Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 1 Itt az ELEKTRA 2x BKV verzió műszaki és nem az üzemeltetési szempontjai vannak figyelembe véve. Az üzemi szempontok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 1 Itt az ELEKTRA 2x BKV verzió műszaki és nem az üzemeltetési szempontjai vannak figyelembe véve. Az üzemi szempontok."— Előadás másolata:

1 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 1 Itt az ELEKTRA 2x BKV verzió műszaki és nem az üzemeltetési szempontjai vannak figyelembe véve. Az üzemi szempontok az üzemeltető üzemeltetési utasításaiban találhatók meg. A bevezetés a kezeléshez egy dokumentum, amely az ELEKTRA 2x Hu rendszerleírásán (Dokument 3BU 15000 4130 EDAPC) alapszik. All rights reserved © 2006, Alcatel Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe

2 2 Hardver – Felépítés A kezelői szint hardver eszközei az alábbiak: Számítógép: Ipari PC Linux rendszerrel Végkészülékek: Színes monitor (1-4 monitor kezelőhelyenként) Egér Billentyűzet Hangszoró (monitorba építve is lehet) A kezelői szint hardver részei kereskedelmi PC eszközök. A kezelői szint végkészülékei szabványos eszközök, és a kezelői helyen találhatóak.

3 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 3 Kezelés Általánosságban a kezelés a modern ablak-technikán, lenyíló menükön és egérkezelésen alapszik. Az átláthatóság érdekében lehetséges a menük kaszkádolása. A kezelői menük az érintett elemre való klikkeléskor tűnnek fel. Amikor az egérmutató egy kezelhető elem területére ér, ez a rész egy szürke téglalap keret által válik láthatóvá. Az elemre való klikkelés után is látható marad a keret, még akkor is ha az egér közben kimozdul belöle (pl. a menü területére lép).

4 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 4 Vágányútparancsok Szokásosos vágányútparancsok: A vágányútkezeléseket a startjelzőnél kell kezdeni. A startjelző felugró menüjében a vágnyúttípust ki kell választani. Második lépésben a célelemet kell kezelni, aminek hatására a rendszer a kiválasztott vágányutat zöld ill. sárga pontozott vonallal kijelöli és a célmenüt felkapcsolja. A célmenüben a megcsúszási vágányút-variáns kiválasztásával zárul a vágányúti parancsadás.

5 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 5 A kerülővágányutak beállítása is a start és a cél kezelésével történik, aminek hatására az elsődleges vágányút zöld ill. sárga pontozott vonallal lesz kijelezve és a célmenü megnyílik. Abban a KER menüpontot kell választani (a menü eltűnik, a vágányútjelzés megmarad), és lehetőséget ad arra, hogy egy a kerülő útban fekvő, vagy a legutóbb kijelölt vágányútból kivezető váltóra vagy vágányra kattintva a vágányút nyomvonala megváltoztatható legyen. Erre a vágányútkijelzés átugrik úgy, hogy az éppen kiválasztott vágányutat mutassa. A vágányútváltoztatás tetszőleges mennyiségben végezhető. Ha megvan a kívánt vágányút a célelemre klikkelve a célmenü újra megnyílik, ahol a megcsúszási vágányút-variáns kiválasztásával a vágányútbeállítási parancs végrehajtódik.

6 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 6 Az aggályos kezelések a véletlen kezelés ellen egy visszakérdezéssel vannak biztosítva, amely az érintett elem nevét és a kezelés megnevezését tartalmazza. (Példa: Jelző megállj!). A megfelelő parancs kiválasztása után egy redukált menü kínálja fel a parancs végrehajtását. A kezelőnek jóvá kell hagynia az utasítást, aminek hatására az végrehajtódik. Megjegyzés: A Jelző Megállj minden más menüben is elérhető.

7 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 7 Egy önálló elem kezelése egy lenyíló almenüben lehetséges, amely az egér jobb gombjának használatával érhető el. Ebben az almenüben vannak a lehetőségek felsorolva. A normális parancsok feketével, az aggályosabbak kékkel, a dokumentációkötelesek pirossal vannak feltüntetve. A színessel szedett parancsok kezelésekor az üzemeltető által meghatározott utasítások szerint kell eljárni. Itt egy váltóállítási példa látható. (Egy aggályos kezelés, a Jelző Megállj! már be lett mutatva.)

8 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 8 A dokumentációköteles elemkezelés megkerüli a biztosítóberendezés biztonsági funkcióit: például egy váltó átállítható, annak ellenére, hogy foglaltságjelzés van rajta. (Ez csak akkor számít zavarnak, ha meggyőződött róla, hogy a váltót tényleg semmilyen jármű nem foglalja el.) Az elemmenüben a kívánt parancs kiválasztása után a biztonsági adatokról egy ellenőrzőablak jelenik meg az elem közelében:

9 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 9 A parancs és az elem neve meg van ismételve, ennek az a feladata, hogy ellenőrizni lehessen, a kijelzés (pl. 4 sz. váltó kényszerállítása) megfelel-e a kívánt parancsnak (tényleg a 4 sz. váltót és tényleg kényszerállítani akartam). A megfelelőséget az ablakba való klikkeléssel lehet jóváhagyni. Valamint a biztosítóberendezés további ellenőrzendő pontokat hoz fel (itt: Váltó szabad?) amelyek ráklikkeléssel jóváhagyhatók. A jóváhagyás egy második klikkeléssel visszavonható. A teljes folyamat is visszavonható a Mégse gomb kezelésével.

10 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 10 Ha minden pontot jóváhagyott, az Ellenőrizve gomb aktívvá válik, ez egy újabb kommunikációt indít meg a biztosítóberendezéssel, amely után meg kell vizsgálni, hogy a „Végrehajtás“ gomb megjelenítésén kívül más változás nem történt-e. Ezzel a gombbal a parancs végrehajtódik, visszavonás többé már nem lehetséges! A teljes folyamatot „eljárásbiztos kezelés”-nek nevezik, amely a kezelőt szigorúan rákényszeríti az eljárási szabályok betartására, és ez által biztonsági szempontból a régebbi berendezések szolgáltatásait messze felülmúlja. Ez leginkább egy hívójelzős menet beállításakor válik egyértelművé.

11 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 11 A hívójelzés bekapcsolása olyan, mint egy vágányút beállítása, csak a startjelző menüjében a DOKU pont alatti HI (Hívójelzés bekapcsolása) menüpontot kell kiválasztani. Erre megnyílik egy ellenőrző ablak, amely a kiválasztott parancsot és elemet megismétli (tükrözés), valamint a rendes vágányút minden kizáró okát, mint ellenőrzendő pontot kiír (kezelő vezetése).

12 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 12 A kezelőnek minden parancsot nyugtáznia és ez által jóváhagynia kell, hogy minden szükséges intézkedést megtett. Ez után a parancsot a szokásos biztonságkritikus kezelésekhez hasonlóan az Ellenőrizve és Végrehajtás gombok megnyomásával zárja le.

13 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 13 A kezelő figyelmeztetőjeleket is elhelyezhet, ami a képeken bemutatott módon az elem almenüjének kezelésével hajtható végre. A figyelmeztetőjelek a vágányútbeállítására akadályozó hatást gyakorolnak.

14 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 14 Példa az akadályozásra

15 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 15 A törlés értelemszerűen fordított sorrendben történik

16 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 16 A jelzők szabadra állítását vonat is vezérelheti, ehhez a főjelző menüjében az önműködő jelzőüzemet kell bekapcsolni. Az üzemi megengedhetőséget természetesen figyelembe kell venni. SBÖJÜSBEÖBE Önműködő jelzőüzem bekapcsolása SBAÖKI Önműködő jelzőüzem kikapcsolása Főjelző, ÖJÜ bekapcsolva, Megállj! Főjelző, ÖJÜ kikapcsolva, Megállj! Főjelző, ÖJÜ nincs adat (KAZD), Megállj! Főjelző, ÖJÜ bekapcsolva, Szabad Főjelző, ÖJÜ kezdeményezés, Megállj! Főjelző, ÖJÜ figyelmeztetés, Megállj!

17 Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 17 www.alcatel.com/rail T R A I N C O N T R O L B Y A L C A T E L Az összes kijelzés és menü a rendszerleírásban megtalálható. Köszönjük a termékünk iránti bizalmat, és sok sikert kívánunk.


Letölteni ppt "Bevezetés az ELEKTRA 2x BKV kezelésébe 1 Itt az ELEKTRA 2x BKV verzió műszaki és nem az üzemeltetési szempontjai vannak figyelembe véve. Az üzemi szempontok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések