Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…” A 4. parancsolat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…” A 4. parancsolat."— Előadás másolata:

1 „Emlékezz meg a nyugalom napjáról…” A 4. parancsolat

2 A parancsolat a pihenésre szánt időt „ a nyugalom napjának” nevezi. „Emlékezz meg a nyugalom napjáról és szenteld meg azt!” (2.Mózes 20,8). Mit jelent a 4. parancsolat? Beszéljétek meg!

3 Isten azt szeretné, hogy ezt az időt Vele töltsd el! Vasárnap elmehetsz istentiszteletre, a gyülekezetbe, együtt imádkozhatsz a szüleiddel, barátaiddal.. Mivel töltitek a vasárnapot? Mondjátok el! Az időt is Isten teremtette. Nem csak azért adta, hogy mindig tanulhassunk, dolgozhassunk, hanem pihenésre, feltöltődésre is.

4 Salamon i. e. 1000 körül uralkodott. Izrael harmadik és legismertebb királya, Életéről Sámuel második könyve és A királyok első könyve illetve A krónikák második könyve számol be. Ő építtette az első Templomot Jeruzsálemben, valamint sok más épületet. A Biblia leginkább bölcsességét emeli ki. Mint szerzőnek hagyományosan neki tulajdo- nítják. A példabeszédek könyvét, A Prédikátor könyvét, az Énekek énekét és néhány zsoltárt. Mit tudsz Salamon királyról? Olvasd el az alábbi ismertetőt.

5 Salamon templomot épít az Úrnak (I Királyok 6: 8, 22- 61)

6 Salamon király Apja Dávid volt, aki legyőzte a filiszteust. Salamon Istentől kért bölcsességet a jeruzsálemi templom építéséhez is. Hét évig építette. A templom Isten jelenlétét jelképezte. Salamon így imádkozott: „Áldott az az Úr, aki nyugalmat adott népének, Izráelnek…” (Kir 8, 56) Hogyan tudta felépíteni Salamon a templomot?

7 A bejárattól balra menóra állt, jobbra a kenyerek asztala. A szentek szentjétől kárpit választotta el, ez előtt állt az illatáldozati oltár. Milyen részei vannak a templomnak, beszélgessetek róla!

8 Szentek szentje Itt őrizték a frigyládát, ez volt az évenkénti egyszeri bűneltörlés helye. Ide a főpap egy évben egyszer bement, meghintette a frigyládát az oltáron bemutatott áldozat vérével, és elsuttogta Jahve nevét, melyet csak ezen alkalomkor, csak ő mondhatott ki.

9 Az udvarok A belső udvart papok udvarának nevezték, ezt alacsony kőfal vette körül. Itt állt középen az égőáldozati oltár, amelyre nyolc lépcső vezetett fel. A külső udvar volt a nép udvara, Ez volt a gyülekezőhely, a nép számára. A Templomban a főpap, papok és leviták teljesítettek szolgálatot. Ők mutatták be a nép nevében a mózesi törvény által előírt áldozatokat. Itt nem volt szobor, mert az igazhitű zsidók az egy és igaz Istent nem ábrázolták.

10 Csarnok, oldalépítmények A templom előrészén nyílt, előtte két hatalmas, ércoszlop állt. A templomot déli, nyugati és északi felén oldalépítmények vették körül, ahol templomi kellékeket tartottak.

11 Miért van szükségünk a templomainkra? Miért tudunk a templomban nyugalomra találni?


Letölteni ppt "„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…” A 4. parancsolat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések