Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia 2013. május 18.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia 2013. május 18."— Előadás másolata:

1 Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia 2013. május 18.

2 1 2013-ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

3 Japán kivételével már mindenhol szigorít a költségvetés, de csak Európa - legalábbis egységként tekintve - van közel a fenntartható szinthez Államháztartási hiány (a GDP %-ában) Államadósság (a GDP %-ában) Eurózóna: gyors és erős kiigazítás az eurozóna szintjén, de óriási divergencia belül UK: később induló kiigazítás, USA: 2013-as start, két lépcsőben (január és március), de a hosszú távú kiigazítás még kérdéses Japán: „úton a semmibe”, további lazítás

4 A globális gazdaságot a monetáris politika tartja a víz felett, zéró kamatokkal és szinte korlátlan pénzteremtéssel Forrás: FED, ECB, BoE, BoJ, OTP Elemzés Alapkamat (%-ban)A jegybank mérlegfőösszege (a GDP %-ában) FED: QE3 és a Operation Twist meghosszabbítása (vége 2013/2014?) BoJ: óriási lazítás, a monetáris bázis duplázása 2014 végéig BoE: az új jegybankelnök előtt semmi, utána újabb QE? ECB: kamatvágások, negatív betéti kamatok?, funding for lending a KKV-knek?, OMT?

5 USA: a konjunktúra erős. A költségvetési megszorítás elindult, de a fenntartható pályához még sok intézkedésre lesz szükség. Mikor ér véget pénzbőség? Forrás: DataStream, OTP Elemzés A GDP növekedés és komponensei (%-ban) A fiskális kiigazítás idén elindult A fogyasztás egyelőre jól reagált a megszorításokra A FED folytatja pénzkínálat-bővítő akcióit A munkaerőpiac folyamatosan javul A konjunktúramutatók bíztatóak, valamint elindult felfelé a lakáspiac, az autópiac A bankok jó állapotban vannak, indulhat a hitelezés Kockázat: központi adósság fenntarthatósága A munkaerőpiac alakulása Legfőbb konjunktúra mutatók (SA, 1995 Jan = 100)

6 Eurózóna: nagy belső egyensúlytalanságok, divergáló gazdaságok, lassú szerkezeti és fiskális reformok délen, belső vitákkal terhelt jegybank Forrás: DataStream, OTP Elemzés A GDP növekedés (%-ban) Kettészakadt Európa: Dél: rossz gazdaságszerkezet → alacsony potenciális növekedés, költségvetési kiigazítás lassan halad. Az eddigi recept, a leértékelés nem lehetséges Az ECB nem tud végrehajtani széleskörű és jelentős állampapír-vásárlást A bankok rossz állapotban vannak, nem hiteleznek Kockázat: elégtelen reformok, tehetetlen politikák, növekvő társadalmi elégedetlenség, divergáló gazdaságok A munkaerőpiac alakulása Költségvetési egyenlegek (egyszeri tételek nélkül, GDP%)

7 6 2013-ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

8 7 A 2012-es hiánycél teljesült a számos, a GDP 6%-át elérő kiigazítás miatt. Előretekintve is 3% körüli hiány várható Forrás: MNB, NGM, OTP Elemzés Államháztartási hiány (tény és előrejelzések, a GDP %-ban)

9 8 Az államadósság emelkedése véget ért. Előretekintve az alacsony hiány ellenére is csak mérsékelt csökkenés várható a lassú gazdasági növekedés miatt Forrás: MNB, NGM, OTP Elemzés Az államháztartás adóssága (tény és előrejelzések, a GDP %-ban)

10 9 MNB: konzervatív az eddigi megközelítés, egyelőre nem realizálódtak a piaci aggodalmak 3 pillér: 250 mrd Ft. KKV hitel-folyósításra vagy kiváltásra, jegybanki 0%- os refinanszírozással. 250 mrd Ft. KKV devizahitel-kiváltásra, jegybanki 0%-os refinanszírozással. Mintegy 3 mrd eurónyi FX swap Hatás: Enyhén pozitív növekedési és hitelezési hatás Nem gyengíti az árfolyamot, így mehet tovább a kamatcsökkentés, mert a csomag mérete mérsékelt, a devizatartalék felhasználás nem fenyegeti a stabilitást (most 36 mrd eurónyi devizatartaléka van az MNB-nek, de csak 28 mrd szükséges, ráadásul ez a külső adósság csökkenésével együtt gyorsan esik)

11 10 2013-ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

12 11 Növekedés 2013: az OTP 1%-os növekedést vár a tavalyi 1,7%-os recesszió után, sajnos zömében egyszeri tényezők miatt Forrás: KSH GDP (Éves és évesített negyedéves változás, %) A 2012-es visszaesés okai: 1.Nem egyszeri tényezők: Európai adósságválság, lassuló export 8%-ról 2%-ra Költségvetési kiigazítás, a GDP 6%-a!!! Alacsony beruházás és hitelezés 2.Egyszeri tényezők: Rossz termés Az év végén erősen visszaesett az ipar és az export 2013: 1%-os növekedés várható 1.A tavalyi egyszeri hatások miatt kedvező a bázis 2.A rezsicsökkentés miatt a várttól elmarad az infláció. Ez a reálbérek emelkedését okozza, támogatva a fogyasztást és a növekedést. A 2012-es visszaesés okai: 1.Nem egyszeri tényezők: Európai adósságválság, lassuló export 8%-ról 2%-ra Költségvetési kiigazítás, a GDP 6%-a!!! Alacsony beruházás és hitelezés 2.Egyszeri tényezők: Rossz termés Az év végén erősen visszaesett az ipar és az export 2013: 1%-os növekedés várható 1.A tavalyi egyszeri hatások miatt kedvező a bázis 2.A rezsicsökkentés miatt a várttól elmarad az infláció. Ez a reálbérek emelkedését okozza, támogatva a fogyasztást és a növekedést.

13 12 Összefoglalás: a helyzet enyhén javul 2013-ban, de továbbra sem lesz igazán kedvező. Emellett érdemes figyelni a kockázatokra is. GDP: Fogyasztás: Beruházás: Export: Deficit (a GDP %-ban): Államadósság (a GDP %-ban): Infláció (éves átlagos, %): EURHUF (éves átlagos): Alapkamat (%, év végén) GDP: Fogyasztás: Beruházás: Export: Deficit (a GDP %-ban): Államadósság (a GDP %-ban): Infláció (éves átlagos, %): EURHUF (éves átlagos): Alapkamat (%, év végén) Mi történt? -1,1 -1,5 -5,0 3,1 1,2 -2.5 79,7 5,8 289,1 291 5,75 Mi történt? -1,1 -1,5 -5,0 3,1 1,2 -2.5 79,7 5,8 289,1 291 5,75 Legfontosabb kérdések, kockázatok: Költségvetés, túlzott deficit eljárás? Eddig minden magyar kormány érdemben (a GDP 1-2,5%-t elérő mértékben) lazított a költségvetésen a választást megelőző 12 hónapban. Kikerülünk-e a túlzott deficit eljárás alól? Hogyan változik meg a monetáris politika? Beveti-e az új jegybanki vezetés a legfejlettebb országok jegybankjainak nem-konvencionális eszközeit (likviditás-növelés, értékpapír- és állampapír-vásárlások)? A friss jegybanki növekedés-ösztönző program: 1.Alacsony kockázat (célzott, szűk kör alacsony mennyiségű többletlikviditáshoz juttatása), 2.Mérsékelten pozitív hatás a növekedésre és a hitelezésre Legfontosabb kérdések, kockázatok: Költségvetés, túlzott deficit eljárás? Eddig minden magyar kormány érdemben (a GDP 1-2,5%-t elérő mértékben) lazított a költségvetésen a választást megelőző 12 hónapban. Kikerülünk-e a túlzott deficit eljárás alól? Hogyan változik meg a monetáris politika? Beveti-e az új jegybanki vezetés a legfejlettebb országok jegybankjainak nem-konvencionális eszközeit (likviditás-növelés, értékpapír- és állampapír-vásárlások)? A friss jegybanki növekedés-ösztönző program: 1.Alacsony kockázat (célzott, szűk kör alacsony mennyiségű többletlikviditáshoz juttatása), 2.Mérsékelten pozitív hatás a növekedésre és a hitelezésre Mit várunk 2013-tól? 1,0 0,5 -4,3 4,1 2,8 78,0 2,3 297,9 4,0 Mit várunk 2013-tól? 1,0 0,5 -4,3 4,1 2,8 78,0 2,3 297,9 4,0

14 13 A bankszektor nettó hitelkihelyezése a magánszektor felé (SA, a GDP arányában, %) Régiós összevetésben itt a leggyengébb a hitelezési aktivitás, ami visszahúzza a növekedést CEE max (w/o HU) CEE min (w/o HU) HU CEE w/o HU ÁTLAG KÖRÜLI ÁTLAG ALATTI Forrás: Nemzeti Bankok, OTP Bank CEE : Visegrádi országok és Románia illetve Bulgária

15 14 Monetáris politika: a cél alá süllyedő infláció lehetővé teszi az alapkamat csökkentését Forrás: MNB, Infláció és alapkamat (%, saját előrejelzés)

16 15 Monetáris politika: ami miatt a hosszú hozamok korábban nem látott mélységbe süllyedtek Forrás: MNB,

17 16 2013-ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

18 A régióhoz képest a gazdasági növekedés igen gyenge 2011 második fele óta GDP növekedés (%, SA, évesített negyedéves and év/év)

19 Szerbiában mind a költségvetés, mind a folyó fizetési mérleg hiánya magas, miközben a régió több országában már erős alkalmazkodásra került sor Az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiánya (a GDP %-ban)

20 Ráadásul mind az állam, mind a nemzetgazdaság adóssága továbbra is emelkedő pályán halad Államadósság és a nemzetgazdaság külföldi adóssága (a GDP %-ban)

21 Erős költségvetési egyensúlyjavulás és dezinfláció nélkül nem fenntartható a dinár közelmúltbeli stabilitása Dinár / euró árfolyam, alapkamat és infláció (%)

22 21 Összefoglaló gondolatok A globális gazdaságot a monetáris politika stimulálja zéró kamatokkal és szinte korlátlan pénzteremtéssel. Eurózóna: divergáló gazdaságok, lassú fiskális reformok, belső vitákkal terhelt jegybank. Magyarország: Az államadósság emelkedése véget ért, gyenge hitelezési aktivitás és lassú gazdasági növekedés. Szerbia: gyenge gazdasági növekedés, emelkedő adósság. Költségvetési egyensúlyjavulás szükséges a dinár stabilitásához.

23 22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia 2013. május 18."

Hasonló előadás


Google Hirdetések