Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A levegő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A levegő."— Előadás másolata:

1 A levegő

2 Atmoszféra Légkör

3 Mi a levegő A levegőt nem látjuk, nincs színe, szaga, íze megfogni sem tudjuk, létezésében mégsem kételkedünk. A levegő gáz halmazállapotú légnemű anyag.

4

5 Mi a légkör Atmoszféra – légkör Földünket a világűrrel összekötő, ill. attól elválasztó hatalmas 1000 km vastagságú gázburok, amelyet a Föld vonzóereje, a gravitáció tart a helyén. 30 km magasan már nagyon ritka. Az ember az alsó km-ig használja csupán.(repülők) 5500 m felett már nem lehetséges emberi élet. 8000 m felett már alig van oxigén a levegőben, ilyen magasságban, csak néhány órát képes tartózkodni az ember, de csak akkor, ha hosszabb időt eltölt 7000 m körül, és makkegészséges.

6

7

8

9

10

11 A levegő anyagainak ¾ része itt található
   Ez kb. megfelel egy centiméter hórétegnek egy négyemeletes épületen.  Ebben a rétegben felhők képződnek, és minden időjárási esemény itt zajlik le .  Ha repülőgéppel utazunk km magasságban (ez a troposzféra és a sztratoszféra határán található), körülbelül a levegőben lévő molekulák 75 %-a található alattunk. Ez azt jelenti, hogy az a légköri réteg, ami a Föld átmérőjének (12800 km) kevesebb, mint egy ezredrésze, a teljes légkör tömegének ¾-részét tartalmazza.  Összehasonlítva, ez megfelel kevesebb, mint egy centiméter hó rétegnek egy négyemeletes épületen.  Ebben a rétegben felhők képződnek, és minden időjárási esemény itt zajlik le .  A levegő anyagainak ¾ része itt található

12

13

14

15 Hold

16 A légkör szerepe A légkör adja, a növények, állatok és az ember számára a belélegezhető levegőt Légkör nélkül bolygónk fagyos sivatag lenne Megvédi az életet a Nap káros sugárzásaitól Itt a legnagyobb szerepe a km magasságban található ózonnak van. Megvédi a Földet a meteorok becsapódásaitól Napjainkban a közlekedés színtere – repülők Légkör nélkül süket lenne a világ, ugyanis a légkör anyagai vezetik a hanghullámokat Benne zajlanak le az időjárási jelenségek Ez a réteg szűri meg az élővilág számára halálos ibolyántúli (UV) sugarakat. Sajnos a levegőszennyezés hatására ez a réteg főleg a sarkok közelében elvékonyodott, sőt időnként kilyukad.

17 A levegőt alkotó gázok szabad szemmel nem láthatóak, de mozgását, ellenállását érzékeljük. (Szél, légellenállás, hajtóerő) Következtetés: a levegő anyagi természetű

18

19 Mit tartalmaz a légkör anyaga?
A légkör állandó mennyiségű és változó mennyiségű gázok keveréke. Tartalmaz még: vizet – pára, folyékony és szilárd (hó, jég) - formában Valamint szilárd alkotókat: por, korom A gázok parányi atomokból és molekulákból állnak. Ha 50 milliót egymás után raknánk belőlük épp 1 cm hosszú sort kapnánk.

20 Gázok aránya a levegőben tengerszinten
Nitrogén - NO2 Oxigén – O2 Egyéb gázok (főleg Széndioxid – CO2 és nemesgázok)

21

22

23 2003. november 20-i hazai sarki fény Tatabánya

24 A növények légzése

25

26

27 Az élővilág és az ember alapvető igénye, életszükséglete a tiszta levegő!
Egy ember óránként átlag 480 l levegőt fogyaszt, egy nap 12 m3-t. A szennyezett levegő évtizedekkel rövidítheti meg egy ember életét.

28 A dohányfüst beszívva teljes egészében áthalad tüdőnkön!
Főleg a forgalmas nagyvárosok levegőjében jelenlévő mérgező gázok évekkel rövidítik meg egy ott élő ember életét. Aki dohányzik városi környezetben, évtizedekkel előbb hal meg, mint nem dohányzó, tiszta levegőn élő kortársai! A dohányfüst 4000 féle káros összetevőjéből 59 anyag rákkeltő. A dohányosok több mint fele tüdőrákban hal meg!

29 Levegőszennyezés Napjainkban a levegőszennyezés miatt olyan anyagok is kerülnek a levegőbe, melyek súlyosan károsítják az élővilágot, és megbetegítik az embereket. A levegő védelme korunk egyik legégetőbb problémája!

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 A legmagasabb és legalacsonyabb várható élettartam ugyanazon kerületben található mindkét nem esetében. Így a II., V. és a XII. kerület lakosai remélhetik a legmagasabb, a XXIII., a VIII., a XX. valamint a X. kerületben élők pedig a legalacsonyabb élettartamot születésükkor. A szélső értéket képviselő II. és XXIII. kerület között a nőknél 6,4, a férfiaknál 8,2 év a különbség. A II. kerületi nők 82,2 évnyi születéskor várható élettartama megfelel az uniós tagországok uniós átlagának, a férfiak 77,2 éves élettartama pedig valamivel több annál. Csak a II. kerületre jellemző, hogy az itt élő férfiak hosszabb életet remélhetnek születésükkor, mint a legalacsonyabb várható élettartamú kerületek női lakói. A nemek közötti különbségek ugyancsak a legmagasabb várható élettartamú kerületek között a legkisebbek, így az V. kerületben élő nők átlagosan 4,3 évvel magasabb élettartamot remélhetnek, mint az itt élő férfi lakosok, a VII. kerületben viszont ez a többlet 7,5 év a nők javára.

42

43

44 Következmény

45 A víz mennyisége állandó a Földön
A körforgás motorja a NAP

46 A világon kb. 3 milliárd embernek nincs elegendő, egészséges ivóvízforrása.
Az egészséges vízellátás világprobléma: napjainkban az emberiség 50%-a nem talál egészséges ivóvizet otthona környezetében, és évente kb. 5 millió gyermek hal meg a fertőzött víz által terjesztett betegségekben.

47 Üvegházhatás – globális felmelegedés

48

49

50

51 Megoldás? A levegőszennyezés elleni védelem a kiszűrési technikákkal általában igen nagy költséggel jár. A valódi megoldás ezért a megelőzés. Az aktív eljárások lényege a légszennyezés megelőzése, tehát az emisszió csökkentése. a zárt folyamatra való áttérés a termelésben, az újrahasznosítás, Pl. az alumínium újrahasznosítás 95 %-kal, a papír újrahasznosítás kb. 75, az acélé pedig 85 %-kal csökkenti a légszennyezést a megújuló energiaforrások használata a takarékoskodás A vonalas forrásokon az emissziót úgy lehet csökkenteni, hogy a járművekre katalizátorokat szerelnek, amelyek a levegőszennyezőket kevésbé veszélyes anyagokká alakítják – legalábbis az emberi egészség szempontjából.


Letölteni ppt "A levegő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések