Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Interjútechnikák alkalmazása a hálótervezésben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Interjútechnikák alkalmazása a hálótervezésben"— Előadás másolata:

1 Interjútechnikák alkalmazása a hálótervezésben
MIK Építéskivitelezési és Mérnöki Menedzsment Tanszék Interjútechnikák alkalmazása a hálótervezésben Vida Csaba Béla főiskolai adjunktus

2 1. A hálótervezés döntéselméleti vonatkozásai
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 1. A hálótervezés döntéselméleti vonatkozásai HÁLÓTERVEZÉS - LOGIKAI HÁLÓ (A GRÁF) ÁLTALÁNOS GYAKORLAT - Időben előrehaladó tervezés TÁMOGATÓ SZOFTVEREK - TOP-DOWN technika ALAPPROBLÉMA – Melyek a lehetséges követők?

3 Az időben előrehaladó tervezés hátrányai
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék Az időben előrehaladó tervezés hátrányai Csak oszthatatlan csoport munkában oldható meg A makro szemlélet túlsúlya mikro szemlélettel szemben Számolni kell a nyitott probléma-megoldási feladatokra jellemző divergens gondolkodási folyamat bizonytalanságaival.

4 2. A döntéshozók által leküzdendő akadályok
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 2. A döntéshozók által leküzdendő akadályok A döntéshozó Herbert Simon féle korlátjai: nem végtelenül informált, azaz nem ismeri (ismerheti) az összes körülményt (cél és tényállapotot, amelyekben az megoldások létrejöhetnek) és az összes elérhető (!) alternatívát, mint megoldást a célok elérésére; nem végtelenül érzékeny, azaz nem képes az információk rendkívül finom megkülönböz­tetésére, a kicsiny különbségek felismerésére; nem korlátlanul racionális

5 A problémák megoldási módja
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék A problémák megoldási módja NYITOTT ZÁRT Konvergens gondolkodás Divergens gondolkodás Egy emberöltő „Telefonhívás” „Felező” „Közönség” Agykéreg a tárolt ismerettel Agykéreg a tárolt ismerettel

6 2. A hálórajz döntéselméleti vizsgálata
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 2. A hálórajz döntéselméleti vizsgálata Vizsgáljuk meg az alábbi hálórajzot a benne tárolt logikai kapcsolatok szemszögéből! Vizsgált tevékenység Közvetlen KÖVETŐK K (kezdés) A(VK0), C(VK5) A D(KK3, VV1), E(KK2) B F(VV2), V (KK5) C E(VV-3), B(KK3) D B(VV0), F(KK1,VV4) E F(KV15) F V(VK0) Az időben előrehaladó (hagyományos) tervezési eljárás során a követők keresése a cél!

7 2. A hálórajz döntéselméleti vizsgálata
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 2. A hálórajz döntéselméleti vizsgálata Vizsgált tevékenység Közvetlen KÖVETŐK K (kezdés) A(VK0), C(VK5) A D(KK3, VV1), E(KK2) B F(VV2), V (KK5) C E(VV-3), B(KK3) D B(VV0), F(KK1,VV4) E F(KV15) F V(VK0) Közvetlen ELŐZŐK Vizsgált tevékenység A C(KK3), D(VV0) B C A(KK3,VV1) D A(KK2), C(VV-3) E D(KK1, VV4), B(VV2), E(KV15) F B(KK5), F(VK0) V (befejezés) A hálórajz létrehozható csak a megelőzők keresése által is!

8 2. A hálórajz döntéselméleti vizsgálata
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 2. A hálórajz döntéselméleti vizsgálata Következtetés: Az időtervek alapját jelentő logikai háló megszerkeszthető akár csak a tevékenységek közvetlen megelőzőinek meghatározása által is! A tevékenységek előzőinek keresésével a nyitott probléma-megoldási feladat visszavezethető zárt típusú probléma-megoldási feladatra!

9 3. A háló célszerű logikai tervezése
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 3. A háló célszerű logikai tervezése A tudásalapú reprodukciós képességre építve a logikai elemzést elemi zárt típusú problémáknak tekintve konvergens módon, a mikro szemlélet előnyeit élvezve, a megelőzésekre összpontosítva A páros összehasonlítás módszerével Az egyéni felelősségvállalás formális megerősítésével Interjú technika keretében

10 3. A háló célszerű logikai tervezése
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 3. A háló célszerű logikai tervezése A MEGELŐZŐK KERESÉSÉNEK ELŐNYEI: A döntéshozók informáltsága jelentősen fokozható, A meghatározott és ellenőrizhető tanultakat állítja az interjú középpontjába. Térben és időben nem korlátozott megosztható szellemi munkamegosztást tesz lehetővé. Bármikor abbahagyható, bárhol folytatható, egy-egy csoport összetétele lehet akár homogén is! A döntések utólag is ellenőrizhetők, a szakértői vélemények megfelelősége akár kontroll csoport alkalmazásával is alátámasztható.

11 3. A háló célszerű logikai tervezése
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 3. A háló célszerű logikai tervezése Az interjú egyszerű kérdései lehetnek az alábbiak: Mi a munkatárgya? Mely tevékenységek, milyen készültsége biztosítja a vizsgált tevékenység számára a szükséges bemeneteket? Mi a munka helyszíne? Mely tevékenységek, milyen készültsége biztosítja a vizsgált tevékenység számára a szükséges munkaterületet? A feltehető kérdések a feladat jellege alapján bővíthetők. Rákérdezhetünk akár a munka valamennyi tényezőjére is.

12 3. A háló célszerű logikai tervezése
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 3. A háló célszerű logikai tervezése ELŐNYÖK: 2. Növelhető a szakértők problémaérzékenysége A részekre történő fókuszálással növelhető a szakértők problémaérzékenysége. A megelőzésre vonatkozó döntések a személyekhez köthetők, az interjú jegyzőkönyv aláíratásával a rendszerbe bevitt döntések szakserűsége a személyes felelősség formális előírásával fokozható.

13 3. A háló célszerű logikai tervezése
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék 3. A háló célszerű logikai tervezése ELŐNYÖK: Erősíthető a szakértők következetessége A meghozott döntések folyamatos bevitele egy hálószerkesztő programba erősíti a következetességet, a logikus gondolkodás térnyerését.

14 hogy az ismertetett eljárás a tudásalapú részletekre összpontosít,
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék IGAZ, hogy az ismertetett eljárás a tudásalapú részletekre összpontosít, ÍGY az elemi logikai párokból csak az összes megelőzésekre vonatkozó döntést követően áll fel a hálódiagram, DE grafikus részei már menet közben is vizsgálhatók!

15 hogy az ismertetett eljárás a tudásalapú részletekre összpontosít,
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék IGAZ, hogy az ismertetett eljárás a tudásalapú részletekre összpontosít, ÍGY az elemi logikai párokból csak az összes megelőzésekre vonatkozó döntést követően áll fel a hálódiagram, DE grafikus részei már menet közben is vizsgálhatók!

16 Hálótervi részlet a a SPIDER programmal készült
Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék Hálótervi részlet a a SPIDER programmal készült

17 Vida Csaba Béla PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék ZÁRSZÓ A hazai felhasználás súlyát tekintve a szoftvercégek (Microsoft, ELM Kft.) változatlanul a Top-Down technikát – és ezzel az időben előrehaladó logikai-technológiai elemzést - részesítik előnyben az előzőekben ismertetett (konvergens gondolkodáson alapuló) hatékonyabb módszerrel szemben. Csak az utóbbi időben jelentek meg – nem közvetlenül elérhető, és nem logikailag kiértékelt listákkal dolgozó – ablakok a megelőzők bevitelére.

18 Köszönöm a figyelmüket!
PMMK Mérnöki Menedzsment Tanszék Köszönöm a figyelmüket! Vida Csaba Béla főiskolai adjunktus


Letölteni ppt "Interjútechnikák alkalmazása a hálótervezésben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések