Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. József "A kalapos király".

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. József "A kalapos király"."— Előadás másolata:

1 II. József "A kalapos király"

2 II. József Élt 1741-1790 Uralkodott 1780- 1790-ig
Felvilágosult abszolutizmus Anyja Mária Terézia, apja I. Ferenc István tól magyar király. Legfőbb célja az volt, hogy egységes, szervezett államot faragjon a Habsburg birodalomból. Nem koronáztatta meg magát, hogy ne kelljen esküt tennie a magyar törvényekre. Ezért kalapos királynak nevezték. Ahogy anyja nem, úgy ő sem hívatott össze országgyűlést, rendeletekkel irányította a birodalmat.

3 Rendeletei (uralkodása alatt közel 6000)
-Türelmi rendelet: Szabaddá tette a protestáns vallások gyakorlását,lehetővé tette számukra az állami hivatalok viselését. -Jobbágyrendelet Tovább könnyített a jobbágyok életén. A jobbágy fia tanulhatott, választhatott magának mesterséget, szabadon házasodhatott. A rendelet tiltotta a "jobbágy" kifejezés használatát is.

4 A birodalmi egység érdekében..
...bevezeti a német nyelvet hivatalos nyelvvé. Persze nem azonnal, a hivatalnokok 3 évet kaptak megtanulni. Korábban a hivatalos nyelv a latin volt.

5 Be akarta vezetni a közteherviselést,
A németesítés terve nemzeti ellenállást váltott ki, a közteherviselés ( a nemesség adózása ) ellen, a kiváltságos rend tiltakozott. Be akarta vezetni a közteherviselést, de ez ellen a kiváltságos rend tiltakozott. Eltörölte a szerzetesrendeket.

6 A rendek (tájékoztató)
Kiváltságos jogok: -adómentesség -bírói ítélet néklül nem ítélhető el -végrendelkezés joga -a birtokán a nemes parancsol -csak a király vagy a nádor ítélkezhet felettük -kötelesek hadba vonulni, az országon belül, azon kívül csak a király költségén -

7 Külpolitika 1790. február 20-án hunyt el
török elleni háborújában kudarcot vallott. halálos betegségét is itt szerezte. halálakor beteg és csalódott király a türelmi és jobbágyrendelet kivételével mindet visszavonta 1790. február 20-án hunyt el

8 A nemzeti ébredés A németesítés épp ellenkező hatást váltott ki, egyre többen beszéltek magyarul, hordtak magyar ruhákat. Több iskolában már magyarul folyt az oktatás.

9 Érdekességek 1765-től anyja mellett Német-Római császár
1780-tól cseh király is 1. felesége Bourbon Izabella pármai hercegnő

10 Bourbon Izabella Németül: Isabella Maria Luisa Antonietta Ferdinanda Josephina Saveria Dominica Johanna von Bourbon-parma

11 Pénzei Rajta volt a 20 krajcáron

12 Krajcárok

13 És a dukát

14 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "II. József "A kalapos király"."

Hasonló előadás


Google Hirdetések