Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÉSZ Csoport partnerkezelő rendszere (XRM) 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÉSZ Csoport partnerkezelő rendszere (XRM) 2013."— Előadás másolata:

1 A KÉSZ Csoport partnerkezelő rendszere (XRM) 2013. XRMadmin@kesz.hu

2 Mitől X – RM? Az XRM rendszer nem csak a vevők (customers), hanem a szállítók (suppliers) nyilvántartását, kezelésének folyamatait is támogatja, adatokat biztosít az egységes partnernyilvántartáshoz a J.D. Edwards pénzügyi és számviteli moduljainak, valamint a Therefore dokumentumkezelő rendszernek, és segíti üzleti lehetőségek rögzítését és ajánlattá formálását. Egy CRM rendszernél tehát jóval többet nyújt: ezért XRM. Egyelőre a partnerkezelő modulját vesszük használatba, a többi folyamatosan válik elérhetővé. Minden vállalat és szakterület munkatársai feladataiknak és jogosultságaiknak megfelelően tudják elérni, használni

3 Az XRM elérése Az XRM futtatásához nincs szükség kliensalkalmazás telepítésére – eléréséhez csak hálózati kapcsolat szükséges. http://xrm.kesz.hu:1001/XRM http://xrm.kesz.hu:1001/XRM_PUB A rendszer adatnyilvántartó szolgáltatásai – frissítés, illetve üzleti szinergiák kihasználása érdekében – részben külső partnerek számára is elérhetők. Ezt az XRM PUB (public = nyilvános) alkalmazás teszi lehetővé. Külsős felhasználók az XRM által generált felhasználónevükkel és jelszavukkal, belső felhasználók a mindenkori (AD, azaz „windwsos”) felhasználónevükkel és jelszavukkal tudnak belépni. Kisbetű-nagybetű számít! Bejelentkezéskor hálózaton belül KESZ\ előtag NEM kell. Felugró ablakokat engedélyezni kell!

4 De mit érünk a különböző felületeken / felületekkel? (Regisztráció és használat folyamata)

5

6 Az XRM felépítése, nézetei A vevő- és szállítókezelési alapfunkciók a Partner modul (legördülő menü, ill. a nyitóképernyőn bal oldalon alul található gomb) lehetőségei között elérhetők. Az egyes funkciók ablakai egymásra nyílnak, köztük fülekkel lehet váltani. Az ablakok átméretezhetők. A CTRL gomb lenyomásával és az egér görgőjével lehet a böngészőablakot kicsinyíteni és nagyítani.

7 De mégis hogy? (alapok) Fülek (ablakok) Törlés Új felvitel Mentés, tovább Főmenü Bezárás Mentés + bezárás (!)

8 De mégis hogy? (keresés) Listanézetek váltása: Új nézet felvétele, szűrő hozzáadása adott nézethez: Keresés / nézet frissítése Szűrő értékek törlése …és a kollégák is segítenek! Újdonság: a bekerülési adatforrások között nemcsak az eddigi partnertörzs, hanem a társrendszerek adatbázisai és a közös (megosztott) névjegyalbum is megtalálható!

9 És hogy bővül? (mire figyelj!) Már nem csak a partnerregisztrációs munkatársak rögzíthetnek, hanem minden „módosító” joggal rendelkező munkatárs (pl. beszerzők - a rögzítést a parntertörzsgazdák ellenőrzik). SZÁLLÍTÓ partnereket adatfrissítésre kérünk, VEVŐK esetén mi ellenőrizzük / frissítjük az adatokat. Tehát: a)Lehetőség szerint pontosan döntsd el, hogy vevő vagy szállító a partner, és csak nagyon indokolt esetben rögzítsd vevő+szállítóként. b)Ha vevőt vagy vevő-szállítót rögzítesz, számíts arra, hogy ezt a partnert neked vagy kollégádnak figyelemmel is kell kísérned (jogos, minimális elvárás)! Ha nem személyesen rögzíted ÉS nem adod meg a KÉSZ-es kapcsolattartó e- mail címét a rögzítés kérésekor, akkor számíthatsz rá, hogy te leszel az elsődleges kapcsolattartó. A partnerrögzítés menetéről a prezentáció melléklete részletes útmutatót tartalmaz.

10 Minél pontosabb a rögzítés, annál használhatóbb az adatbázis! …tehát ne lepődj meg tehát, ha rögzítési kérésedre az alábbi adatpontosító igény érkezik a partnergazdáktól: Kedves Kolléga! Kérjük, hogy a partner regisztrációjához minimálisan a következő adatok meglétét ellenőrizd: 1.adószám vagy adóazonosító jel (A „nem ismert” opció cégeknél nem működik!) 2.vevő vagy szállító? 3.(székhely) postacíme 4.tevékenységi kör (lehetőleg TEÁOR szerint) 5.bankadatok (külföldinél SWIFT és banknév is mindenképpen) 6.kérjük ne felejtsd el, hogy ha vevőt vagy vevő+szállítót kérsz rögzíteni, és nem adod meg, hogy a KÉSZ-en belül ki a kapcsolattartó, akkor a partner adatok éves/kétéves karbantartására Te kapod a felhívást!

11 Hogyan fog átkerülni egy rögzített / módosított partner a JDE-törzsbe és egyéb rendszerekbe? A Funkciók legördülő menüben tudod választani a Regisztrálást – ha új partnert rögzítettél vagy (pl. az előző oldalon megadott) lényeges adatokat bővítetted, módosítottad (egyébként a gomb nem aktív). Regisztrálás előtt célszerű megnyomni (a már mentett CÉGES partnereknél) a Partnerkontroll gombot – így befrissülnek (adószám alapján) az adott vállalkozás hatóságilag nyilvántartott adatai. Egyéb funkciók a láblécen (megfelelő jogosultság szerint elérhetők): a)Pénzügyi adatok: JDE-ben nyilvántartott egyenleg b)Szerződéses adatok: KÉP Light „lefúrás” c)Partner történet: módosítások, archivált állapotok nyomon követése A Mentés, illetve a Mentés és bezárás csak az XRM-be rögzít (min. Módosító szerepkörbe sorolt felhasználóknál)

12 Ezt mind ki kell, hogy töltsük? Sőt, egy reménybeli partner is??? Alapelv, hogy amit tudunk vagy le tudunk kérdezni, azt nem kérjük be. A regisztrációs on-line formanyomtatvány azokat az adatokat kéri be és olyan struktúrában, melyek a KÉSZ Csoport és partnerei keresési és csoportosítási igényeinek sztenderd módon megfelelnek. Elérése: https://xrm.kesz.hu/regindex.html (2013.06.17-től)

13 Egyéb információk, továbblépés Felhasználói kézikönyv a rendszerbe építve: Adminisztrátorok: XRMadmin@kesz.hu Partnertörzsgazdák: Akik eddig is, ill. KÉSZ RO által kijelölt munkatárs Köszönjük az eddigi figyelmet – sok sikert!

14 Melléklet 1: partnerrögzítés lépésről lépésre (1.) Partner modul elindítása a felső teljes menüsorból v. a láblécről

15 Melléklet 1: partnerrögzítés lépésről lépésre (2.) Partnerlista ellenőrzése – nincs-e már benne az adott partner? Ha nincs, az Új gombra kattintva a felvétel indítható Tipp: a dupla rögzítést a rendszer nem engedi – de erre csak az adatok megadása után fog figyelmeztetni…

16 Melléklet 1: partnerrögzítés lépésről lépésre (3.) Alapadatok felvitele Tipp: 1.A számlázási típusnál törekedni kell a PONTOS vevő vagy szállító meghatározásra, CV státuszt csak indokolt esetben válasszunk! 2.Adószám/adóazonosító jel megadása mindig kötelező, itt is törekedni kell a pontosságra. 3.Minél több adatot adunk meg, annál teljesebb és használhatóbb az adatbázis (kapcsolati adatok, nyelvek, országok, létszámok…). 4.Telefonszám: kérjük nemzetközi formátumban megadni – országkóddal együtt (ne 06 30-cal stb. szerepeljenek, hanem bárhonnan hívható módon, vagyis + és 00 nem kell a szám elé, de M.o. esetén a 36-os előhívó igen) Típus: személy, cég (társas vállalkozás) vagy egyéb jogi személy partner (utóbbinál nincs partnercontrol-ellenőrzés Név: max. 80 karakter JDE név / rövid név: max. 40 karakter A vastag betűs mezők kötelezők, a szürkék automatikusan töltődnek. Vevőknél KÉSZ-es kapcsolattartói e-mail cím megadása kötelező!

17 Melléklet 1: partnerrögzítés lépésről lépésre (4.) Jogi személy (cég) partner esetén az adószám megadása után ELŐSZÖR a Mentés, MAJD a Partnerkontroll gomb megnyomásával betölthetők az aktuális adatok Tipp: 1.A Bisnode Partnercontrol adatbázisából csak hazai cégek nyilvántartott adatai frissíthetők. Ezek viszont maradéktalanul betöltődnek, így a cégjegyzékszámot, bankszámlát stb. nem szükséges előzőleg megadni. 2.A Partnerkontroll gomb megnyomása (frissítés) után, HA a partner működő vállalkozás, célszerű a még üres mezőket feltölteni (ismét a teljesség és használhatóság érdekében). 3.A partnercontrol-frissítés után az elsődleges (JDE-be exportálandó, vagyis számlázási) cím, illetve elsődleges bankszámlaszám a listában még változtatható!

18 Melléklet 1: partnerrögzítés lépésről lépésre (5.) Címek, bankadatok, tevékenységek felvitele Tipp: 1. Partneradat-módosításkor ügyeljünk arra, hogy elavult adatot ne hagyjunk meg. 2. Elsődleges bankszámlából / címből egy lehet. Ezt is tudjuk változtatni, amennyiben szükséges. 3. Bankszámla felvitelénél NE hagyjunk ki a számlaszámban szóközt! 4. Az IBAN-szám tárolására az ABER referencia szám sor szolgál. 5. Az Egyéb adatok menüben is célszerű minél több adatot megadni. Kötelező legalább egy címet (a székhelyet), legalább egy bankszámlaszámot és legalább egy tevékenységet megadni. Az Új gombra kattintva az egyes menüpontokban további adatok is megadhatók. Ezáltal nem szükséges a partnert minden telephelye vagy bankszámlaszáma miatt újra rögzíteni.

19 Melléklet 1: partnerrögzítés lépésről lépésre (6.) Partner hozzáférhetővé tétele különböző szinteken Tipp: Regisztrálni minden kielégítő mértékben felvitt, illetve módosított partnert célszerű. A partnertörzsgazdákat a regiszrálás befejezése után lehet megkérni arra, hogy a JDE-be exportálják (hitelesítsék) a partnert (az érintett munkatársak napi szinten ellenőrizik is az újonnan felvitt tételeket, és a rendben lévő regisztráltakat exportálják). Ez lesz egyenlő az eddigi partnerreg-funkcióval. Mentés: minden frissített és módosított (kiegészített) mező tartalmának elmentése, a partner keresésre és bővítésre hozzáférhetővé tétele az XRM-en belül. Regisztrálás a Funkciók legördülő menüben: a partner választhatóvá tétele beszerzési és vállalkozási tevékenységhez, ÉS előkészítése számlázáshoz és számlabefogadáshoz (azaz: JDE-exporthoz).

20 Melléklet 2: partnergazdák feladatai (1.) Partner JDE-export Tipp: Exportálni csak körültekintően szabad! A lista alján megjelenő figyelmeztetést ezért minden esetben meg kell fogadni, ill. eszerint kell eljárni: a) Partnerkontroll-frissítés megtörtént? b) Bankszámlaszám-rögzítést és módosítást a partner vagy KÉSZ csoportbeli kapcsolattartója igazolta? c) Az új / módosított mezőkben nincsen véletlenül vagy szándékosan pontatlan vagy félrevezető adat? A Partner fülön a Csoportos JDE partner export c. opció választásával történik. A megjelenő lista végén találhatók a legutóbb felvett partnerek. A kollégák által rögzített adatokat exportálni vagy elvetni egyaránt lehet.

21 Melléklet 2: partnergazdák feladatai (2.) Deduplikáció (szintén a Partner főmenüben) Tipp: 1. A JDE-export és a Deduplikáció nyitott tételei naponta-kétnaponta ellenőrizendők! 2. Az XRMadmin csoporttal a hibás tételek haladéktalan javításáról egyeztetni kell. Mivel az XRM-be különböző forrásokból kerülnek partneradatok, rendszeresen egyeztetni kell, hogy a vélhetően azonos partnerről létrejött bejegyzések közül melyik maradjon meg.

22 Melléklet 2: partnergazdák feladatai (3.) Rendszeres és kampányszerű webfrissítés és egyéb adatfrissítések, minősítések, rögzítés Jön! Jön! Jön! A rendszer tartalma jelentősen változik a beszerzési és vállalkozási folyamatok támogatásával. Ezekben a partnertörzsgazdák támogatására is számítunk. A webes frissítés alapesetben a rögzítés után egy évre van beállítva. Minden partner két felszólítást kap, ha a másodikra sem reagál, inaktív státuszba kerül. A vevőadatokat a KÉSZ csoportbeli kapcsolattartóknak kell éves rendszerességgel ellenőrizni, és szükség szerint frissíteni. A felsővezetéstől érkezett rögzítési és módosítási igényeket a partnertörzsgazdáknak (partnerregisztrációs munkatársaknak) továbbra is ki kell szolgálnia, akkor is, ha a rögzítés lehetőségével bármely KÉSZ Domain tag munkatárs élhet.

23 Melléklet 3: Kit keressek? Élj a lehetőséggel! A jelen prezentáció azért született, illetve az oktatáson azért vettél részt, hogy TE magad is könnyen, pontosan megoldhasd a partnerrögzítési feladatokat. A partnergazdák kevesen vannak, partnereink egyre többen, és közös célunk a gördülékeny és hosszú távú együttműködés – cégcsoporton belül és kívül. Bízunk abban, hogy az XRM ezt nagy mértékben segíti. Partner rögzítését nem engedi a rendszer, arra hivatkozva, hogy már létezik, partner keresése: partnergazdák (balaspirid@klasztermienk.hu; csizmadiabea@kesz.hu; ormoscs@kesz.ro)balaspirid@klasztermienk.hucsizmadiabea@kesz.hu ormoscs@kesz.ro XRM (böngészőbeli) elérése, funkciókkal kapcslatos hibaüzenetei, fejlesztési igények: xrmadmin (XRMadmin@kesz.hu)XRMadmin@kesz.hu Hardverhibák, Java-telepítési hibaüzenetek („valami hiányzik a gépemről”, „azt mondja, a böngésző nem támogatja” stb.): rendszerüzemeltetés (ruzem@kesz.hu)ruzem@kesz.hu


Letölteni ppt "A KÉSZ Csoport partnerkezelő rendszere (XRM) 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések