Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A természetben több faj akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3 m- nél magasabbra. Érzékeny a viharra és a közvetlen,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A természetben több faj akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3 m- nél magasabbra. Érzékeny a viharra és a közvetlen,"— Előadás másolata:

1

2

3 A természetben több faj akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3 m- nél magasabbra. Érzékeny a viharra és a közvetlen, erős napsütésre. A gyengén savanyú talajt kedveli (pH 4-7,5). Törzse barna színű göcsörtös felületű, hamar elágazik. Fája halvány rózsaszínű. Virágai pár mm hosszúak, kocsányon függő, az idősebb ágrészeken csomókban jelennek meg. Öt csészelevele, öt fehér vagy világospiros viráglevele, öt terméketlen és öt termékeny porzója van. A magháza is ötös felbontásban van. A sötétzöld, szórt állású, tojásdad, hegyes végű levelek nyele rövid. A levéllemez 15–25 cm hosszú, a fonáka szőrös.

4 Toktermése 15–30 cm hosszú, sárga, narancs, piros, lila vagy barna színű. A terméshús fehér, rózsaszín vagy barna. Egy-egy termésben általában 60 mag nő.

5

6 MEXIKÓ Ízvilág : Élénken savas KOLUMBIA Ízvilág: Kissé gyümölcsös és keser ű, intenzív kakaó ízzel

7 ECUADOR Ízvilág: Harmonikus virágos (jázmin) PERU Ízvilág: Enyhén kesernyés, friss gyümölcs jegyekkel

8 DOMINIKAI- KÖZTÁRSASÁG NICARAGUA Ízvilág: Enyhén fanyar és kesernyés, de mégis nagyon intenzív kakaó íz Ízvilág: Kesernyés és élesen savas, illatos dohány jegyekkel

9 VENEZUELA BRAZÍLIA Ízvilág: Kiegyensúlyozott, kissé savas íz ű, gyakran enyhe gyümölcsös jegyekkel. Ízvilág: Érett szilvára és cseresznyére emlékeztet ő, vegyes gyümölcsös

10 MADAGASZKÁR ELEFÁNCSONTPART Ízvilág: könnyed, mandarinra emlékeztet ő citrusos ízek, élénk savassággal Ízvilág: mély, klasszikus kakaó íz, mely keverékekben nagyon jól ellensúlyozza a kicsit széls ő ségesebb íz ű fajtákat

11 SAO TOMÉ ÉS PRINCIPE GHÁNA Ízvilág: mély, klasszikus kakaó íz, mely keverékekben nagyon jól ellensúlyozza a kicsit széls ő ségesebb íz ű fajtákat Ízvilág: kiegyensúlyozott, klasszikus kakaó íz

12 JÁVA Ízvilág: kellemesen savas, tiszta kakaó íz

13

14 Betakarítás Érlelés, szárítás A termést kettévágják, a belsejét kikaparják, és banánfaágakból, levelekből állványokat készítenek, ezekre terítik vagy ládába rakják. Öt-hat nap alatt a magas cukortartalmú gyümölcshús megerjed, az alkohol ecetsavvá oxidálódik.

15 Osztályozás, pörkölés Pörkölés során a kakaóbab víztartalmát 3%- ra csökkentik, a héj már csak lazán kötődik a babhoz. Ezután jön az aromák kibontása, a babok hőmérsékletét Celsius fokra hevítik. Ekkor alakul ki a végső csokoládé szín is. Őrlés, hűtés A kihűlt kakaóbabok a törőgépbe kerülnek, ahol a már meglazult kemény héjat nagy hengerek törik meg, majd erős légáram kifújja a héjdarabkákat. Kakaópor: a kakaómasszát feldolgozzák, kipréselik a kakaóvajat, és por alakúra darálják Csokoládé: a kakaómasszához kakaóvajat kevernek, majd tovább finomítják.


Letölteni ppt "A természetben több faj akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3 m- nél magasabbra. Érzékeny a viharra és a közvetlen,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések