhetetlen daganatos betegségekben látványos gyógyítási eredmények Remény a betegeknek és az orvosoknak De: rendkívül magas kezelési költségek, ugyanakkor több hónapig, akár több évig tartó kezelések (és nem mindig bizonyítható teljes túlélési előny)

6 A tumorellenes kezelések új molekuláris célpontjai
6

7 A megoldás: bioszimiler készítmények?
De: Lehet-e lépést tartani az újabb és újabb készítményekkel? Reprodukálható az eredeti készítmény, elégségesek az előírt gyógyszertani vizsgálatok? Hogyan kezeljük a saját ragaszkodásunkat („Herceptin-jelenség”)? Elérjük ugyanazon eredményeket? Vitálisan fenyegető betegségről van szó És addig: „optimális” ellátás minden beteg számára vagy „célzott” kezelési stratégia? (Alcsoport analízis- Outcome- Onkoteam megbeszélés!)

8 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
8


Letölteni ppt "Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések