Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a 2005.09.21..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a 2005.09.21.."— Előadás másolata:

1 Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a 2005.09.21.

2 A számítógép hálózat fogalma: A számítógép hálózat nem más, mint számítógépek és perifériák ill. a gépeken tárolt adatok olyan rendszere, amelyek egymással két- vagy többoldalú összeköttetésben állnak. A mai hálózatok önálló számítógépekből, az azokat összekötő kábelekből, vezérlő elektronikából, csatlakozási felületekből ill. a hálózati programokból állnak. A hálózat központja egy szerver, melynek erőforrásait a munkaállomások használják.

3 A számítógép-hálózatok előnyei: Közös erőforrás használat Osztott háttértár használat Gyors adatátvitel Párhuzamos munkavégzés

4 A számítógép hálózatok hátrányai: Nagyobb biztonsági követelmények Költséges kialakítás Drágább, bonyolultabb szoftverek

5 A hálózatok csoportosítása: Helyi hálózat (LAN): általában egy-két termen belül esetleg pár épületen belül működő kis hálózat, hatótávolsága a 10km-t nem haladja meg, felhasználóinak száma 5-500, egy-két szerverrel. Városi hálózat (MAN): 10-100km közötti hatótávú hálózat, több helyi hálózat összekapcsolásából jön létre, felhasználóinak száma 1-20000, szerverek száma 10- 100. Globális hálózat (WAN): több városi hálózat összekapcsolásából jön létre, hatótávja meghaladja a 100km-t, akár egész országokra is kiterjedhet. Erre már minden szerver vagy munkaállomás rákapcsolódhat. Ezt leggyakrabban ISDN vagy telefonvonalon teszik meg.

6 Vállalati hálózatok (intranet): Nagyobb vállalatoknál fordul elő, ahol felmerült az igény arra vonatkozólag, hogy az illetéktelen adatokhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá. Így sajnos le kell mondani bizonyos Internet nyújtotta lehetőségekről és gondoskodni kell tűzfalról. Azonban ez sem nyújt 100%-os biztonságot.

7 Hálózati topológiák

8 Sín (bus – Ethernet): A csomópontok egyetlen közös kábelre csatlakoznak. Előnye az alacsony kiépítési költség, nagy hátránya viszont az, hogy a hálózat egy pontjának meghibásodása után az egész hálózat megbénul. Nagyon fontos, hogy TILOS a hálózati kábel folytonosságát megszakítani. Leggyakrabban ezt a fajta hálózati topológiát szokták alkalmazni a kisebb helyi hálózatok kiépítésénél.

9 Teljes (full contact): Lényege hogy minden munkaállomás minden munkaállomással össze van kötve egy-egy önálló huzallal. Előnye hogy 2-3 gépes hálózatnál ez a leggyorsabb összeköttetést jelenti, hátránya viszont hogy nagyobb gépszám esetén nagyon megnő a kábeligény.

10 Gyűrű (ring): A számítógépek egy gyűrűalakban helyezkednek el és minden gép csak a szomszédjával van kapcsolatban. Éppen ez az előnye, ugyanis ennek a formának a kiépítése egyszerű és olcsó. Hátránya hogy az adatátvitel igen lassú, ugyanis az adatoknak valamennyi gépen át kell haladniuk. Itt a gépek között már a csomag-kapcsolt adatátvitel a használatos.

11 Jelgyűrűs: Ez ma a legelterjedtebb hálózatépítési mód. Nem a legolcsóbb de a leghatékonyabb. Az alap itt két gyűrű: az egyiken az adatok, a,másikon a jelek futnak. Az adatok számára elég egy szinkroncsatorna. Előnye hogy végtelenül lehet bővíteni újabb gépekkel, hátránya hogy a rendszer nagyon költségigényes.

12 Csillag (star - Arcnet): Itt van egy központi gép, amelyre közvetlenül csatlakoznak a munkaállomások, így a központi erőforrások igen gyorsan érhetők el. Előnye hogy egy kábelhiba miatt még nem áll le a teljes hálózat, hátránya, hogy ha több gép van fizikailag közel egymáshoz akkor a szerverhez érkező vastag kábelköteg elvezetése gondot jelenthet.

13 Fa (tree): Van egy gyökér, erre kapcsolódnak rá a kisebb rangú szerverek, amikre szintén csatlakoznak további munkaállomások és így tovább… Előnye hogy a korábban kialakított kisebb hálózatokat rá lehet kötni, hátránya, hogy kiépítése nagyon drága illetve hogy a gyökérszerver leállása az egész hálózatot megbénítja.

14 Protokollok

15 A számítógépek közti kommunikáció egy hálózaton belül igen sokféle lehet. Hogy mégis rend legyen, szabályokat dolgoztak ki, melyeket protokolloknak hívunk. A hálózati protokollok rétegződnek, azaz minden protokollréteg más-más feladatokat lát el.

16 ISO-OSI modell: A nemzetközi szabványügyi szervezet (ISO) által kidolgozott általános elv (OSI), amely lehetővé teszi az eltérő protokollszabályokat alkalmazó gépek összekötését is. Ez 7 részre osztja a protokollfunkciókat.

17 Rétegek: Fizikai réteg: fizikai összeköttetések létrehozását, megszüntetését, a hardverek mechanikai jellemzőit tartalmazza. Adatkapcsolati réteg: a fizikai adatsor logikai egységekre való lebontása, zajellenőrzés, sebességkiegyenlítés Hálózati réteg:

18 Hálózati eszközök

19 Személyi számítógép más néven munkaállomás, kiépítési követelménye egy PC, egy hálózati csatoló, egy megfelelő kábel és egy program. Szerver, kiépítési követelménye egy PC, egy, megfelelő csatlakozó, hálózati kártya valamint szoftver a hálózat kiszolgálásához. Hálózati kártyák: olyan vezérlőelemek amelyek a többi vezérlőkártyához hasonlóan a számítógépbe vannak építve Hub: olyan speciális eszköz, amely a jelek megosztására és erősítésére szolgál Router: olyan egyszerű eszköz, amely az egyik csatlakozóponttól a másikig viszi a jeleket Repeater: a torzult jelek felismerését, helyreállítását végzi Bridge: két különböző protokklú hálózat közti kapcsolat közt oldja meg az oda-vissza fordítást

20 Switch: útvonalszegmensek egymáshoz rendelésével kommunikációs útvonalat épít fel Modem: az adatátvitelt teszi lehetővé Csatlakozási felületek: a csatlakozókártyákon és kábeleken kialakított felületek Kábel: manapság a koaxiális és sodrott érpárú kábeleket használják, mivel a csatlakozófelületekre kell kapcsolni őket ezért a csatlakozás típusát figyelni kell T elágazó: leágazást biztosít a hálózati kábelről Lezáró: soros hálózatnál a kábelek végét zárja le Hálózati program: a hálózat működését szolgáló operációs rendszerek Hálózati perifériák: nyomtatók…

21 Adatátviteli lehetőségek

22 Közvetlen kábelösszeköttetés: helyi hálózatokon a leggyakoribb forma, olcsó. Leggyakoribb kábel a sodrott érpár – ez 1-2 km-re jó de kicsi az adatátviteli sebessége. A koaxiális kábel csak 500m-re jó de nagysebességű. Az optikai kábelnél a legnagyobb az adatátviteli sebesség és nincs áthallás. ISDN: gyors de költséges, sebessége sávszélességtől függ, fenntartása állandó költséggel jár. Kapcsolt vonal: kis sebességű de a telefonvonal kapcsolási díján túl nem kell külön fizetni érte Rádiófrekvenciás átvitel: erre bármilyen frekvenciát lehet használni azonban fennáll az a veszély hogy lehallgathatják Mikrohullámú lánc, infravörös, műholdas: olyan helyek közt létesítik amelyek közt fizikailag nem lehetséges a kábelezés. Nagy sebességűek.

23 Hálózati operációs rendszerek

24 Adatvédelem

25 Fizikai biztonság Adatainkat meg kell védeni a lopásoktól, szándékos rongálástól, tűztől, nedvességtől. Adatvesztést okozhat a statikus elektromosság is. Ezek ellen úgy védekezhetünk, hogy rendszeresen mentjük adatainkat, biztonságos helyen tároljuk őket, karbantartjuk a számítógépet.

26 Megbízhatóság A megbízhatóság kulcsa a megbízható hardver és szoftver. Ügyeljünk rá hogy eredeti terméket vásároljunk és ha elromlanak javításukra legyen lehetőségünk. Még egy jó tanács: fejlesztés alatt álló szoftvert ne alkalmazzunk.

27 Egyéb intézkedések Az adatbiztonság érdekében a nagyobb hálózatoknál el kell készíteni egy átfogó szabályzatot, előírásokat. Ezek szabják meg a géptermekbe való belépés idejét, rendjét és egy esetleges következő hiba elhárítási tervét, a mentési eljárások pontos leírását és a felelősök meghatározását


Letölteni ppt "Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a 2005.09.21.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések