Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Hosszanti: például: hidak hosszváltozása. II. Térfogati: például: folyadékok térfogatváltozása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Hosszanti: például: hidak hosszváltozása. II. Térfogati: például: folyadékok térfogatváltozása."— Előadás másolata:

1

2 I. Hosszanti: például: hidak hosszváltozása. II. Térfogati: például: folyadékok térfogatváltozása.

3

4

5  A folyadékok hőtágulása annál nagyobb:  minél nagyobb a kezdeti térfogatuk,  minél nagyobb a hőmérséklet változásuk.  Emellett a hőtágulás függ az anyagi minőségtől is!  Gyakorlati példa: Nem szabad a benzines kannát, üdítős palackot színültig tölteni!

6  1742 Celsius-skála:  Alappontjai: 0 ºC - víz fagyáspontja 100 ºC - víz forráspontja  1954 Kelvin-skála:  Tudományos életben használt  Összehasonlítás:  0 ºC = 273 K  -273 ºC = 0 K - abszolút nulla fok (El nem érhető! - termodinamika egyik főtétele)  Fahrenheit-skála: (ºF) [°F] = [°C] · 9/5 + 32

7  A higanytartályt szűkülettel látják el, hogy a folyadék lassabban legyen képes visszatérni oda, a lehűlés kezdete után.  Skála hossza: 35 °C - 42 °C

8  A szilárd testek hőtágulása annál nagyobb:  minél nagyobb a kezdeti térfogatuk  minél nagyobb a hőmérséklet változásuk.  Emellett a hőtágulás függ az anyagi minőségtől is!

9  A gázok hőtágulása függ:  a kezdeti térfogattól,  a hőmérséklet-változástól.  NEM függ az anyagi minőségtől. (Sem az elfogyasztott bab, vagy káposzta mennyiségétől! Na jó lehet hogy mégis…)


Letölteni ppt "I. Hosszanti: például: hidak hosszváltozása. II. Térfogati: például: folyadékok térfogatváltozása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések