Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ábrázoló geometria feladatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ábrázoló geometria feladatai"— Előadás másolata:

1 Ábrázoló geometria feladatai
Bagi Ádám KTST4S

2 Ebben a néhány diában szeretném ismertetni az ábrázoló geometriával kapcsolatos feladatokat, valamint az alapvető használati eszközöket.

3 Használati eszközök Vonalzók Körző Ceruza 2db háromszögű
1db háromszögű és egy egyenes Körző Ceruza

4

5 1.Összetett alakzat Képzeljen el kockába, vagy négyzetes hasábba foglalható olyan alakzatot, amelyen legalább két különböző koordinátasíkkal párhuzamos síkú kör(ív) is van. Szerkessze meg az alakzat három fő nézetét és vázolja szabadkézzel az axonometrikus képét!

6 2.Síkidomok metszése Szerkessze meg az egymásba metsző általános helyzetű parallelogramma és háromszög vetületeit! Legyen mindkét síkidom dőlt (1), feszített (2), a parallelogramma dőlt és a háromszög feszített (3), illetve a parallelogramma feszített és a háromszög dőlt (4). Készítsen az elképzelt alakzatot közelítő modellt, és azt használja a felvétel és a szemléltető axonometrikus vázlat elkészítésénél!

7 3.Hasáb transzformálása
Adott egy dőlt (1), vagy feszített (2) sík. Szerkesszen transzformálással olyan szabályos hatoldalú hasábot, amelynek az adott síkra illeszkedő alaplapja köré 4 cm sugarú kör írható, a hasáb oldallapjai pedig négyzetek!

8 4.Kör általános helyzetben
Ábrázoljon leforgatással adott feszített (1), vagy dőlt (2) helyzetű síkra illeszkedő 4 cm sugarú kört! Szerkessze meg azokat a körátmérőket, amelyek valamelyik képen a kép tengelyeit képezik, továbbá a kör profil-érintőit!

9 5.Kúp síkmetszete Messen első képsíkon álló forgáskúp testet második vetítősíkkal ellipszisben (1), parabolában (2), vagy hiperbolában (3)! Szerkessze meg a kúpszelet tengelypontjait és egy általános pontjában az érintőjét!

10 6.Mérőszámos alapszerkesztések (6/a)
Vegyen fel egy általános helyzetű egyenest és síkot, majd szerkessze meg az egyenesnek a síkra eső merőleges vetületét!

11 6.Mérőszámos alapszerkesztések (6/b)
Szerkessze meg két kitérő egyenesnek a minimális hosszúságú, 30o-os lejtésű transzverzálisát és határozza meg a transzverzális szakasz valódi nagyságát!

12 Köszönöm a figyelmet! További kellemes napot!


Letölteni ppt "Ábrázoló geometria feladatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések