Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE."— Előadás másolata:

1 A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE

2 A KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma 1973 óta folyamatosan végez monitorozási tevékenységet a Tisza- tavon. Vegetációs időszakban, a négy medencében és a duzzasztott Tisza szakaszon, összesen 28 mintavételi helyen havi gyakorisággal végzünk kémiai vizsgálatokat. A 10/2010. (VIII.18.) VM rendelet által meghatározott elsőbbségi anyagok és egyéb specifikus szennyezőanyagok közül a szervetlen mikroszennyezőket (nehézfémeket) medencénként havi gyakorisággal mérjük. A szerves mikroszennyezőket VGT ciklusonként egyszer vizsgáltatjuk. MONITORING TEVÉKENYSÉG

3 Mintavételi pontok elhelyezkedése

4 Ökológiai minősítés

5 VKI alapján történő minősítés 2010-2013 során a Tisza-tó négy medencéjében, valamint a Tisza tározói mederszakaszában folytatott vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a víztestek a biológiát támogató fiziko-kémiai paraméterek adatai alapján átlagosan jó ökológiai potenciálúnak tekinthetők. A minősítést a VGT1-ben kialakított minősítés alapján végeztük.

6 A VGT2 változások a VGT1-hez képest A Tisza-tó medencéi egy víztestként jelennek meg. A korábbi víztípus besorolások változtak. A Tisza-tavat a 6-os típusba sorolták Síkvidéki-meszes, vagy szerves-kis, közepes és nagy felületű- sekély-állandó vízborítottságú A minősítési határok változtak, a korábbi tapasztalatok alapján az oxigén háztartás elemei közül kikerült az oldott oxigén és az oxigén telítettség. A növényi tápanyagok közé került az ammónium-N és a nitrit-N. A biológiát támogató fiziko-kémiai határértékek néhány paraméter esetében engedékenyebbek. A minősítés a korábbi 3 osztályosról, (kiváló, jó, mérsékelt) 5 osztályosra (kiváló, jó, mérsékelt, gyenge, rossz) változtak, hogy a jó-tól való távolságot is érzékeltetni lehessen. Az integrált ökológiai minősítésnél a fiziko-kémiai paraméterek esetében a mérsékeltnél rosszabb minősítésű víztestek mérsékelt minősítéssel szerepelnek, mert a hangsúly a biológiai elemeken van.

7 VKI minősítés VGT2 szerint, Abádszalóki-öböl a 2014-es mérési eredmények alapján

8 VKI minősítés VGT2 szerint, Sarudi-medence a 2014- es mérési eredmények alapján

9 VKI minősítés VGT2 szerint, Poroszlói-medence a 2014-es mérési eredmények alapján

10 VKI minősítés VGT2 szerint, Tiszavalki-medence a 2014-es mérési eredmények alapján

11 Medencénkénti minősítés a szervetlen mikroszennyezők alapján a 2014-es mérési eredmények alapján

12 Medencénkénti minősítés az elsőbbségi anyagok (szerves mikroszennyezők) alapján

13 Egyéb, üzemirányítási szempontból fontos vizsgálataink Szükségessé vált a kisvizes, nagyvizes állapotok, valamint a kísérleti jelleggel kialakított üzemvízszintek monitorozása. Bővítettük monitoring programunkat, a vegetációs időszakban és a téli üzemvízszintek időszakában is vizsgáljuk a belső, elkülöníthető, holtmeder jellegű víztereket. A téli üzemvízszintek monitorozásánál a minősítési szempont a halak életfeltételeinek biztosítása volt. Az értékelést ezért a 6/2002. (XI. 5.) KvVM rendelet (az ivóvízkivételre használt vagy ivóvízbázisnak kijelölt felszíni víz, valamint a halak életfeltételeinek biztosítására kijelölt felszíni vizek szennyezettségi határértékeiről és azok ellenőrzéséről) - által dévéres vizekre meghatározott határértékek alapján végeztük el. A 2013/2014-es mérési eredmények alapján a holtmeder jellegű víztereken a halak életfeltételeinek megfelelő vízminőség alakult ki. A KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által kiadott fürdővíz szerinti minősítése kiváló.

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések