Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,"— Előadás másolata:

1 A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő, szűrő, áramkör, szivattyú, nyomás, szinttávadó, stb.), illetve technológiai egységet (pl.: tartály, hőcserélő, autokláv, kazán, stb.), amelyeknek egy vagy több számunkra fontos jellemzője jól befolyásolható egy vagy több számunkra könnyen változtatható jellemzőjével.

2 Tartály segédberendezésekkel
Qbe szelep A „fekete doboz” modellel méréssel határozzuk meg a kapcsolatot Nyomás különbség szelep Qki tartályszint Nyomás különbség A blokk legyen egy be és egy kimenetű Ha több jel van, akkor összegzőt alkalmazzunk Nyomás különbség tartályszint Qbe Szakasz Qki A be és egy kimenetek legyenek dimenzió nélküliek Eltérés az üzemi értéktől

3 Modell alkotás A modell alkotás lehetséges:
Matematikai modellt kell készíteni, ahol a matematikai modell válasza a gerjesztő jelekre az előírt mérnöki pontossággal megegyezik fizikai rendszer viselkedésével. Az összetett irányítási feladatot fel kell bontani egyszerűbb, egymástól független feladatokra. Lehetőleg minden egyes irányított jellemző önálló feladat legyen! (Ez nem mindig lehetséges., de e tárgy keretében csak ezt tárgyaljuk) A modell alkotás lehetséges: Mérésekkel (black box = fekete doboz modell) Az anyag és energia áramok egyensúlyi egyenleteit alkalmazva (grey box = szürke doboz modell).

4 Az állandósult állapotok meghatározása
X Y x(t) t WP2 WP1 y(t) t A dinamikus viselkedés az önbeálló és az integráló jellegű szakaszoknál egyaránt vizsgálható! Statikus karakterisztika csak önbeálló jellegű szakaszoknál létezik!

5 Dinamikus vizsgálat Egy bemeneti változó függvényében vizsgáljuk, a többit üzemi értéken van. Az üzemi értéktől való eltérés zavarásként lesz figyelembe véve. A dinamikus vizsgálat lineáris jelátviteli tagok esetén jól kidolgozott. Mérnöki szempontból egy jelátviteli tag akkor lineáris, ha kellő pontossággal érvényes rá a szuperpozíció.

6 A szuperpozíció törvénye
x(t) y(t) x(j) y(j) Külön-külön tetszőleges jelekkel gerjesztve a jelátvivő tagot és mérve a válaszfüggvényeket, majd összegezve a gerjesztő jeleket megismételve a mérést, ha az eredmény az, hogy az első két válaszfüggvény összege elegendő pontossággal azonos az az összegzett jelre adott válasszal, akkor a jelátvivő tag lineárisnak tekinthető

7 Szabványos vizsgáló jelek
x(t) y(t) x(t) y(t) t t Ha érvényes a szuperpozíció, akkor alkalmazhatók a szabványos vizsgáló jelek. Ezekből a jelekből tetszőleges jel összerakható! t t t t Impulzus (Dirac delta) Egység ugrás Sebesség ugrás Szinuszos Az impulzusra adott válasz a súlyfüggvény, az egység ugrásra adott válasz az átmeneti függvény. A szinuszos jelre adott válasz azonos körfrekvenciájú szinusz.

8 Lineáris jelátviteli tagok jellemzése
P I x(t) y(t) D A jelátviteli tag jellegre lehet arányos (P), integráló (I) és differenciáló (D). A tehetetlenségét tekintve lehet egy (T1) vagy két (T2) tárolós (időállandós). Lehet időben késleltetés nélküli vagy holtidős (H), azaz késleltetett. A tehetetlenséget és az időbeni késleltetést az egységnyi arányos hatás mellé rendelve szokás definiálni. matematikai modellekben P, I, D, PT1, PT2, PH a hat alaptag.

9 Elektromos áramkör I3 Valamennyi ellenállásnak és kapacitásnak van konkrét értéke. Az „A” pont virtuális föld! Ez úgynevezett „szürke doboz” modell I2 I1 B A U1 U2 U1 U1 I1 U2 I1 I2 I2 U2 I3 U2 I3

10 DC motor modellezése M Szürke modell (egyszerűsített)
 Szög elfordulás Ta armatúra nyomaték Tf súrlodási nyomaték TL teher nyomatéka Ia armatúra áram Ra armatúra ellenállás La armatúra induktivítás M armatúra nyomaték Az armatúra feszültséggel szembe a forgással generált feszültség (emf) Ke emf tényező Ka motor nyomaték konstans C forgás csillapítás tényező Szürke modell (egyszerűsített)

11 Szimuláció MATLAB - bal

12 Megkötések A statikus karakterisztika folytonos.
A rendszer (eszköz, alkatrész, stb.) lineáris. A vizsgált rendszer (eszköz, alkatrész, stb.) paraméterei időben állandók. Ha a statikus karakterisztika folytonos, akkor a dinamikus válaszfüggvények is folytonosak. Mérnöki szempontból a mintavételezett jeleket tekinthetjük közel folytonosnak, ha elegendően sűrű a mintavétel és nagy a felbontás.

13 Az időtartomány és a kör-, illetve operátoros frekvencia tartomány kapcsolata
Fourier és inverz Fourier transformáció Csak akkor igaz, ha teljesül a: feltétel. Laplace és inverz Laplace transformáció

14 Laplace transformáció
Laplace transformáció szabályai A vizsgáló jelek Laplace transformált alakjai Ha az sF(s) függvény pólusai (a nevező gyökei) negatí valós részűek (az s komplex számsík baltérfelén vannak), akkor érvényes a végérték tétel:

15 Az alap jelátviteli tagok
Az időtartományban a differenciálegyenlet Az operátor tartományban a (operátoros) átviteli függvény


Letölteni ppt "A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések