Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része."— Előadás másolata:

1 MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része

2 - A krétai Minósz király labirintust építtetett a bikafejű szörnyeteg Minotaurosznak az athéni ezermester Daidalosszal. - Azonban a végén nem akarta elengedni fiával Ikarosszal a szigetről, nehogy elárulják az épület titkát. (Krétán 4500 évvel ezelőtt magas civilizáció volt, ismerték a padlófűtést, vízvezetéket, csatornázást.)

3 - Daidalosz egy menekülési útvonalat látott, a levegőt. - Tollakból, len fonalból, viaszból szárnyakat készített fiának és magának. - Intelem: középen repülj! * magasan: elolvad a viasz * alacsonyan: a tengerbe veszhet - Lentről az emberek isteneknek gondolták őket. - Messzire jutottak, több szigetet elhagytak. - A fiú nem tartotta be apja tanácsát, magasan repült, a viasz elolvadt, szétesett a szárny és ő a tengerbe veszett. - Apja kereste, majd mikor megtalálta, eltemette. - A helyet Ikarosznak nevezték el. Az apa magát hibáztatja, de Ikarosz sorsa a magasba vágyó és elbukó ember története.

4 * 1783 Mongolifer testvérek léggömbje Párizsban szállt fel. * 1903-ban Wright fivérek repülőgépe. * 1910-től Ferdinand Zeppelin léghajója utasokat is szállított. Ma az emberiség a világűr meghódítására törekszik.

5 www.tudasbazis.sulinet.hu www.kvízparti.hu www.mozaik.info.hu www.mozaweb.hu


Letölteni ppt "MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része."

Hasonló előadás


Google Hirdetések