Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A levegő. Atmoszféra Légkör Mi a levegő   A levegőt nem látjuk, nincs színe, szaga, íze megfogni sem tudjuk, létezésében mégsem kételkedünk.   A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A levegő. Atmoszféra Légkör Mi a levegő   A levegőt nem látjuk, nincs színe, szaga, íze megfogni sem tudjuk, létezésében mégsem kételkedünk.   A."— Előadás másolata:

1 A levegő

2 Atmoszféra Légkör

3 Mi a levegő   A levegőt nem látjuk, nincs színe, szaga, íze megfogni sem tudjuk, létezésében mégsem kételkedünk.   A levegő gáz halmazállapotú légnemű anyag.

4

5 Atmoszféra – légkör Atmoszféra – légkör Földünket a világűrrel összekötő, ill. attól elválasztó hatalmas 1000 km vastagságú gázburok, amelyet a Föld vonzóereje, a gravitáció tart a helyén. Földünket a világűrrel összekötő, ill. attól elválasztó hatalmas 1000 km vastagságú gázburok, amelyet a Föld vonzóereje, a gravitáció tart a helyén. 30 km magasan már nagyon ritka. Az ember az alsó 10-11 km-ig használja csupán.(repülők) 5500 m felett már nem lehetséges emberi élet. 8000 m felett már alig van oxigén a levegőben, ilyen magasságban, csak néhány órát képes tartózkodni az ember, de csak akkor, ha hosszabb időt eltölt 7000 m körül, és makkegészséges. Mi a légkör

6

7

8

9

10

11  E z kb. megfelel egy centiméter hórétegnek egy négyemeletes épületen.  E z kb. megfelel egy centiméter hórétegnek egy négyemeletes épületen.  Ebben a rétegben felhők képződnek, és minden időjárási esemény itt zajlik le.  Ebben a rétegben felhők képződnek, és minden időjárási esemény itt zajlik le. ¾ része itt található A levegő anyagainak ¾ része itt található

12

13

14

15 Hold

16 A légkör szerepe   A légkör adja, a növények, állatok és az ember számára a belélegezhető levegőt   Légkör nélkül bolygónk fagyos sivatag lenne   Megvédi az életet a Nap káros sugárzásaitól – –Itt a legnagyobb szerepe a 30-50 km magasságban található ózonnak van.   Megvédi a Földet a meteorok becsapódásaitól   Napjainkban a közlekedés színtere – repülők   Légkör nélkül süket lenne a világ, ugyanis a légkör anyagai vezetik a hanghullámokat   Benne zajlanak le az időjárási jelenségek

17   A levegőt alkotó gázok szabad szemmel nem láthatóak, de mozgását, ellenállását érzékeljük. (Szél, légellenállás, hajtóerő)   Következtetés: a levegő anyagi természetű

18

19 Mit tartalmaz a légkör anyaga?   A légkör állandó mennyiségű és változó mennyiségű gázok keveréke.   Tartalmaz még: vizet – pára, folyékony és szilárd (hó, jég) - formában   Valamint szilárd alkotókat: por, korom

20 Gázok aránya a levegőben tengerszinten  Nitrogén - NO 2  Oxigén – O 2  Egyéb gázok (főleg Széndioxid – CO 2 és nemesgázok)

21

22

23 2003. november 20-i hazai sarki fény Tatabánya

24 A növények légzése

25

26

27 Az élővilág és az ember alapvető igénye, életszükséglete a tiszta levegő!   Egy ember óránként átlag 480 l levegőt fogyaszt, egy nap 12 m 3 -t.   A szennyezett levegő évtizedekkel rövidítheti meg egy ember életét.

28 A dohányfüst beszívva teljes egészében áthalad tüdőnkön!   Főleg a forgalmas nagyvárosok levegőjében jelenlévő mérgező gázok évekkel rövidítik meg egy ott élő ember életét.   Aki dohányzik városi környezetben, évtizedekkel előbb hal meg, mint nem dohányzó, tiszta levegőn élő kortársai!   A dohányfüst 4000 féle káros összetevőjéből 59 anyag rákkeltő.   A dohányosok több mint fele tüdőrákban hal meg!

29 Levegőszennyezés   Napjainkban a levegőszennyezés miatt olyan anyagok is kerülnek a levegőbe, melyek súlyosan károsítják az élővilágot, és megbetegítik az embereket.   A levegő védelme korunk egyik legégetőbb problémája!

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41   A legmagasabb és legalacsonyabb várható élettartam ugyanazon kerületben található mindkét nem esetében. Így a II., V. és a XII. kerület lakosai remélhetik a legmagasabb, a XXIII., a VIII., a XX. valamint a X. kerületben élők pedig a legalacsonyabb élettartamot születésükkor. A szélső értéket képviselő II. és XXIII. kerület között a nőknél 6,4, a férfiaknál 8,2 év a különbség.   A II. kerületi nők 82,2 évnyi születéskor várható élettartama megfelel az uniós tagországok uniós átlagának, a férfiak 77,2 éves élettartama pedig valamivel több annál. Csak a II. kerületre jellemző, hogy az itt élő férfiak hosszabb életet remélhetnek születésükkor, mint a legalacsonyabb várható élettartamú kerületek női lakói. A nemek közötti különbségek ugyancsak a legmagasabb várható élettartamú kerületek között a legkisebbek, így az V. kerületben élő nők átlagosan 4,3 évvel magasabb élettartamot remélhetnek, mint az itt élő férfi lakosok, a VII. kerületben viszont ez a többlet 7,5 év a nők javára.

42   http://www.legszennyezes.hu/budapest/ http://www.idokep.hu/szmog

43

44 Következmény

45 A víz mennyisége állandó a Földön A körforgás motorja a NAP

46 A világon kb. 3 milliárd embernek nincs elegendő, egészséges ivóvízforrása. Az egészséges vízellátás világprobléma: napjainkban az emberiség 50%-a nem talál egészséges ivóvizet otthona környezetében, és évente kb. 5 millió gyermek hal meg a fertőzött víz által terjesztett betegségekben.

47 Üvegházhatás – globális felmelegedés

48

49

50

51 Megoldás?   A levegőszennyezés elleni védelem a kiszűrési technikákkal általában igen nagy költséggel jár. A valódi megoldás ezért a megelőzés.   Az aktív eljárások lényege a légszennyezés megelőzése, tehát az emisszió csökkentése. – –a zárt folyamatra való áttérés a termelésben, – –az újrahasznosítás, Pl. az alumínium újrahasznosítás 95 %-kal, a papír újrahasznosítás kb. 75, az acélé pedig 85 %-kal csökkenti a légszennyezést – –a megújuló energiaforrások használata – –a takarékoskodás   A vonalas forrásokon az emissziót úgy lehet csökkenteni, hogy a járművekre katalizátorokat szerelnek, amelyek a levegőszennyezőket kevésbé veszélyes anyagokká alakítják – legalábbis az emberi egészség szempontjából.


Letölteni ppt "A levegő. Atmoszféra Légkör Mi a levegő   A levegőt nem látjuk, nincs színe, szaga, íze megfogni sem tudjuk, létezésében mégsem kételkedünk.   A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések