Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS."— Előadás másolata:

1 FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS

2  Megújításra szorul a közgazdaságtan. Nem munka - tőke - föld a három termelési tényező,hanem emberi tőke- reáltőke-természeti tőke. Mindegyiket szinten kell tartani,meg kell újítani, újra kell termelni ahhoz, hogy a termelés adott szintje biztosítható legyen. Nincs semmi, amit „csak úgy” „leakaszthatnánk” a piacról.

3  A termelés során létrejövő új értéken a három tőkének osztozkodnia kell. A mai statisztikában jövedelem oldalról csak a munka- és a tőkejövedelem szerepel a GDP-ben. A természeti tőke külön nem.

4 Szót kér a természet Az árrobbanás a 70-es évek elején világossá teszi a Növekedés Határait... E F Schumacher:A kicsi szép.A 100 legbefolyásosabb könyv! A természet tőke nem jövedelem! Elfogy..1973: olajárrobbanás…

5 Schumacher munkássága és hatása Már akkor a megújuló erőforrások híve : Soil Society (Georgescu Roegen és a termodinamika közgazdaságtana) A megfelelő- un. köztes- technológia: nem biztos, hogy a legfejlettebb, de foglalkoztatást biztosít. (Mahatma Gandhi alapítvány, ILO 2014)Intéztményei: Practical Action A kicsi nyereséges (Írta.Armory Lovins) 2002 Felhasználó méreteihez igazított energiatermelés. Economist: az év könyve(Hasonló munkák:Lovins &Lovins: Factor four, Wezisaecker: Factor five) A kicsi lehetséges (Írta: Lyle Estil)2008 Élet egy helyi gazdaságban Biodízel egy kisvárost tesz függetlenné Kaliforniában Andra Pradesh szövetkezetei Falusi háziipar feltámasztása

6 Eladósodás  Mindenki eladósodik. Aki a vállalatok közül nem vált technológiát, az az energiaszámla drágulása miatt. Aki igen, az a beruházások költségei miatt. A fogyasztásából visszalépni nem akaró, azt bővíteni kívánó lakosság a fogyasztási és jelzálog-hitelekkel. A jóléti állam megszaporodott kiadásai miatt, no és szavazat-szerzés céljából. Szinte minden állam adós. A nemzetközi pénzügyi szektor a hitelező..

7  Véget ért a fordi, azaz a belső piacra alapozott növekedés szakasza. A nemzetközi eladósodás nemzetközi piacokra terel: deviza kell a külső adósságok fizetéséhez. Harc a fizetőképes keresletért!  A nemzetközi verseny erősödik, -Washingti konszenzus- ezzel a belső bérek növekedése korlátozódik. A szovjet birodalom összeomlik: áttérnek a piacgazdaságra. Belépnek a piacra milliárdos mennyiségben ázsiai munkavállalók. Nő az aránytalanság a jövedelem –eloszlásban bér és profit között!!!!

8 „Financialization”  A fogalomra még nincs jó magyar szó. Azt jelenti, hogy a megtermelt jövedelem egyre nagyobb része kerül át a pénzügyi rendszer csatornáiba. A pénzügyi intézmény-rendszer a finanszírozáson keresztül kézben tartja a piaci szereplőket. A lakosság- ugyan hitelre, de- jobban él, mint megengedhetné. Ám a kamatfizetéssel „letejel”a hitelezőknek. A tőketulajdonosoknál is felhalmozódik a profit, befektetést keres...

9 Tőke vagy piac?  Nem a tőke kevés a világban- csak egyenlőtlenül oszlik meg”Elszabadult hajóágyú”.A piac a szűkös, amely fizetni tud… Ennek megváltoztatásához jobb tőke- munka osztozkodás kellene.  Emellett:Life long planning! Kisímítási hatás!

10 DEMOGRÁFIA ÉS NYUGDÍJRENDSZER  Alapvető tévedés: a nyugdíjcélú megtakarítás nem elég! A gyermekekbe is be kell ruházni, hogy legyen, aki működteti az eszközöket...  Az is tévedés, hogy miénk a fizetett nyugdíj-járulék..???. Nem! Ezzel csak a szüleink generációjának fizetjük vissza, amit ránk költöttek. De nekünk csak akkor lesz (elég) jövedelmünk öregségünkre, ha vállalunk gyermeknevelést... Gyermekpontok rendszere!!!!

11 Eddig nem volt kérdés, hogy van-e munkaerő-kínálat. A születésszabályozás óta azonban akár el is fogyhat egy régió népessége. Pedig a lakosság nemcsak munkaerő: piac is. Mi lesz: migráció? Egyre fontosabb a képzettség. Az alacsony bérekből nehéz az oktatást megfizetni. A költségvetések az eladósodás miatt pedig megszorítanak... Hasonló a helyzet az egészségüggyel is, pedig a humántőke fontos tényezője!!! Szót kér a humántőke

12 BUDDHISTA KÖZGAZDASÁGTAN  Unsustainable, Unfaire, Unstable, Unhappy- 4U a mai társadalomban. Fenntarthatatlan,nem fair, bizonytalan,boldogtalan.  Az angolszász országokban minden negyedik ember szenved mentális problémában ill. betegségben.  Túlfogyasztunk. (Cukorbetegek aránya!) Angol életszínvonalhoz 3 Föld kellene, amerikaihoz 5...  USA-ban a vagyontöbblet 1980-95 között 80%-ban az 1%-hoz csoportosult! A Föld népének fejenként napi 3 dollár többlethez 15 planétára lenne szükség...  A hatékonyság-maximalizálás csökkentette a biztonságot!

13 A piac...  „jó szolga, rossz úr, és még rosszabb vallás” (Lovins)Az árak:nem mutatják az ökológiai és a szociális igazságot. Nincs a gazdaságnak morális kerete  Fogyasztóból sáfárrá kell válnunk! A jól-létet kell mérni, nem a fogyasztás volumenét,az ösztönző rendszereket változtatni kell, adózást, szabályozást... Helyi termelés, helyi fogyasztás ösztönözni.

14   Mindennél fontosabb a civil összefogás!  Ne feledjük: a játékszabályokat mi alkottuk. A mai kapitalizmus szabályai nem jelenthetnek fátumot a Homo Sapiens-nek. Ez is emberi termék, változtatható kell, hogy legyen.  Adam Smith nemcsak a Nemzetek gazdagsága c. művét írta meg, hanem az Inquiery in the Moral Sentiments c munkáját is! (7 évvel előbb...) Új szemléletű morális alapokon nyugvó gazdasági elmélet és gyakorlat kell ! Konklúzió

15   Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések