Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biotechnológia, biológiai szerek, bioszimilar termékek gazdaságtana az egészségügyben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biotechnológia, biológiai szerek, bioszimilar termékek gazdaságtana az egészségügyben"— Előadás másolata:

1

2 Biotechnológia, biológiai szerek, bioszimilar termékek gazdaságtana az egészségügyben
Gulácsi László, Budapesti Corvinus Egyetem Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, 2011 Egészségség- és Egészségügy-gazdaságtan Szakosztály Kodály Központ, 7621 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. 2011. szeptember 30.

3 Köszönet Brodszky Valentin dr. PhD, egyetemi adjunktus Corvinus Egyetem szakosztály titkára Péntek Márta dr. PhD, egyetemi adjunktus Corvinus Egyetem Szakosztály alapítói és tagjai Jelen program előadói és kerekasztal résztvevői Támogatónk: EGIS Nyrt. Köszönjük!

4 Program- Előadások A gyulladásos reumatológiai kórképben bevezetett innovatív terápiák hatása az orvosra, betegre, és egészségügyi ellátásra Prof Dr. Czirják László, igazgató, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar; Immunológiai és Reumatológiai Klinika, Pécs A biotechnológia finanszírozási aspektusa az egészségbiztosító szemszögéből Dr. Gajdácsi József, főigazgató helyettes, Országos Egészségbiztosítási Pénztár Biotechnológiai gyógyszerek: originális és biohasonló készítmények Dr. Mázsár Péter, kereskedelmi igazgató, EGIS Nyrt.

5 Tartalom - Kerekasztal
Prof. Dr. Bod Péter Ákos, egyetemi tanár, Gazdaságpolitika Tanszék, Közgazdaságtudományi Kar, Budapesti Corvinus Egyetem Dr. Boncz Imre, Ph.D., habil, egyetemi docens, tanszékvezető, Egészség-gazdaságtani, Egészségpolitikai és Egészségügyi Menedzsment Tanszék, Pécsi Tudományegyetem, Pécs, Visiting Professor, Budapesti Corvinus Egyetem Dr. André Brázay, elnök, Dr. Szalai Gyula, Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete Prof Dr. Czirják László, igazgató, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Immunológiai és Reumatológiai Klinika, Pécs Dr. med. habil. Mangel László, PhD. intézetigazgató, Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézet, Pécs Dr. Gajdácsi József, főigazgató helyettes, Országos Egészségbiztosítási Pénztár Prof. Dr. Kovács Árpád, elnök, Magyar Közgazdasági Társaság Dr. Mázsár Péter, kereskedelmi igazgató, EGIS NyRT., Prof. Dr. Simon Judit, intézetigazgató, Marketing és Média Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem Dr. Újfalussy Györgyné, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége Ár- és Támogatási Bizottság vezetője

6 Hagyományos orvosi döntések

7 Döntések MA

8 Gyógyszer regisztráció és finanszírozás
Gyógyszer regisztráció – Pl. Európai Gyógyszer Ügynökség - klinikai hatásosság - biztonságosság - minőség (gyártásminőség) Ha ez OK regisztrálják. Piacra léphet … DE Az adatok klinikai vizsgálatokból jönnek – nem lehet tudni hogy mi a haszna a gyógyszernek a való életben. Ezért vizsgálni kell a: - hatékonyságot - ez a hatásosság a való világ körülményei között, az adott konkrét országban - biztonságosságot - a való világ körülményei között, az adott konkrét országban - költség-hatékonyságot, költség-hasznosságot - a való világ körülményei között, az adott konkrét országban

9 Hogyan mérjük a pénzek hasznosulását az egészségügyben?
Haszon Pl. túlélés, elmúlik a fejfájás, szebb a műtéti heg, újra tud a beteg dolgozni vagy éppen biciklizni, jobban alszik, nem szorong annyira, fájdalma csökken, 100 méterrel többet tud járni, meg tud fésülködni egyedül … stb. Hasznosság - mi a hasznossága a fentieknek? (nem pontosan csak erről van szó – de mi az értéke?) Hogyan lehet egy mértékegységben kifejezni azt hogy a beteg gyógyul, nem romlik vagy romlik az egészsége? Hogyan érti meg egymást az orvos, finanszírozó, gyártó, egészség-politika?

10 EQ-5D kérdőív Vizsgált területek Válaszlehetőségek Mozgékonyság
Önellátás Szokásos tevékenységek Fájdalom, rossz közérzet Szorongás, lehangoltság Válaszlehetőségek 1 Nincs probléma 2 Némi probléma 3 Képtelen / nagyon erős Pl. 60 éves nő, érdemi betegsége nincs:

11 RA betegek és a lakosság egészségi állapota - összehasonlítás
Magyarországi felmérés: lakosság RA

12 Mennyit adnak 1 QALY-ért?
eurót könnyen (finanszírozási küszöb) Etikailag és más okok által indokolt esetben a többszörösét Magyarország: Biológiai szerek 1 QALY – 4-8 millió Ft. perifériás artériás obliteratív érbetegség (PAOD)3,1-4,4 mFt/QALY 1 csípőcsonttörés elkerülés költsége 4,7 és 2,4 millió Ft (A stroncium-ranelát költség-hatékonysága különböző csípőtörés kockázatú, 74 éven felüli OP (csontritkulás) betegek között, akiknél másodvonalbeli kezelést kezdett a kezelőorvos) DE LEGINKÁBB NEM TUDJUK – a gyógyítás eredményéről nagyon kevés adatot gyűjtenek

13 Csökkenő haszon Tényként elmondható, hogy
Legjellemzőbb tünete az epilepsziás roham, amelynek több fajtáját különböztethetjük meg. Mi a kérdőív végén csak 3 csoportba osztottuk a betegeket. Ezek: idiopathiás, a betegség valószínűleg öröklött, vagy genetikai rendellenesség miatt alakult ki szimtómás, az epilepszia eredete valamilyen baleset, vagy agyi károsodás kriptogén, nem tudjuk, mi okozta a betegség kialakulását Magyarországon felnőtteknél neurológiai betegségek közül a stroke után a második leggyakoribb megbetegedés, gyermekeknél pedig az első.

14 Dr. Gulácsi László Budapesti Corvinus Egyetem, Egészség-gazdaságtani és Egészségügyi Technológiaelemzési Kutatóközpont Budapest, 1093 Fővám tér 8.

15 EQ-5D EQ-5D Példa: válaszok index Lábtörés előtt 1 1 1 1 2 0,848
Lábtörés, 1. hét ,082 Lábtörés, 6. hó ,522 0,082 0,522 0,848 1 Teszt:

16 Quality Adjusted Life Year (QALY)
A gazdaságtani elemzés az egészség-nyereséget úgy fejezi ki, hogy az összehasonlítható legyen az összes betegség esetén. Hasznosság értéke 1 QALY 1.0 1 QALY 1 QALY 0.5 1 QALY Évek 1 2 4

17 Egészségi állapot (hasznosság)
1 Új terápia QALY nyereség Régi terápia Idő

18 Költség Új terápia Növekményi költség Régi terápia Idő

19 Egészség-nyereség B A Betegszám


Letölteni ppt "Biotechnológia, biológiai szerek, bioszimilar termékek gazdaságtana az egészségügyben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések