Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge."— Előadás másolata:

1 Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.

2 A kőegyüttes eredetének és céljának a kérdését századokon át nem tudták megfejteni.
Titkok a kőben

3 A régészek ma úgy vélik, 3 nagyobb szakaszban épült:
Az 1. szakasz: kb. i.e és 1100 közötti időre tehető: Az első Stonhenge- egy több, mint 90 méter átmérőjű körárok és földsánc, illetve kör és téglalap alakban elrendezett kősorok- a feltételezések szerint temetkezési hely volt. A földépítmény „bejáratától” északkeletre áll az óriási, 7 méter magas „sarokkő” (Heelstone). Az utolsó (harmadik) szakaszban: Létrehoztak kb. 30 homokkő oszlopból álló körsáncot A körön belül pedig a megmaradt kékkövekből patkó alakban 5 önálló trilitont (két álló kőoszlopra fektetett kőlap) állítottak fel. Az építkezés második szakaszában: Elkészült a Heelstone és bejárat között vezető föld „sugárút” Több megkezdett, aztán abbahagyott kőkör. Ekkor állítottak fel két körben 80 hatalmas kékkő tömböt

4 A kőegyüttes főbb részei:
földsánc 5 trilithon A kőegyüttes főbb részei: árok 56 kisebb gödör oltárkő

5 De mi lehetett az építmény rendeltetése?
1600-as évek végén Gerald Hawkins (szintén angol csillagász) felfedezte, hogy mind a kövek, mind a gödrök a legfontosabb nap- és holdjelenségeknek megfelelően helyezkednek el. -> ebből azt a következtetést vonta le, hogy a terület nem csupán obszervatórium volt, hanem valamiféle egyszerű „számítógép”, amellyel előre tudták jelezni a nap- és holdfogyatkozásokat. 1967-ben a skót Alexander Thom, az oxfordi egyetem mérnökprofesszora is megerősítette, hogy a Stonehenge egy olyan csillagvizsgáló volt, ahol a holdciklusokat tanulmányozták. Az 1900-as évek elején Sir Normann Lockyer angol csillagász feltevése szerint a Stonehenge obszervatórium volt. A XIX. század óta ismert, hogy a kövek elrendezése megfelel a nap- és holdciklusok egy-egy szakaszának.

6 Míg folyik a terület tudományos vizsgálata, a Stonehenge továbbra is a mesék ködébe burkolózik.
Egy helybéli legenda azt tartja, hogy a hatalmas kékkövek gyógyító varázskövek voltak, amelyeket Merlin, Arthur király udvari varázslója bűvereje segítségével hozott el Írországból.

7 vége


Letölteni ppt "Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge."

Hasonló előadás


Google Hirdetések