Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zentai Bólyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium. Bólyai Farkas.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zentai Bólyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium. Bólyai Farkas."— Előadás másolata:

1 Zentai Bólyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium

2 Bólyai Farkas

3 A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium az első és egyetlen magyar tannyelvű, tehetséggondozó, természettudományi- matematikai szakirányultságú gimnázium Vajdaság területén. Iskolánk eredetileg Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnázium néven 2003. április 22-én jött létre. Alapítója a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőháza. Az emelt szintű matematikai felvételin eredményesen szereplő 20 diák 2003 szeptemberében kezdte meg tanulmányait. Célunk a szakmailag jó felkészültségű, a közösségért tenni akaró magyar értelmiség kinevelése és megerősítése Szerbiában. Szívügyünk a szórványmagyarság tehetséges fiataljainak felkarolása. A délelőtti oktatás a hivatalos, az állam által a természettudományi-matematikai szakirányultságú tehetséggondozó gimnáziumoknak előírt program alapján zajlik. Ebben kiemelt óraszámmal szerepel a matematika, az informatika és a fizika. Az iskola teljesen új, esztétikus és jól felszerelt tantermekkel rendelkezik. Kiemelten kezeljük a taneszközök beszerzését, s felszereltség területén már egy év után az iskolák élvonalába kerültünk.

4 Bólyai Farkas 1775-1856 1775. február 9-én született a Szeben megyei Bolyán (Erdélyben). 1781 őszétől a Nagyenyedi Református Kollégium diákja volt. 1790- től a Kolozsvári Református Kollégiumban tanult. 1796 őszétől 1799 júniusáig a göttingeni egyetemen folytatta tanulmányait, barátságot kötött Gausszal. 1799 szeptemberétől Kolozsváron házitanító volt. 1801. szeptember 28-án házasságot kötött Árkosi Benkő Zsuzsannával. 1802-1804 között Domáldon és Kolozsváron tartózkodott. 1802. december 15-én Kolozsváron megszületett fia, János. 1804. május 4-én tartotta székfoglaló beszédét a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban, ahol 47 éven át tanított matematikát, fizikát, kémiát és csillagászattant. 1817-ben Szebenben megjelent az Öt szomorújáték című kötete, amely a Magyar Tudós Társaság pályázatára írt történelmi drámáit tartalmazza. 1818-ban Marosvásárhelyen kinyomtatta a Párisi per című színdarabját. 1819-ben jelent meg Marosvásárhelyen a Pope' Próba-tétele az emberről című fordításkötete (A. Pope, J. Milton, J. Gray, J. Thomson és Fr. Schiller műveiből). 1820-ban írott erdészeti tanulmánya az első magyar nyelvű erdészeti szakmunka. 1911-ben jelent meg Erdészeti csonka munka címen. 1821. szeptember 18- án meghalt felesége, Domáldon temették el. 1824. december 31-én feleségül vette Somorjai Nagy Terézt. 1826. május 11-én született második fia, Gergely.

5 Bólyai Farkas 1830-ban jelent meg Marosvásárhelyen Az arithmetika eleje című tankönyve, amelyet bővített formában 1834-ben és 1850-ben újra kiadott. 1832. március 9-én a Magyar Tudós Társaság levelező tagjává választotta. 1832-33-ban Marosvásárhelyen nyomtatta ki főművét, a Tentament, amely összefoglalja a matematika fejezeteinek nagy részét, magába foglalva saját eredményeit is. 1833. április 2-án meghalt második felesége. 1834-ben írta a Marosszéki lakodalmi szertartások című tanulmányát. 1834-ben Marosvásárhelyen újabb tankönyve látott napvilágot: Az arithmetikának, geometriának és physikának eleje.... 1849- ben Marosvásárhelyen megjelent Az űrtan elemei kezdőknek című tankönyve. 1851-ben Marosvásárhelyen megjelent a Kurzer Grundriss című munkája, amely a Tentamen kivonatán kívül tartalmazza a hiperbolikus geometria elemzését, összegezi a fontosabbnak tartott és többségükben már másutt is megjelent gondolatokat. 1851. október 8-án kérte nyugállományba helyezését. 1852-ben Marosvásárhelyen kinyomtatta a Jelentés című búcsúját és végrendeletét. 1856. november 20-án halt meg, a marosvásárhelyi református temetőben temették el. 1859-ben a Magyar Tudós Társaság kiadta Bolyai Farkas és Gauss levelezését.

6 Iskola vezetése, tanárai Iga Gajda Andrea kémia Kormányos Róbert Igazgató Szép Hedvig biológia

7 Sport tagozat Gimnáziumunkban 2010 szeptemberében indult a magyar tannyelvű futballra szakosodott sport tagozat Tóthfaluban. Az érettségi vizsgával fejeződő négyéves képzés mellett különösen nagy figyelmet fordítunk a labdarúgásra, az iskolai munkát igyekszünk összeegyeztetni az edzésekkel, sportversenyekkel. Az oktatás az általános gimnáziumi tanterv alapján folyik, így a tanulók kellő alapot kapnak a sikeres továbbtanuláshoz mindenféle szakterületen, hogy a sport mellett az élet többi területén is megállják a helyüket. Annak ellenére, hogy a sport tagozat a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kihelyezett tagozataként működik, a diákok részt vesznek minden olyan rendezvényen, mely az iskola többi diákját érint.

8 Képek az iskola életéből

9 Telepysek a Bólyaiban

10


Letölteni ppt "Zentai Bólyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium. Bólyai Farkas."

Hasonló előadás


Google Hirdetések