Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az életet segítő szabályok, törvények. Beszélgessetek a törvények és szabályok hasonlóságáról és különbözőségéről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az életet segítő szabályok, törvények. Beszélgessetek a törvények és szabályok hasonlóságáról és különbözőségéről."— Előadás másolata:

1 Az életet segítő szabályok, törvények

2 Beszélgessetek a törvények és szabályok hasonlóságáról és különbözőségéről.

3 Törvények Ami ellen véd és büntet a törvény: lopás rablás rongálás testi sértés gyermekbántalmazás sértés jogtalan vádaskodás, stb… tanórák rendjének betartása iskolatársainkkal szembeni udvarias viselkedés tiszteletadás Az iskola berendezésének megóvása órán fegyelmezett viselkedés A törvények, jogszabályok biztosítják a mindennapi élet biztonságát Az iskolai szabályok biztosítják az iskolai élet biztonságát § Szabályok

4 A szabályok Illemszabály Kresz szabály Iskolai szabály Egészségügyi szabály Udvarlás szabálya Utcai viselkedés szabálya E-mail szabálya A kivetített szabály csoportokhoz soroljatok fel konkrét szabályokat. Pl. illemszabály: tömegközlekedési eszközön illik átadni az ülőhelyet az idősebbeknek.

5 Szabályokat, törvényeket követem… Szabályokat, törvényeket megszegem… Beszélgessetek arról, hogy miért kellenek szabályok, miért kell azokat betartani. Mi történik akkor, ha valaki ezeket nem tartja be?

6 Isten szövetséget kötött velünk  Isten szövetséget kötött a népével: Megígérte, hogy vigyáz ránk. Mi pedig hallgatunk Isten szavára.  A Tízparancsolatot Isten Mózesen keresztül, két kőtáblára írva adta nekünk. A szövetség kölcsönös megegyezésen alapuló kapcsolat Isten és ember között.

7 Szeresd felebará todat, mint magada t! Szeresd az Urat, a Te Istened et! Isten a tízparancsolatot adja a népének (2 Mózes 19,1-9) Mit jelent számotokra a két főparancsolat? Beszéljétek meg.

8 A TÍZPARANCSOLAT 1.Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más Istened rajtam kívül! 2.Ne csinálj magadnak semmiféle bálványszobrot…Ne imádd és ne tiszteld azokat! 3.Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét! 4.Emlékezzél meg a nyugalom napjáról és szenteld meg azt! 5.Tiszteld apádat és anyádat! 6.Ne ölj! 7.Ne paráználkodj! 8.Ne lopj! 9.Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen! 10.Ne kívánd, … ami a felebarátodé! Mózes volt az, aki lehozta a kőtáblákat a hegyről Olvassátok el az Isten által adott parancsolatokat.

9 Isten tízparancsolatot adja népének (2 Mózes 19,1-9) Isten a Tízparancsolatban adott olyan szabályokat, amelyek segítik életünket. Ezek olyanok, mint az útjelző táblák. A parancsolatok segítenek odafigyelni Istenre, egymásra és saját magunkra. Segítenek abban, hogy boldog életet éljünk.

10 Az 1. parancsolat „Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más istened rajtam kívül!” Az első parancsolat azt jelenti számodra, hogy Istenben mindig bízhatsz. Bátran kérheted a segítségét: ha bajban vagy kérheted, hogy jól dönthess, jó helyen keress segítséget. Kérheted, hogy okos gondolatok jussanak eszedbe, hogy a törekvéseid helyesek legyenek. Kérheted, hogy csillapodjon haragod, hogy ne okozz bajt sem magadnak, sem másoknak. ( 2.Mózes 20, 2-3) Olvassátok el és értelmezzétek az 1. parancsolatot.

11 Az egyiptomi szabadulás A zsidó népet a fáraó fogságban tartotta Egyiptomban. Isten kiszabadította őket a fogságból. Megmentette őket a fáraó seregétől. Hogyan? Mondjátok el!

12 Olvassátok el az üzenetet!


Letölteni ppt "Az életet segítő szabályok, törvények. Beszélgessetek a törvények és szabályok hasonlóságáról és különbözőségéről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések