Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Csorbai Attila: A magyar baromfiágazat jellemzői, lehetséges jövőképe (az ágazati stratégia)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Csorbai Attila: A magyar baromfiágazat jellemzői, lehetséges jövőképe (az ágazati stratégia)"— Előadás másolata:

1 Dr. Csorbai Attila: A magyar baromfiágazat jellemzői, lehetséges jövőképe (az ágazati stratégia)

2 Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó, Több, mint t élőbaromfi termelés és feldolgozás, Több, mint 1 Mrd étkezési tojástermelés, Alapanyag termelésben több, mint 400 Mrd Ft, feldolgozott baromfitermékként több, mint 800 Mrd Ft termelési érték.

3 A baromfiágazat éves költségvetési befizetése (ÁFA nélkül) Alapanyag termelés szinten adóteljesítés (Ft/kg) Feldolgozás, tovább feldolgozás szinten adóteljesítés (Ft/Kg) évi termelt mennyiség évi ágazati adóteljesítés (összesen) Csirke1219, t Ft Pulyka10, t Ft P. kacsa1527, t Ft P. liba1521, t Ft Hízott lúd és kacsa t Ft Étkezési tojás 27,4 (1,52 Ft/db)1,2 Mrd db Ft Egyéb ágazati teljesítmény A háztáji saját fogyasztásra értékesített napos állatok, takarmányok, gyógyszer, vitamin, egyéb szolgáltatások ÁFA befizetése t Ft Összesen: t Ft

4 A húscsibe 300 ezer tonna élőállat felvásárlás Termelés növekedése Koncentráció (volumen növekedés a termék- előállítás egyes szakaszain) Specializáció (hibridre, takarmányra, állategészségügyi rendszerre) Éves szinten a fajlagos mutatókból adódó kiesés mintegy 13Mrd Ft (takarmány értékesítés 8 Mrd, rotáció 3,6 Mrd, energia felhasználás 1,4 Mrd, elhullás 0,2 Mrd) 40Ft/kg „lehetőség”

5 Pulyka 112 ezer tonna felvásárlás, A Dunántúlon megszűnt alapanyag termelés és vágás, 30%-os termeléscsökkenés (2013-ra), Genetikai elfutott a termelési gyakorlat mellett. Fajlagos mutatókból adódó kiesés 4-5 Mrd Ft Egy kilogramm élőpulykán akár 40 Ft „lehetőség”.

6 Kacsa 70 ezer tonna termelés, Pecsenye - csirkéhez, pulykához hasonló hasonló hatékonysági problémák, Hízott – versenytársunk Franciaország, Bulgária

7 Lúd 30 ezer tonna éves termelés Nincs kiforrott genotípus (ez egyben lehetőség is) Hungaricum (?) – Nemzeti Értéktár része a hízott áru Egységes Minőségbiztosítás hiánya Állatvédelem

8 Étkezési tojás Technológia váltás Állomány csökkenés Import nyomás Fekete gazdaság

9 Beruházás i igény Tenyészté s Szülőpár állományok épület Szülőpár állományok technológia KeltetésVégtermé k előállítás épület Végtermék előállítás, technológia Vágóüzemi technológia- fejlesztés, termékfejleszté s, piacfejlesztés Húscsib e Pulyka Lúd Kacsa Étkezési tojás Összesen A baromfiágazat fejlesztési, beruházási igénye, termékpályánként (Mrd Ft)

10 Fontos lépések Statisztikai rendszerek és számok egységesítése, Szakmai ismeretek termelésbe történő eljuttatása (vagy továbbítása - Open Dag) Gyakorlatorientált, speciális kutatások tenyésztés, takarmányozás, technológia fejlesztés és menedzsment területén.

11 A pozitív jövőkép A jelenlegi 60 ezer fős foglalkoztatotti létszám a program végére 10 – 12 ezer fővel bővül. Az alacsony önköltségű, jó minőségű és versenyképes baromfitermékeinkkel kiszorítjuk az import termékeket, amely egyben élelmiszerbiztonsági kérdés is. A beruházás, építés 5 – 7 évében jelentős hazai építőipari kapacitást köt le, kalkulációink szerint évente 5 – 7 ezer építő- és szerelőipari munkaerő kapacitást generálnak a nagyarányú fejlesztések. Az ágazat adóteljesítménye, azaz a költségvetésbe befizetett jelenlegi évi 30 Mrd Ft-ja, 38 – 40 Mrd Ft-ra fog növekedni a többlettermelés eredményeként. Magyarország az egy főre jutó baromfiexport tekintetében Európa vezető országa lehet.


Letölteni ppt "Dr. Csorbai Attila: A magyar baromfiágazat jellemzői, lehetséges jövőképe (az ágazati stratégia)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések