Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része"— Előadás másolata:

1 MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része
3. VÁZLAT MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része

2 ELŐZMÉNYEK: - A krétai Minósz király labirintust építtetett a bikafejű szörnyeteg Minotaurosznak az athéni ezermester Daidalosszal. Azonban a végén nem akarta elengedni fiával Ikarosszal a szigetről, nehogy elárulják az épület titkát. (Krétán 4500 évvel ezelőtt magas civilizáció volt, ismerték a padlófűtést, vízvezetéket, csatornázást.)

3 A TÖRTÉNET TARTALMA: - Daidalosz egy menekülési útvonalat látott, a levegőt. - Tollakból, len fonalból, viaszból szárnyakat készített fiának és magának. - Intelem: középen repülj! magasan: elolvad a viasz alacsonyan: a tengerbe veszhet - Lentről az emberek isteneknek gondolták őket. - Messzire jutottak, több szigetet elhagytak. - A fiú nem tartotta be apja tanácsát, magasan repült, a viasz elolvadt, szétesett a szárny és ő a tengerbe veszett. - Apja kereste, majd mikor megtalálta, eltemette. A helyet Ikarosznak nevezték el. Az apa magát hibáztatja, de Ikarosz sorsa a magasba vágyó és elbukó ember története.

4 AZ EMBER REPÜLÉSI VÁGYA RÉGI KELETŰ:
1783 Mongolifer testvérek léggömbje Párizsban szállt fel. 1903-ban Wright fivérek repülőgépe. 1910-től Ferdinand Zeppelin léghajója utasokat is szállított. Ma az emberiség a világűr meghódítására törekszik.

5 netes elérhetőségek www.tudasbazis.sulinet.hu www.kvízparti.hu
netes elérhetőségek


Letölteni ppt "MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része"

Hasonló előadás


Google Hirdetések