Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei."— Előadás másolata:

1 István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei

2 István király (997-1038) Mit tudtok István királyról? A következő diák segítenek. Szt. István alakja Esztergomban, a Széchenyi téri Szentháromság-szobron Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/I._Istv%C3% A1n_magyar_kir%C3%A1ly Szent István szobra (Bp. XVI.) Törley Mária alkotása (részlet) Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/I._Istv%C3% A1n_magyar_kir%C3%A1ly

3 Élete IIstvánt (Vajkot) édesapja Géza fejedelem megkereszteltette. MMint a magyarok fejedelme, folytatta apja bölcs politikáját. 11001 –ben királlyá koronázták Esztergomban, a nyugati fejedelmek elismerték keresztyén uralkodónak.

4  A A kereszténység alapvető tanítása az, hogy az ember elbizakodottságában elfordult Istentől, és bűnbe esett. Ezzel együtt a teremtés is megsérült, és megjelent a világban a szenvedés. Az ember a bűnből saját erejéből nem tud szabadulni, ezért meg kell halnia. Isten Krisztus képében emberré lett, magára vette az emberiség összes bűnét, és kereszthalált halt, hogy áldozatával megváltsa az őt elfogadókat hogy örök életet nyerjenek.  I Isten a Szentlélek formájában mindenütt jelen van, ő eszközöli ki, hogy az emberek megtérjenek Krisztushoz és a bűn legsúlyosabb következményeitől megszabaduljanak. Mit jelent a keresztyénség? Hogyan tudnád megfogalmazni?

5 István király a keresztyénség mellett döntött… Döntéseit hitére építette. Tudta, hogy így szerezhet békességet az országnak. Kemény kézzel vetett véget a pogány vallás gyakorlásának. Szigorú és igazságos király volt, mindig megbocsátott annak, aki megbánta tettét. I. István király szobor - Halászbástya

6 István király intelmei Imre fiához „ 5. § Türelmes légy mindenkihez, ne csak a hatalmasokhoz, hanem a hatalomnélküliekhez is. 7. § Légy alázatos is, hogy az Úr téged felmagasztaljon itt és a jövendőben. 8. § Légy mérsékletes és módfelett senkit se büntess vagy kárhoztass.” Ezek az intelmek érvényesek még ma is? Olvassátok el! Mire figyelmeztette Imre fiát István király?

7 „ Adj azért a te szolgádnak engedelmes szívet, hogy tudja kormányozni népedet, különbséget téve a jó és a rossz között” Értelmezzétek az alábbi igét! (2 Királyok 3,9)

8 István királlyal kapcsolatos zeneszámok Lovász Irén : Ó Szent István https://www.youtube.com/watch?v=fxbT5J8r3is István, a király (rockopera 1984) - Szállj fel szabad madár (Koppány) https://www.youtube.com/watch?v=Gqyhae7hcaQ István a király (1983) - Elkésett békevágy https://www.youtube.com/watch?v=P-xEHHHCrH4 István, a király (rockopera 1984) -Mondd mennyit ér az ember. https://www.youtube.com/watch?v=UPXq1WtQoRk Hallgassátok meg, majd beszéljétek meg kinek melyik tetszett és miért?


Letölteni ppt "István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések