Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hiányzó láncszemek, kivételes ősmaradvány-együttesek Az evolúciós paleontológia >150 éve Galácz András Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hiányzó láncszemek, kivételes ősmaradvány-együttesek Az evolúciós paleontológia >150 éve Galácz András Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszék."— Előadás másolata:

1 Hiányzó láncszemek, kivételes ősmaradvány-együttesek Az evolúciós paleontológia >150 éve Galácz András Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszék

2 Egy korai evolucionista: Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829) és az első „törzsfa” főművéből, a Philosophie Zoologique-ből (1809)

3 Egy nagy hatású szerző: Robert Chambers (1802-1871) és műve 1844-ből

4 Lamarck (1797):„Az élet fizikai tény, igaz, alapvonásaiban meglehetősen bonyolult.” Lamarck (1809):„Úgy tűnik, hogy amint azt már korábban is mondtam, az idő és a kedvező körülmények az a két fő tényező, amit teremtményeinek létrehozásában a természet felhasznál. Tudjuk, hogy az idő végtelen, tehát mindig rendelkezésre áll.” William Whewell (1834):„Nem ismerünk olyan okokat, amelyek következtében jól alkalmazkodó [új] fajok jönnének létre.” John Herschel (1836):„ … a rejtélyek rejtélye az, hogy a kihalt fajok helyét miként veszik át mások.”

5 A fő kérdés tehát Darwin előtt: a „species problem”. Előkészület: a „species notebooks”. A válasz: On the Origin of Species - A fajok eredete természetes kiválasztás útján.

6 Az eszményi „hiányzó láncszem”. Az Archaeopteryx első teljes lelete, az 1861-ben előkerült, úgynevezett londoni példány.

7 Egy közelmúltban felfedezett „hiányzó láncszem”

8 Az Ambulocetus natans pakisztáni eocénből előkerült, majdnem teljes csontváza és rekonstrukciója. Az Ambulocetus köztes forma a Pakicetus és az Aeticetus között.

9 „Hiányzó”, de meglett (!) „láncszemek” a halak és szárazföldi gerincesek között. Balra a híres Tiktaalik, fenn két korábbi köztes forma, az Acanthostega és az Ichthyostega.

10 A devon bojtosúszós halak pectorális úszójának és a legkorábbi kétéltűek mellső végtagjának csontozata - az átmeneti alakok kladisztikus kapcsolataival

11 És a legújabban felfedezett „megtalált láncszem”: a messeli eocén, tavi üledékből előkerült Darwinius masillae (aka Ida) – a lemúrfélék és a fejlettebb főemlősök közötti átmeneti alak

12 A filetikus gradualizmus klasszikus modellje: morfológiai változás a geológiai időben

13 Az evolúciós folyamatok bemutatására talán leggyakrabban használt ábra: a lovak lábainak és fogainak változása a geológiai időben. Eredetileg O. Marsh, 1879. Hibás.

14 A lovak evolúciójának másik, nagy hatású ábrája, amit évtizedeken át terjesztett az Amerikai Természettudományi Múzeum. Eredetileg W.D. Matthew (1926).

15 A lovak evolúciója Simpson (1951) szerint

16 A lovak evolúciója – ahogy ma látjuk McFadden (2005)

17 Klasszikus evolúciós sor: A Gryphaea- fajok morfológiai változása a kora-jura idején Trueman, 1922. Hamis.

18 A liász Gryphaeák evolúciója A.Hallam szerint (1968)

19 A filetikus gradualizmus minden próbát kiállt egyik szép példája: az emlősszerű hüllők alsó állkapcsa csontjainak redukciója és hallócsontokká módosulása az emlősök kialakulása során

20 A filetikus gradualizmus egy példája a gerinctelenek köréből: devon időszaki egyenes vázú Nautiloideák és felcsavarodott vázú Ammonoideák átmenete (Mollusca, Cephalopoda) (Erben, 1966)

21 Egy wyomingi kora-eocén Condylarthra („őspatás”) genus fajainak fejlődési irányai az első alsó őrlőfog hosszának és szélességének változása alapján

22 Sir Gavin de Beer (1899-1972) Mozaikevolúció. Egy szervezet egyes szervei, morfológiai elemei különböző fejlettségi szinten lehetnek. Legszebb példája az Archaeopteryx.

23 Hüllő- és madárjellegek együttes megléte az Archaeopteryxnél, az 1876-ban előkerült, úgynevezett berlini példány példáján

24 Az evolúciós sebesség változása. A Ceratopsia dinoszauruszok méretnövekedésben megmutatkozó morfológiai fejlődése felgyorsul.

25 Az evolúciós sebesség különbözősége állatcsoportonként. Egy átlagos emlőscsaládban a faji diverzitással mérhető evolúciós sebesség háromszor nagyobb, mint egy átlagos kagyló- családban. G.G.Simpson (1902-1984)

26 Szélsőségesen lassú morfológiai evolúció. Az „élő kövület” recens Neopilina és egy szilur Monoplacophora (Pilina ungius).

27 Az evolúciós sebesség változása egy állatcsoport története során. A tüdőshalak a devon időszakban igen gyors evolúción mentek át, a karbon időszaktól máig csak igen lassú fejlődést mutatnak.

28 Praeadaptáció = exaptáció (Gould & Vrba, 1982) J. Ostrom szerint a tollak kezdeti formája nem repülésre szolgált, ez csak későbbi „alkalmazása” egy korábbi adaptív módosulásnak

29 A szaggatott egyensúly (punctuated equilibrium) – Eldredge & Gould, 1972. Alternatíva, kb. az evolúciós folyamatok 40 %-ára érvényes, és alapja a darwini szelekció!

30 S.J.Gould egyik eredeti ábrája a punctuated equilibrium bemutatására

31 Evolúciós változás a graduális és a szaggatott egyensúlyi modell szerint

32 Fossil Lagerstättenek – a paleontológia bőségszarui prekambrium: Ediacara devon: Hunsrück karbon: Mazon Creek alsó-jura:Holzmaden felső-jura:Solnhofen kréta: Crato eocén: Monte Bolca eocén: Messel miocén: balti borostyán

33 Kivételes ősmaradvány-együttesek I. A kambriumi Burgess-pala csodálatos állatvilága A lelőhely a Sziklás-hegységben és a gyűjtőhely a felfedezés idején, éppen 100 évvel ezelőtt

34 Kivételes megtartási állapotú Trilobitomorphák. Kipréselődött testnedvével együtt fosszilizálódott Marella és a szilárd váz mellett a lábaival együtt megőrződött Olenellus.

35 Egy Burgess pala különlegesség: Aysheaia, egy tengeri Lobopodia (Onychophora)

36 Hallucigenia sparsa, a Burgess pala nevezetes Lobopodiájának legjobb megtartású példánya, Conway Morris rekonstrukciója 1977-ből és egy későbbi, alternatív rekonstukció

37 Egy enigmatikus Burgess pala fosszília: Wivaxia

38 Az utóbbi évtizedek talán legszínvonalasabb vitája az evolúcióról Gould (1989) és Conway Morris (1998) között

39 A Csengcsiang környéki lelőhelyek és a felfedező, Mr. Xiang Guang az egyik leggazdagabb feltárás előtt Kivételes ősmaradvány-együttesek II. A kambriumi Csengcsiang páratlan fosszíliái

40 Az első lelet és a terepi feljegyzés a csengcsiangi lelőhelyről, 1984-ből

41 Egy bámulatos megtartási állapotú csengcsiangi maradvány: Cricocosmia jinningensis, egy Nematomorpha

42 Microdyction Hallucigenia Csengcsiangi Lobopodiák

43 Csengcsiangi Chordaták (Myllokunmingia) és a rejtélyes Yunnanozoon

44 A Burgess palából való és a csengcsiangi előgerinchúrosok helye a gerincesek felé vezető evolúciós vonalon

45 Kivételes ősmaradvány-együttesek III. A kora-kréta korú, kínai liaoningi leletegyüttes

46 A liaoningi gerincesek csodálatos világa …

47 A Sinosauropteryx 1996-ban megtalált első példánya. Ezen volt látható első ízben dinoszaurusz kültakaróján megmaradt szőrzet (?primitív tollazat?).

48 A legkorábbi ismert erszényes emlős a liaoningi alsó-kréta faunából. A Synodelphys szalayi maradványa és rekonstruált képe.

49 Eomaia scansoria – a legrégibb ismert méhlepényes emlős maradványa és csontváz-rekonstrukciója. Alsó-kréta, Liaoning (Ji et al., 2002).

50 A liaoningi Eomaia és Sinodelphys helye az emlősök leszármazási sémájában

51

52 … hiányzó láncszem

53 … mozaikevolúciós fejlődés

54 … hiányzó láncszem … mozaikevolúciós fejlődés … változó evolúciós sebesség

55 … hiányzó láncszem … mozaikevolúciós fejlődés … változó evolúciós sebesség … kivételes lelőhely

56 Thanks for your attention!


Letölteni ppt "Hiányzó láncszemek, kivételes ősmaradvány-együttesek Az evolúciós paleontológia >150 éve Galácz András Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések