Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit jelent gazdálkodni?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit jelent gazdálkodni?"— Előadás másolata:

1 Mit jelent gazdálkodni?
Kik a gazdaság alapvető szereplői? Mi mozgatja a gazdaság szereplőit? Miért kell állandóan döntéseket hozni, azaz gazdálkodni? Hogyan hozzunk jó döntéseket?

2 Családi tervek A Szerencsés család életében sokféle rövidebb- hosszabb távú terv szerepel: Családi ház korszerűsítése Régi autó lecserélése Nyaralás Az összes felmerülő vágyaikat és igényeiket viszont nem lehet kielégíteni, választaniuk kell, mikor melyik tervüket tudják megvalósítani a rendelkezésre álló erőforrásokból (ez általában idő és pénz). A gazdálkodás egyik jelentősebb célja lehet, hogy hosszú távú terveinket megvalósítsuk.

3 Családi tervek Gyűjtsétek össze a Szerencsés család konkrét szükségleteit! Melyek azok az igények, amelyeket ezek közül mindenképpen ki kell elégíteni, és melyek azok, amelyek nem tartoznak a létszükségletekhez? Szerintetek mi nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egyre növekvő szükségleteinket és terebélyesedő vágyainkat ki tudjuk elégíteni? Az emberek folyton törekednek életszínvonaluk, életminőségük javítására. Sajnos többségüknek nincs annyi ideje, pénze és egyéb erőforrása, mint amennyi a szükségletei kielégítéséhez elegendő lenne. Ez a szűkösség nemcsak egyéni, hanem a gazdaságot általánosan jellemző probléma.

4 A pénteki program Szerencsés Évit a szülei elengedték a városba péntek délután a barátnőivel. Zsebpénzként kapott forintot, azonban még bizonytalan abban, hogy ezt mire költse. A mozijegy forintba kerül, a koncertjegy forint, a görkoripályára a belépő 500 forint, a pizza 800 forint, az üdítő 250 forint, a fagylalt 400 forint. Vannak szükségleteink és vágyaink, amelyekkel kapcsolatban mindennap döntéseket hozunk.

5 A pénteki program Segítsetek Évinek megtervezni a délutánját!
LEHETŐSÉG ELŐNY HÁTRÁNY Évi moziba megy, és eszik egy pizzát. Szórakozott a barátnőivel, és nem éhes. Lemondott a koncertről, és nem sportolt. Segítsetek Évinek megtervezni a délutánját! Írjatok még legalább három példát a táblázatba, milyen döntési lehetőségek közül választhat! Írjátok be, hogy az egyes lehetőségek milyen előnnyel és hátránnyal járhatnak! Alternatíva Költség Mozi 1 200 Ft Koncert 1 800 Ft Görkori 500 Ft Alternatíva Költség Pizza 800 Ft Üdítő 250 Ft Fagyi 400 Ft Döntéseinknél mindig figyelembe kell venni az egyes választási lehetőségek várható előnyeit és hátrányait. Ha kell, szánjunk erre időt, és írjuk le egy papírra az egyes lehetőségek várható előnyeit és hátrányait, majd ezek összevetésével válasszuk ki azt a megoldást, mely a legtöbb előnnyel jár a hátrányokhoz képest.

6 Hétfő reggel Szerencsés Évi hétfőn rádöbben, hogy pénteken a barátnőivel elköltötte a telefon feltöltésére szánt pénzét is. Ezért elhatározza, hogy a szüleitől kapott költőpénz egy részét ezentúl mindig félreteszi a váratlanul felmerülő vagy fontosabb kiadásokra. 7:30 Melyik délutáni programról kellett volna Évinek lemondania, hogy ebben a hónapban is legyen pénze a telefonköltségekre?

7 Összegzés

8 Kik a gazdaság alapvető szereplői?
A gazdaság két nagyon fontos szereplője a fogyasztó és a termelő. Fogyasztó: bárki, aki szükségletei kielégítésének céljából termékeket/szolgáltatásokat vásárol. Termelő: bárki, aki a szükségletek kielégítéséhez termékeket/szolgáltatásokat állít elő és értékesít.

9 Mi mozgatja a gazdaság szereplőit?
Sokan sokfélére vágyunk, igényeink sora szinte végtelen. Ezek között vannak: Létszükségletek: ilyen például az élelem, a ruházat, a lakóhely, az áram, a víz. Kulturális szükségletek: ezek az igények az alapszükségleteken túl az élet tartalmasabbá tételét célozzák, mint például a színház, a mozi vagy a sportolás. Luxusszükséglet: minden olyan igény, amely az átlagosnál magasabb szintű, kényelmesebb, divatosabb cikkek vagy áruk megszerzésére irányul.

10 Miért kell állandóan döntéseket hozni, azaz gazdálkodni?
Vannak szükségleteink és vágyaink, amelyekkel kapcsolatban mindennap döntéseket hozunk, azaz gazdálkodunk. A megvalósításra szánt kereteink végesek, olykor szűkösek, ráadásul időnk sem végtelen. A gazdaságban pedig általában igaz, hogy azok a szereplők (fogyasztók, termelők vagy mások) érvényesülnek jobban, akik tudatosabban döntenek, és ezért nagyobb eséllyel jobban gazdálkodnak, mint mások.

11 Hogyan hozzunk jó döntéseket?
Minden választás valamiről való lemondást (áldozatot) is jelent. Választanunk kell például, hogy huszonévesen az esetleges magasabb fizetés reményében inkább tanulunk még egy pár évet, vagy az első adandó alkalommal elmegyünk dolgozni. Ugyanígy, ha vásárlási döntésünkkel pénzünket elköltöttük, azt a pénzt már másra nem használhatjuk fel. Észszerű (racionális) döntést az hoz, aki a rendelkezésre álló információkat figyelembe véve mérlegel, és a számára a várható legtöbb előnnyel járó lehetőség mellett dönt.

12 A legfontosabb tudnivalók
Kik a gazdaság alapvető szereplői, és mi mozgatja őket? A gazdaság két nagyon fontos szereplője a fogyasztó és a termelő. A gazdaság szereplőit általában szükségleteik, igényeik vezérlik, illetve a vágyaik megvalósításához szükséges fedezet előteremtése. Miért kell állandóan döntéseket hozni, azaz gazdálkodni? Általában kevesebb erőforrásunk (pénzünk) és kevesebb időnk van annál, minthogy minden igényünket és vágyunkat egyszerre kielégíthessük. Ha valamit nagyon szeretnénk, akkor azért jellemzően másról le kell mondanunk. Hogyan hozzunk jó döntéseket? Minden választás valamiről való lemondást (áldozatot) is jelent. Észszerű (racionális) döntést az hoz, aki a rendelkezésre álló információkat figyelembe véve a számára a várható legtöbb előnnyel járó lehetőség mellett dönt. A következő óra témája: A háztartások gazdálkodása


Letölteni ppt "Mit jelent gazdálkodni?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések