Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elemek csoportosítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elemek csoportosítása"— Előadás másolata:

1 Elemek csoportosítása

2 Az elemeket 3 csoportba osztjuk:
Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek fémek

3 Mely főcsoportokban találhatók meg? Sorold fel az átmenetifémeket!
Az elemek 80%-a fém. Mely főcsoportokban találhatók meg? Sorold fel az átmenetifémeket! Hol találhatók a nemfémes elemek? Sorold fel őket! (Periódusrendszer) Si és Ge S Al Cu Au I

4 Fémek: főleg a I.II.III. főcsoportokban, és a mellékcsoportban találhatók.
Átmeneti fémek:bór, szilícium,germánium, arzén, antimon, szelén, tellúr, asztácium Nemfémes elemek: I. hidrogén IV. szén V. nitrogén, foszfor VI. oxigén, kén VII. fluor, klór, bróm, jód, VIII. nemesgázok

5 Fémek (Tk:32-33) Hány vegyértékelektronjuk van? Milyen a színük? Kivételek? Milyen a halmazállapotuk? Kivétel? Milyen tulajdonságaik alapján használjuk fel őket? Hogyan fordulnak elő a földön?

6 1-2-3 vegyértékelektronjuk van
1-2-3 vegyértékelektronjuk van. (kevés) Szürke színűek, kivétel a színesfémek: arany,réz. Szilárd halmazállapotúak, kivétel a higany. Vezetik az áramot és a hőt, megmunkálhatóak. Elemi állapotban csak a nemesfémek találhatók meg: arany, ezüst, platina, stb. A többi vegyületeiben.

7 Nemfémek Hány vegyértékelektronjuk van? Milyen a színük? Milyen a halmazállapotuk? Felhasználhatók-e közvetlenül? Hogyan fordulnak elő földi körülmények között?

8 4-8 vegyértékelektronjuk van
4-8 vegyértékelektronjuk van. (Sok) H-nak 1, de csak 1 héjja van Színük változatos. Gáz: hidrogén, nitrogén, oxigén, fluór, klór és a nemesgázok. Folyékony: Bróm Szilárd: szén, foszfor, kén, jód Nem megmunkálhatók és nem vezetők. Elemi állapotban: oxigén, kén, nitrogén és a nemesgázok találhatók, többi vegyületeiben.

9 Félfémek Fizikai tulajdonságaik a fémekre, kémiai tulajdonságaik a nemfémekre hasonlít. Félvezetők


Letölteni ppt "Elemek csoportosítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések