Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma."— Előadás másolata:

1 A ROM ÉS A BIOS

2 K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK

3 A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma nem változtatható, az egyszer beégetett adatok véglegesek. Az eszköz a benne tárolt adatokat típustól függően, korlátlan vagy korlátozott ideig áramtalanított állapotban is megőrzi. Programok-illetve a programhoz tartozó beállított értékek tárolására használják.

4 A ROM TÍPUSAI PROM: Programozható ROM Speciális készülékkel egyszer írható memória típus. Az írás során speciális belső kapcsolatokat éget át a készülék, amely kapcsolat már nem állítható helyre. EPROM: Törölhető és programozható ROM. A memóriába írt tartalom ultraibolya fénnyel törölhető, majd a memória újraírható. Flash memória vagy EEPROM: Elektromosan törölhető ROM. Az írási és törlési művelethez már nem kell a memóriát kiépíteni. Az írási és olvasási ciklusai viszonylag lassúak, az egyéb memóriákhoz képest.

5 CD- ROM TÍPUSAI A CD-ROM neve ellenére nem a hagyományos ROM memóriák közé sorolható, hanem a sokkal lassúbb másodlagos vagy háttértárak kategóriájába tartozik. A CD- ROM egy compact disc, amelynek több típusa van: CD-ROM gyárilag préselt lemez, nem módosítható, csak olvasható adatlemez CD-R egyszer írható, többször olvasható CD-RW többször írható, többször olvasható

6 A BIOS A BIOS az angol Basic Input Output System rövidítése, ami magyarul alapvető bemeneti–kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítására szolgál. Fizikailag az alaplapon lévő BIOS, az egyes bővítőkártyákon található BIOS és ezek eszközmeghajtói alkotják a számítógép BIOS- át. Ezek közül az alaplap BIOS-a a BIOS legfontosabb része, mert ez tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat és hajtja végre a diagnosztikai ellenőrzéseket. A BIOS-t egy az alaplapon elhelyezkedő integrált áramkör tartalmazza. A BIOS chipjének a kapacitását megabitekben mérjük, egy chip általában 1-4 Mb memóriát tartalmaz. Két része van: fix rész, variábilis rész. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a számítógép helyes működését, a BIOS-nak ismernie kell a gép paramétereit, valamint a jelenlegi konfigurációt.

7 A BIOS FELADATA Hardverek ellenőrzése Hardverek vezérlőinek betöltése. Rendszerkonfiguráció. Az operációs rendszer merevlemezről, floppyról, SCSI egységről, USB- ről, hálózati kártyáról vagy egyéb tárolóról való elindítása. BIOS interfész biztosítása az operációs rendszer számára. A BIOS az indítási folyamat során ellenőrzi a hardvert és a különféle perifériákat és ha hibát észlel, azt valamilyen módon jelzi is a felhasználó felé.


Letölteni ppt "A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések